“Εκτός ελέγχου” ο Ερντογάν διέκοψε εκδήλωση και αποχώρησε από την αίθουσα




Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποδοκίμασε σήμερα οργισμένος τον πρόεδρο της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατηγορώντας τον για αγένεια επειδή μίλησε πολλή ώρα, διέκοψε την ομιλία του καταγγέλλοντάς την ως “πολιτική” και στη συνέχεια αποχώρησε από την αίθουσα.

Το περιστατικό σημειώθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για την 146η επέτειο από την ίδρυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η ομιλία που εκφώνησε ο Μετίν Φεϊζίογλου ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων έθεσε ζητήματα όπως η καταστολή της ελευθερίας του λόγου, η καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν τα επακόλουθα του σεισμού το 2011 στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 600 άνθρωποι στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας.

“Παραφέρεστε. Αρκετά. Εκφωνείτε πολιτική ομιλία”, φώναξε ο Ερντογάν στον Φεϊζίογλου, τον οποίο στη συνέχεια κατηγόρησε ότι ψεύδεται και ότι μιλάει περισσότερο από τον χρόνο που του αναλογεί.

“Λέτε ανακρίβειες…Πώς μπορείτε να είστε τόσο αγενής;”, συνέχισε ο Ερντογάν και στη συνέχεια σηκώθηκε χειρονομώντας οργισμένος, ενώ ο Φεϊζίογλου παρέμεινε στο αναλόγιο του ομιλητή και αρνήθηκε να διακόψει την ομιλία του. Τη σκηνή, μάλιστα, κατέγραψε και μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Φεϊζίογλου παραβίασε το πρωτόκολλο μιλώντας επί μία ώρα τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει μόλις 25 λεπτά κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην Άγκυρα.

Ο Φεϊζίογλου είναι γνωστός επικριτής της κυβέρνησης. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε απασχολήσει τον Τύπο με τις δηλώσεις του κατά της απόφασης του Ερντογάν να απαγορεύσει το Twitter πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος καθόταν δίπλα στον Ερντογάν, επιχείρησε αρχικά να τον καθησυχάσει και στη συνέχεια, όπως επέμεινε ο πρωθυπουργός, τον ακολούθησε εκτός αιθούσης.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Αύγουστο και ο Ερντογάν θεωρείται ότι θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα.

Το κυβερνών κόμμα του της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης αναδείχτηκε σε νικητή των πρόσφατων δημοτικών εκλογών παρά την κριτική που δέχτηκε ο πρωθυπουργός για όλο και περισσότερο αυταρχική διακυβέρνηση της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo via: aim.org

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: