Ευρωεκλογές, έρευνες και δημοσκοπήσεις




Του Θεόδωρου Χατζηπαντελή – www.ethnos.gr

Κατά καιρούς επιστρέφει η κριτική για τις δημοσκοπήσεις. Οπως ο καθένας μας ξέρει ότι ένδειξη 36,3 μέχρι 36,9 στο θερμόμετρο σημαίνει φυσιολογική θερμοκρασία έτσι και η μεταβολή ενός ποσοστού κατά 1 ή 3 μονάδες δεν σημαίνει διαφοροποίηση.

Υπάρχουν προϋποθέσεις για τις δημοσκοπήσεις και όρια ευαισθησίας για τα αποτελέσματά τους, όπως σε κάθε επιστημονική μέθοδο. Αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε τα στοιχεία των ερευνών, ας ρωτήσουμε κάποιον που ξέρει. Για την άγνοιά μας δεν φταίνε οι έρευνες. Οπως όταν δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε ένα DVD δεν φταίει αυτό ή οι οδηγίες. Φταίμε εμείς! μιαβάζουμε ή ρωτάμε έναν ειδικό.

Οι δημοσκοπήσεις μετρούν την απάντηση σε μια υποθετική ερώτηση. Η θέση που διατυπώνει κάποιος δεν είναι δέσμευση. Μπορεί να αλλάξει είτε επειδή θα γίνει κάτι που τον αφορά είτε επειδή τα κόμματα θα πάρουν καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό.

Μερικές συμπεριφορές θεωρούνται ορθότερες όταν κάποιος δηλώνει σε μια έρευνα τι θα κάνει μ φυσικά, δεν έχει καμιά δέσμευση να κάνει το ίδιο στην κάλπη. Η φιλολογία ότι πρέπει να διαλέξουμε κόμματα ανάλογα με το μέγεθος -όπως διαλέγουμε ρούχα- ή με το χρώμα -όπως διαλέγουμε φρούτα- κάνει μερικές συμπεριφορές όπως «μικρό κόμμα» ή «νέο κόμμα» πιο αποδεκτές από άλλες που βαρύνονται αρνητικά π.χ. «παλιό κόμμα» ή «πράσινο».

Αν τα κόμματα δεν κάνουν τίποτα, φταίνε αυτά για ό,τι τους συμβαίνει και όχι οι έρευνες. Οπως όταν κάποιος διαπιστώνει ότι ζυγίζει 10 κιλά περισσότερο από ό,τι ήθελε και συνεχίζει να μετρά το βάρος του και κατηγορεί τη ζυγαριά ή τον κατασκευαστή της αντί να πάρει κάποια μέτρα. Είναι πιο λογικό να φταίνε οι διατροφικές του συνήθειες ή η καθιστική ζωή από τη ζυγαριά ή τον κατασκευαστή.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνα με τις έρευνες πρακτικά ισοδύναμοι στο 20-22%. Η διαφορά τους θα είναι μέχρι 6 μονάδες υπέρ του ενός ή του άλλου! Επειδή στα δύο άκρα θα συμβούν διαφορετικά πολιτικά γεγονότα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν εκλογές. Κανένας άλλος δεν έχει δυναμική εναλλακτικής λύσης. Ολοι θα κινηθούν από 3 μέχρι 11! Για το καθένα τους το 3 θα θεωρηθεί συντριβή ενώ το 11 νίκη! Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα! Ούτε καν για τη σειρά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι.

* Ο Θεόδωρος Χατζηπαντελής είναι Καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής του ΑΠΘ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: