Το ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία συζητά με όλους τους εκπροσώπους της χώρας ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.

“Ο Γενικός Γραμματέας συζητά με όλους τους εκπροσώπους του ρουμανικού κράτους- τον πρόεδρο, τους υπουργούς. Όλα όσα σχετίζονται με τη μελλοντική στρατηγική” τόνισε ο κ. Πόντα ύστερα από συνάντηση με τον κ. Ράσμουσεν στο Βουκουρέστι.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πληθυσμό στην περιοχή της Ρουμανίας, όσο είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ” υπογράμμισε ο κ. Πόντα, σημειώνοντας το στρατηγικό ρόλο της Ρουμανίας στην περιοχή.

“Η Ρουμανία είναι στα σύνορα του ΝΑΤΟ με την πιο ταραγμένη περιοχή, κι από αυτή την άποψη έχει θεμελιώδη στρατηγικό ρόλο” πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην περιοχή που γειτνιάζει με τη Ρουμανία και τα κύρια θέματα της ατζέντας του ΝΑΤΟ, όπως η προοπτική της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Σεπτέμβριο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Ρουμάνου πρωθυπουργού και του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο κ. Πόντα υπογράμμισε ότι η Ρουμανία ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις στην κατάσταση ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ουκρανία και πρόσθεσε ότι έχουν βαθιά αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην ευρωατλαντική ασφάλεια και στην ασφάλεια των κρατών εταίρων στην περιοχή, κυρίως στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Η Ρουμανία και το ΝΑΤΟ πρέπει να εγγυηθούν και να στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Αναγνώρισε δε, τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ, με στόχο να διασφαλίσει και πάλι τους εταίρους στα ανατολικά -συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας- και τόνισε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του ώστε η Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο να συμβάλει στην εδραίωση της διατλαντικής σχέσης και της διάστασης της συλλογικής άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής γειτονίας του ΝΑΤΟ και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με μακροπρόθεσμα μέτρα, ανέφεραν πηγές από τη ρουμανική κυβέρνηση.

Ο κ. Πόντα τόνισε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, την “απτή συνεισφορά της Ρουμανίας στα βήματα της Συμμαχίας όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας στην Ουκρανία”, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα της χώρας για αύξηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2014, ούτως ώστε, το 2017, να ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, σημείωσε κυβερνητική πηγή.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές και ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες των ανατολικών εταίρων, που εκφράζονται ελεύθερα, πρέπει να εξακολουθήσουν να ενθαρρύνονται.

Τόνισε, επίσης, ότι οι εργασίες για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στη βάση Ντεβέσελου, στην επαρχία Ολτ (νότια Ρουμανία), προχωρούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί και ανέφερε τη στήριξη της Ρουμανίας στην υιοθέτηση μιας παγιωμένης πολιτικής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τίτους Κορλάτεαν, στον οποίο μετέφερε ευχαριστίες για την ηθική στήριξη της Ρουμανίας στη Συμμαχία.

Η Ρουμανία τα δέκα χρόνια που έχουν περάσει, ήταν ένας ισχυρός σύμμαχος, υπογράμμισε, αναφερόμενος στην επέτειο από την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TVR, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι οι “παράνομες” στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει μία εντελώς νέα κατάσταση στην Ευρώπη και ότι για τον λόγο αυτό η Συμμαχία αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα συλλογικής άμυνας, με δεδομένο ότι βασική αποστολή του ΝΑΤΟ είναι να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους του.

“Είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε. Οι παράνομες στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει μία εντελώς νέα κατάσταση στην Ευρώπη και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση” ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν.

 

ΠΗΓΗ: AGERPRES, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: