Ευρωζώνη: Μικρότερη από την αναμενόμενη η ανάπτυξη




Παρά την πρόσφατη αισιοδοξία πως η ευρωπαϊκή οικονομία γυρίζει πλέον σελίδα, ως ζοφερή πραγματικότητα παραμένει το ότι η πορεία της ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι εύθραυστη, υποστηρίζει η Liz Alderman σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Full Recovery Still Years Away for Many in EuroZone».

Όπως επισημαίνει η Alderman, η άνιση φύση της ανάκαμψης- μεταξύ μιας ομάδας ισχυρών χωρών στο βορρά και μιας ευρύτερης ομάδα αδύναμων εθνών στο νότο – έχει δυσχεραίνει τη συνολική οικονομία της ευρωζώνης στο να ανακάμψει πραγματικά. Συγκεκριμένα, τονίζεται, η ανάπτυξη είναι τόσο ασθενική που θα περάσουν χρόνια πριν αυτό συμβεί.

Παράλληλα, η συνολική   οικονομία της ευρωζώνης είναι κατά 2% χαμηλότερη συγκριτικά με πριν την έναρξη της κρίσης, ενώ ο ρυθμός της ανάκαμψης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι χαμηλότερη απ΄ότι ήταν κατά την περίοδο που επακολούθησε τη Μεγάλη Ύφεση του 1930. Οι διαφορές σε επίπεδο χωρών είναι έντονες, καθώς ενώ η γερμανική οικονομία αναπτύχτηκε κατά 0.8% το πρώτο τρίμηνο του 2014, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα παρουσίασαν εκ νέου οικονομική συρρίκνωση.

Η εν δυνάμει ανάπτυξη πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών έχει επίσης κατασταλεί από τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που εφαρμόστηκαν ως απάντηση στο υψηλό κρατικό χρέος. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, αγωνίζεται να ανταπεξέλθει σε μια συρρίκνωση σχεδόν της τάξης του 25% από το 2008, καθώς η κυβέρνηση προωθεί περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις.

http://www.nytimes.com/2014/05/16/business/international/full-recovery-still-years-away-for-many-in-euro-zone.html?hpw&rref=business

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: