Αισιοδοξεί για την πορεία της χώρας ο Σαμαράς – Στήριξε Ιωαννίδη, Καλαφάτη




Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, μετά την έξοδο στις αγορές και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης της Ν.Δ. που έγινε στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ.

“Τώρα κλείνει η περίοδος των μνημονίων, των θυσιών και της ανεργίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς κι επισήμανε τα εξής:

— Μέσα σε δύο χρόνια μόλις – ποιος το περίμενε από όλους αυτούς, Έλληνες και ξένους – βγάλαμε πρωτογενή πλεονάσματα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Που σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε πια δανεικά για να βγάλουμε τη χρονιά. Και στα τέλη του 2015 δεν θα χρειαζόμαστε δανεικά, ούτε για να πληρώνουμε τους προηγούμενους τόκους. Πώς τώρα να κάνουμε πίσω;

— Φέτος το φθινόπωρο θα έχει τακτοποιηθεί πλήρως και το χρέος. Ήδη οι τόκοι που πληρώνουμε έχουν πέσει στο μισό απ’ ό,τι πληρώναμε ακόμα και πριν από την κρίση. Και θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια. Θα μειωθούν κι άλλο οι τόκοι! Μπορούμε, λοιπόν, τώρα να κάνουμε πλέον πίσω;

— Και η απόδειξη; Βγήκαμε στις αγορές πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι περίμεναν όλοι. Και οι αγορές ψήφισαν Ελλάδα, ψήφισαν αξιοπιστία!

Και αυτό τι σημαίνει;

Ότι μία ολόκληρη περίοδος δυσκολίας, μέσα σε δύο χρόνια, τελειώνει… Και κανείς δεν θα μας πάει πίσω!

«Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Από το βήμα αυτό θέλω δημόσια να καταγγείλω στον Ελληνικό λαό, τον κ. Τσίπρα ως υπονομευτή την εθνικής προσπάθειας! Ενώ όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσίπρας καλεί τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν για να… πέσει η κυβέρνηση! Και να γίνουν εθνικές εκλογές! Βλέπει τις εκλογές ως μοχλό αποσταθεροποίησης. Ενώ θέλουμε σταθερότητα για να κάνουμε στο άλμα στο αύριο. Ο κ. Τσίπρας καλεί ουσιαστικά τον Ελληνικό λαό να συμπράξουν μαζί του στην πολιτική ανωμαλία! Την ώρα που χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε μια σταθερή πορεία, για να κεφαλαιοποιήσουμε όσα με τόσες θυσίες κατακτήσαμε. Εκείνος ζητά την ψήφο του λαού για να τα… κλοτσήσουμε!Για να σωθεί ο ίδιος και η παρέα του, επενδύει στην καταστροφή! Ο Ελληνικός λαός, όμως, είναι ώριμος πια. Πληγωμένος, αλλά ώριμος!Και θα δώσει την απάντησή του, σε όσους ετοιμάζουν τέτοια σενάρια πολιτικής ανωμαλίας».

Χωρίς να τον κατονομάσει αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι “κάποιοι είχαν προτείνει να μοιάσουμε στην Αργεντινή, να βγούμε από το ευρώ, και να «σχίσουμε» τα Μνημόνια” και πρόσθεσε: “Ας δούμε, λοιπόν, τι έγινε σε αυτή τη χώρα, στην Αργεντινή.

Πτώχευσαν αυτοί το 2002! Γύρισαν στο δικό τους το νόμισμα. Κούρεψαν πολύ μικρότερο μέρος του χρέους τους από ότι εμείς. Και τι έγινε τότε; Κάηκαν οι πόλεις τους. Έκλεισαν οι τράπεζές τους. Βούλιαξε η Αργεντινή στον πληθωρισμό. Εξανεμίστηκαν οι καταθέσεις των κατοίκων της.

Και από τότε πέρασαν δώδεκα χρόνια! Δώδεκα χρόνια από τότε και σήμερα τι συμβαίνει, άραγε, στην Αργεντινή; Εξακολουθεί να έχει τεράστια προβλήματα και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της. Στο εξωτερικό την κυνηγάνε για τα χρέη της! Οι ξένοι δανειστές της δημεύουν περιουσιακά στοιχεία όπου τα βρουν. Ενώ στο εσωτερικό έχει βουλιάξει σε τεράστια και συνεχή φτωχοποίηση και σε απίστευτες ταραχές…

Κι αυτά συνέβησαν πού; Στην Αργεντινή με τις μεγάλες εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν εδώ, αν κάναμε κι εμείς τα ίδια…

Αυτός ήταν ο δικός τους «άλλος δρόμος»! Αυτό μας πρότειναν. Κι ευτυχώς που δεν τους ακούσαμε…”

“Τώρα χτίζουμε, οικοδομούμε, μια καινούργια Ελλάδα με οικονομία υγιή, με σταθερούς οικονομικούς, δημοκρατικούς, κοινωνικούς θεσμούς και με τους Έλληνες ενωμένους. Ώστε να μη πέσουμε, ποτέ πια, σε αυτήν την κρίση” επισήμανε ο πρωθυπουργός. “Προτείναμε – ακούστε – ήδη ένα καινούργιο Σύνταγμα, ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι επαναστατικές, ριζοσπαστικές, τεράστιες αλλαγές που τόσα χρόνια ζητούσατε. Αλλαγές που ποτέ δεν προχώρησαν…

–Να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθείας από το Ελληνικό λαό. Ώστε να σταθεροποιηθεί το δημοκρατικό μας σύστημα. Να μην εκβιάζονται κάθε τόσο πρόωρες γενικές εκλογές με πρόσχημα την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Και για να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις που θα εξαντλούν την τετραετία. Όπως συμβαίνει στις περισσότερες σύγχρονες δημοκρατικές χώρες…

–Ταυτόχρονα να μην μπορείς να είσαι υπουργός και βουλευτής μαζί! Ώστε η Βουλή να είναι αληθινή Συνέλευση των εκπροσώπων του λαού, κι όχι προθάλαμος επίδοξων υπουργών.

–Να θεμελιωθεί η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όχι να καθυστερούν επί δεκαετίες, υποθέσεις που σε άλλες δημοκρατικές χώρες τελειώνουν σε έξι μήνες και ένα χρόνο. Και να αποφασίζει τη συνταγματικότητα των νόμων ένα ανώτατο δικαστικό σώμα…

–Να αλλάξει το καθεστώς της ευθύνης των υπουργών και της ασυλίας των βουλευτών. Να προστατεύονται οι βουλευτές, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους, και όχι να βρίσκονται υπεράνω του Νόμου…

— Και να υπάρξει όριο στη θητεία του Πρωθυπουργού και των τοπικών αρχόντων. Όχι «ισόβιοι» ‘Αρχοντες άλλο στην Ελλάδα…

–Να υπάρξει ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα αλλάζει μόνο με ισχυρές πλειοψηφίες στη Βουλή. Και να μειωθεί, επιτέλους, ο αριθμός των Ελλήνων βουλευτών”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι “φέτος, μετά από 6 ατέλειωτα χρόνια ύφεσης, θα έχουμε ανάκαμψη. Και ανάπτυξη του χρόνου, για το 2015, 2,9%. Και το 2016, 3,7%! και συνέχισε: “Και μιλάω ότι με επίσημα στοιχεία λέγονται αυτά, η ανεργία, ήδη, ξεκίνησε να υποχωρεί 3 συνεχείς μήνες. Και αυτό θα γίνεται συνεχώς από δω και πέρα. Ως το 2018 θα έχουν δημιουργηθεί 550 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα έχει υποχωρήσει η ανεργία δέκα μονάδες! Κι ως το 2020 θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο! Ποιοι τα προβλέπουν αυτά; Μα όλοι οι διεθνείς οργανισμοί! Τους ξέρετε! Εκείνοι οι οργανισμοί που πριν από δύο χρόνια μας θεωρούσαν «τελειωμένους»! Κι εμείς τι λέμε; Ότι αυτά τα χρόνια πήγαμε καλύτερα από τις προβλέψεις τους. Και ότι στα επόμενα χρόνια θα πάμε πάλι καλύτερα από τις προβλέψεις τους!

Πώς θα γίνει αυτό; Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε συνεχώς. Και με τις επενδύσεις που άρχισαν να έρχονται”.

Ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία είπε ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες. “Πόσες μοναδικές καλλιέργειες, καινοτομίες σε προϊόντα και υπηρεσίες, πόσες ευκαιρίες να κατακτήσουμε ξένες αγορές παντού. Οι τουριστικές υποδομές τώρα πια γίνονται πρωτοποριακές. Τα μνημεία μας, άνοιξαν, επιτέλους, για να υποδεχθούν τον ξένο τουρίστα. Από τον Απρίλη μέχρι και τον Οκτώβρη 8 το πρωί με 8 το βράδυ. Ερχόντουσαν και τους διώχναμε μέχρι σήμερα! Μεγάλη ώθηση στον τουρισμό θα δώσουν και τα έργα επέκτασης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να ξεκινήσουν”.

Για το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης τόνισε πως από το 2016 θα δέχεται υπερατλαντικές πτήσεις! Αντίστοιχα έργα εκτελούνται στη Χαλκιδική, τόσο προς τον Πολύγυρο, όσο και προς το πρώτο πόδι. Οι νέες ξενοδοχειακές αυτές μονάδες, σε συνδυασμό με τις μαρίνες και τις νέες μορφές τουρισμού καθιστούν την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας έναν ακαταμάχητο πόλο έλξης για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Και μάλιστα, ο θρησκευτικός τουρισμός θα αυξάνει ακόμα περισσότερο και την έλευση των Ρώσων στη Μακεδονία! Και το θρησκευτικό τουρισμό πρέπει να προσέξουμε με κάθε τρόπο!

Μιλάμε για τις μεγάλες, καινούργιες υποδομές που θα αλλάξουν τη μοίρα αυτού του ευλογημένου τόπου. Η κατασκευή του κάθετου άξονα της Εγνατίας, από Θεσσαλονίκη προς Προμαχώνα, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και θα αποτελέσει την πιο σημαντική δίοδο από και προς την Ανατολική Ευρώπη.

Μαζί με τους υπόλοιπους κάθετους της Εγνατίας, που έχουν ενταχθεί – όπως ξέρετε – στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, που παραδόθηκαν ή παραδίδονται: Φλώρινα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Αλλά και με τα έργα που υλοποιούνται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, και κάνουν έτσι τη Βόρεια Ελλάδα διεθνή μεταφορικό κόμβο. Ήδη προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις στις μεταφορές σαν διαμετακομιστικά κέντρα:

Στην Πιερία εκτελείται, στη Λεπτοκαρυά, το έργο της Παράκαμψης του Πλαταμώνα, το οποίο σε συνδυασμό με τα έργα στα Τέμπη και στο Μαλιακό ολοκληρώνουν, επιτέλους, τον ΠΑΘΕ!

Στην Θεσσαλονίκη κατασκευάζονται οι κόμβοι της Δυτικής Περιφερειακής οδού, ενώ παράλληλα έχει δημοπρατηθεί για τον Ιούνιο η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής διάβασης στη Μενεμένη. Πόσα χρόνια το περίμεναν αυτό οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης; Τώρα κι αυτό, αυτή η Κυβέρνηση, με πείσμα το ξεμπλοκάρει…

Οι εργασίες κατασκευής του Μετρό της Πόλης, ενός έργου με τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα συνεχίζονται, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.

Στόχος μας: Να γίνει η Θεσσαλονίκη μας και η Μακεδονία μας γενικότερα, η μεγάλη εμπορική έξοδος όλης της ενδοχώρας, βαλκανικής και ευρωπαϊκής, προς τη Μεσόγειο. Αλλά και η μεγάλη πύλη όλου του υπόλοιπου κόσμου, από την Κίνα και την Ινδία ως την Αυστραλία, προς την Ανατολική Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόλις χθες υπογράφηκε, επίσης, υπουργική απόφαση με την οποία δίνεται αναστολή καταβολής δόσεων σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις που είχαν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Και δίνεται έτσι μια πολύτιμη ελάφρυνση σε χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα και που έτσι θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Εκανε ειδική αναφορά στους Ελληνοπόντιους και τους Βορειοηπειρώτες λέγοντας ότι τους έχει συνεχώς στο νου του και θα αποκαταστήσει τις αδικίες που έγιναν εις βάρος τους.

Μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης στο εξής, είναι να μειώσει τα φορολογικά βάρη! “Ο κόσμος πλήρωσε απίστευτα τέτοια βάρη το τελευταίο διάστημα…

Και τώρα που βγάλαμε πλεονάσματα, μπορούμε σιγά-σιγα να ξεκινήσουμε να μειώνουμε τους φόρους! Θα τους μειώσουμε σταδιακά. Όλους τους φόρους! Και στα επιχειρηματικά κέρδη, και στο εισόδημα και στο ΦΠΑ. Ήδη με πολύ κόπο το ξεκινήσαμε. Όπως ήταν το ΦΠΑ της εστίασης από το 23% στο 13%. Το είπαμε και το κάναμε! Αυτό ήταν μόνον η αρχή. Θα πάμε πολύ πιο πέρα. Αλλά, η μείωση αυτή των φόρων πρέπει να γίνει σταδιακά! Για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Για να μη ξανακυλήσουμε σε Μνημόνια. Αυτή είναι η μεγάλη μας αγωνία. Να μη ξανακυλήσουμε σε μία τέτοια κρίση”, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να γυρίσει τη χώρα πίσω και σημείωσε: “Βλέπει την πρόοδο και προσπαθεί απεγνωσμένα να ματαιώσει το καλό! Ξέρει πως όταν θα βγούμε οριστικά από την κρίση, σαν ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Και γι’ αυτό προσπαθεί να μας επιστρέψει στην κρίση. Να δημιουργήσει αστάθεια. Να μας ξαναρίξει στην αμφιβολία, στην αβεβαιότητα. Μόνο έτσι μπορεί, άλλωστε, να υπάρχει. Μέσα σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων, για να καταγγέλλει τους πάντες και για να ψαρεύει σε «θολά νερά». Τι άλλο μπορεί να κάνει; Προτάσεις δεν έχει. Κι όταν κάτι πάει να πει, προκαλεί σύγχυση ακόμα και στους δικούς του! Για να τα πάρει αργότερα πίσω…Μας κατηγορεί, λέει, ότι «παραποιούμε» τις θέσεις του. Ποιες θέσεις του; Μήπως ξέρει κανείς ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν! Λένε ότι θα «σχίσουν» τα μνημόνια!

Δηλαδή; Θα προκαλέσουν σύγκρουση με 27 Ευρωπαϊκά κοινοβούλια, που οι περισσότεροι μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα απ’ όσο οι ίδιοι δανείζονται;

Θα προκαλέσουν τεχνητή κρίση, που δεν θα ξέρουν μετά πώς θα ξεμπλέξουν;

Και θα ματαιώσουν την ελάφρυνση του χρέους που πρόκειται να πάρουμε το φθινόπωρο; Κι αυτά τα δανεικά του υπόλοιπου ενάμιση χρόνου που πρόκειται να πάρουμε, ποιος θα τα δώσει στην Ελλάδα; Καινούργια μνημόνια, καινούργιοι όροι;

Κι ύστερα, επειδή, βέβαια, ξέρουν ότι αυτά δεν γίνονται και δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, τη μια λένε ότι θα αποκαταστήσουν αμέσως όλες τις περικοπές, την άλλη ότι θα πάνε πιο σταδιακά. Δεν λένε όμως πώς θα τα πληρώσουν όλα αυτά”.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε έντυπα του εξωτερικού ο κ. Σαμαράς είπε ότι “τώρα αποκαλύπτεται ότι το 2011 υπήρχε πραγματικό σχέδιο να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ” και πρόσθεσε: “Αυτό το σχέδιο το αποτρέψαμε και τότε και την επόμενη χρονιά! Όταν σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρουμε. Αυτά όλα πράγματι τα αφήνουμε τώρα πίσω μας οριστικά! Αλλά πρέπει να το λέω. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά θέλει να μας επαναφέρει…Μπορούμε να του το επιτρέψουμε να γίνει αυτό; Σας το λέω ευθέως: Δεν θα το επιτρέψουμε και ενώνω τη φωνή μου με τη φωνή των νέων παιδιών και του κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ να μας γυρίσουν πίσω!”

Ο πρωθυπουργός μίλησε σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο και πολλές φορές έκανε διάλογο με τους νεολαίους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που φώναζαν συνθήματα.

Κάλεσε τους πολίτες να δώσουν την ψήφο τους στη Ν.Δ. , “στην παράταξη εκείνη που βγάζει πάντα τον τόπο από τα δύσκολα. Και αυτή είναι και η κορυφαία υποθήκη του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή”, όπως είπε.

Στο τέλος της ομιλίας του ανέβασε στο βήμα τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ιωαννίδη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Σταύρο Καλαφάτη, μέσα σε χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους και είπε: “Και στις ευρωεκλογές και στις Περιφερειακές και στις δημοτικές. Και το Γιάννη Ιωαννίδη, για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Και το Σταύρο Καλαφάτη, για το Δήμο της Θεσσαλονίκης. Όσο πιο δυνατή βγει τώρα η παράταξη, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει μπροστά η χώρα”.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Το βράδυ ο κ. Σαμαράς δείπνησε με υποψήφιους, υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη σε κεντρικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: