Ερντογάν σε διαδηλωτή: “Πού πας ρε σπορά του Ισραήλ;”




Ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε έναν αντισημιτικό χαρακτηρισμό και επιτέθηκε σωματικά την Τετάρτη εναντίον ενός πολίτη που τον αμφισβήτησε στο ορυχείο όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη, αναφέρουν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

“Πού πας ρε σπορά του Ισραήλ;” λέει ο Ερντογάν σ’ ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε σε ιστότοπους εφημερίδων της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων αυτός της “Σοζτσού”, όταν ένας διαδηλωτής προφανώς τον επέκρινε για τη διαχείριση της καταστροφής, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 300 ανθρώπους σε ανθρακωρυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία.

Σύμφωνα με τις εικόνες αυτές, ο πρωθυπουργός, περιτριγυρισμένος από σωματοφύλακες, μπαίνει σ’ ένα σούπερ-μάρκετ της Σόμα, όχι μακριά από το ορυχείο, στην είσοδο του οποίου καταφέρεται με τεντωμένα χέρια εναντίον ενός προσώπου που βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους κατοίκους, απευθύνοντάς του την αντισημιτική κατηγορία.

Δεν είναι σαφές αν ο Ερντογάν, ο οποίος αποδοκιμάζεται έντονα από τους οργισμένους κατοίκους της Σόμα, χαστουκίζει ή χτυπάει το διαδηλωτή, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές του πως κάνει.

Ο εκπρόσωπος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ο Χουσεΐν Τσελίκ, διέψευσε σήμερα ενώπιον των δημοσιογράφων στην Άγκυρα πως υπήρξε μια τέτοια επίθεση εκ μέρους του πρωθυπουργού, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει λεπτομερώς στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

“Δεν υπάρχουν εικόνες που να δείχνουν χαστούκι”, υποστήριξε διαψεύδοντας πως ο πρωθυπουργός χτύπησε κάποιον.

TOYRKIA-NEKROI02-15MAY2014

Αντίθετα ο εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως ένας σύμβουλος του Ερντογάν, ο οποίος “συνελήφθη” από τον τηλεοπτικό φακό, έδωσε κλωτσιές σ’ ένα διαδηλωτή που ήταν πεσμένος στο έδαφος στη Σόμα, αλλά υποστήριξε πως βρισκόταν σε “νόμιμη άμυνα”.

Ο εν λόγω σύμβουλος, ο Γιουσούφ Γερκέλ, είχε δεχθεί επίθεση απ’ αυτό τον άνδρα και έλαβε “αναρρωτική άδεια επτά ημερών για τα τραύματά του”, υποστήριξε ο Τσελίκ.

Η φωτογραφία προκάλεσε αγανάκτηση και σοκ στην Τουρκία, που πενθεί για την τραγωδία, τη χειρότερη βιομηχανική καταστροφή που έχει γνωρίσει η χώρα, προκαλώντας οργή κατά της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: