Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για το εκλογικό αποτέλεσμα




Στην Ελλάδα, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν αυτόν το μήνα θα λειτουργήσουν εν είδει  δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση συνασπισμού στη χώρα, καθώς οι Έλληνες πολίτες  θα κατευθυνθούν στις κάλπες με απώτερο στόχο να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευσή τους, επισημαίνουν οι Alkman Granitsas και Nektaria Stamouli, σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greeks Head to Election Polls Discontent and Disillusioned».

Και αυτό γιατί όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην τετραετή κρίση χρέους της, πολλοί Έλληνες ακόμη πνέουν μένεα κατά των εκλεγμένων ηγετών και βουλευτών της χώρας, τους οποίους κατηγορούν για την εθνική κατάρρευση. Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι ανταποκριτές, οι διπλές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 18 και τις 25 Μαΐου, αναδεικνύονται ως δημοψήφισμα για την κυβέρνηση συνασπισμού του κ. Σαμαρά, καθώς πρόκειται για την πρώτη εκλογική του δοκιμασία από την ανάληψη της εξουσίας πριν από δύο περίπου χρόνια.

Τα αποτελέσματα δεν θα αλλοιώσουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των δύο εδρών στην ελληνική Βουλή των 300 βουλευτών, ωστόσο το αποτέλεσμα θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει ως προς την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας ή εάν θα βυθιστεί σε μια νέα πολιτική αβεβαιότητα.

Στην ανταπόκριση προβάλλεται επίσης η επιφυλακτικότητα πολλών πολιτικών εμπειρογνωμόνων για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζουν ως αναξιόπιστα τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στο προεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα.

Η άνοδος νέων κομμάτων όπως του κεντροαριστερού ‘Ποταμιού’ δυσχεραίνει επίσης τις προβλέψεις, καθώς αν και το ‘Ποτάμι’ εγκαινιάστηκε πριν από μόλις τρεις μήνες, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι συγκεντρώνει περίπου το 9% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Η άνοδος αυτή αποτελεί πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο ηγέτης αγωνίζεται να ανασύρει το κόμμα από μια ιστορικά χαμηλή δημοτικότητα, ενώ παράλληλα η ηγεσία αντιμετωπίζει εκφράσεις δυσαρέσκειας από τα μέλη του.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο ΕΚΠΑ, «είναι πολύ δύσκολο να προβεί κανείς σε οποιεσδήποτε προβλέψεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Στην πραγματικότητα, παρατηρούμε τρεις διαφορετικές ψηφοφορίες εκ των οποίων η καθεμία θα επηρεάσει την άλλη. Η αίσθηση που έχουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτό το κόμμα, ούτε η Ν. Δημοκρατία, διαθέτουν την απαιτούμενη ορμή  (momentum)».

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304655304579551522756957830?KEYWORDS=Greece&mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304655304579551522756957830.html%3FKEYWORDS%3DGreece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: