Εκδήλωση για την προστασία των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ




Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 3 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 2 του μηνός, εκδήλωση στα Γραφεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης (International Peace Institute) με θέμα την Προστασία των Δημοσιογράφων σε Περιόδους Ταραχής και Σύγκρουσης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το ΙΡΙ, η UNESCO και η Ελληνική ΜΑ στον ΟΗΕ, η οποία απέσπασε επαίνους από όλους τους συμμετέχοντες για το έργο της στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά την προώθηση του ζητήματος της προστασίας των δημοσιογράφων όχι μόνο κατά την κάλυψη ένοπλων συγκρούσεων αλλά και στην καθημερινή εκτέλεση του έργου τους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Σύμβουλος Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης και πρώην δημοσιογράφος των New York Times Warren Hoge και ομιλητές οι δημοσιογράφοι Joel Simon, Εκτελεστικός Διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), ο David Rodhe, ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters και συνεργάτης του The Atlantic με εμπειρία σε πολεμικές συγκρούσεις, η Κολομβιανή ρεπόρτερ Maria Cristina Caballero και η Suzanne Bilello, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της UNESCO για θέματα δημόσιας πληροφόρησης.

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Πρέσβυς κ Μιχάλης Σπινέλλης, υπογράμμισε πόσο επικίνδυνο και ανασφαλές είναι να είναι κανείς δημοσιογράφος στο σύγχρονο κόσμο και στο πλαίσιο αυτό, τόνισε τη σημασία και αναγκαιότητα της ενασχόλησης των Ηνωμένων Εθνών με την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ο Πρέσβυς κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή την απόφαση 1738 για την προστασία των δημοσιογράφων, που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Δεκέμβριο του 2006 και την πρόσφατη, πρώτη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για το θέμα, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και την οποία συγκηδεμόνευσαν 73 χώρες με την Ελληνική ΜΑ ΟΗΕ να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο (βλ. σχετικά έγγραφα 130604/Φ.730/11.11.13 και 130635/Φ.730/26.11.13).

Με την επισήμανση ότι παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, τα δύο τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων δημοσιογράφων, ο κ. Hoge έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ατιμωρησίας των υπευθύνων και στο τι μπορεί να γίνει από τα κράτη-μέλη και από την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Ανησυχητικά αριθμητικά στοιχεία για τους αριθμούς των δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους, έχουν απαχθεί ή έχουν φυλακιστεί ανά τον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια, παρέθεσε ο Joel Simon, κάνοντας λόγο για θλιβερές τάσεις και υπογραμμίζοντας ότι στη σύγχρονη εποχή της διαρκούς ροής και της ταχείας διάδοσης της πληροφορίας λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι δημοσιογράφοι έχουν καταστεί υπ’αριθμόν ένας στόχος πολλών κυβερνήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Simon στη δίωξη δημοσιογράφων από την κυβέρνηση της Τουρκίας ενώ επεσήμανε ότι η Τουρκία, το Ιράν και η Κίνα είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό φυλακίσεων δημοσιογράφων.

Μεταξύ των αριθμητικών στοιχείων που παρέθεσε ο κ. Simon, αναφέρουμε ότι το 2013 σκοτώθηκαν 73 δημοσιογράφοι και φυλακίστηκαν 211, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (σε ποσοστό 90%) η απώλεια ζωής δημοσιογράφων είναι αποτέλεσμα δολοφονίας καθώς και ότι το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων δεν εξιχνιάζεται.

Στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν να καλύψουν ένοπλες συγκρούσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αναφέρθηκε ο ρεπόρτερ του Reuters David Rohde (ο οποίος είχε απαχθεί από τους Ταλιμπάν για 7 μήνες), επισημαίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται εχθρικά, συνήθως ως κατάσκοποι των αμερικανών, με αποτέλεσμα να δαιμονοποιούνται και να θεωρούνται ως εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού ο κ. Rohde υπογράμμισε τη σημασία της λήψης μέτρων για τη δημιουργία κατάλληλων δομών, υποδομών και θεσμών, σε επίπεδο κρατών-μελών, ώστε να μπορούν οι δημοσιογράφοι να επιτελούν το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα.

Τις προσωπικές της εμπειρίες αλλά και τις εμπειρίες συναδέλφων της από την κάλυψη του θέματος της κυβερνητικής διαφθοράς στη χώρα της, Κολομβία, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μοιράστηκε με το ακροατήριο η δημοσιογράφος MariaCristinaCaballero ενώ η τελευταία ομιλήτρια, η αξιωματούχος της UNESCOSuzanneBilello αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών για την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού. Η κα Bilello μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση της παροχής των απαραίτητων εργαλείων για την εφαρμογή των πολιτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης κατ’αρχήν για την προστασία των δημοσιογράφων αλλά και για την απόδοση δικαιοσύνης στις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά αυτών. Μάλιστα επεσήμανε ότι στην προσεχή Γενική Συνέλευση, θα παρουσιαστεί η πρώτη έκθεση της UNESCO σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφορικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την προστασία των δημοσιογράφων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: