«Εξαιρετικής ποιότητας» οι ελληνικές παραλίες




To 93,2% των ελληνικών παραλιών πληροί το αυστηρότερο επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας» (82,6% στην ΕΕ) και το 99,2% (94,7% στην ΕΕ) πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ. Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 2.162 παραλίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο κρίθηκαν «εξαιρετικές» και ακολούθησαν η Μάλτα (99%, εξαιρετικής ποιότητας ύδατα) και η Κροατία (95%).

Εξάλλου, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), οι Κάτω Χώρες (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος Γιάνες Ποτόστσνικ δήλωσε ότι «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: