Εγκρίθηκε από 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. η επιβολή φόρου για συναλλαγές με τράπεζες




H προσπάθεια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών συνάντησε χθες νέες αντιδράσεις, καθώς Σουηδία, Δανία και Ολλανδία αντιτάχθηκαν στο προτεινόμενο σχέδιο, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε τους υπέρμαχους του σχεδίου, με επικεφαλής την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, να επιτύχουν προκαταρκτική συμφωνία με άλλα επτά κ-μ της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Αυτά υποστηρίζει  ο James Kanter, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «European Financial Trading Tax Moves Forward, Despite New Pockets of Resistance».

Σύμφωνα με την πρόταση, συνεχίζει η ανταπόκριση, προβλέπεται η επιβολή περιορισμένων φόρων στις συναλλαγές μετοχών και ορισμένων παραγώγων ασφαλίστρων από την 1η Ιανουαρίου του 2016, καταρχήν στις δέκα χώρες που υπερψήφισαν το σχέδιο (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Εσθονία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία). Ωστόσο, τονίζεται στην ανταπόκριση, επειδή η εν λόγω φορολογία θα επηρεάσει τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές πέραν από τις προαναφερθείσες χώρες, ορισμένα κ-μ της ΕΕ αντιτίθενται  σθεναρά, κυρίως η Βρετανία που ανησυχεί για τις επιπτώσεις  για το Λονδίνο ως ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κέντρου. Παρ’ όλα αυτά, προσθέτει το δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την απόπειρα της Βρετανίας να παρεμποδίσει την καθιέρωση του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

http://www.nytimes.com/2014/05/07/business/international/european-financial-trading-tax-moves-forward-despite-new-pockets-of-resistance.html?action=click&module=Search&region=searchResults&mabReward=relbias%3Aw&url=http%3A%2F%2Fquery.nytimes.com%2Fsearch%2Fsitesearch%2F%3Faction%3Dclick%26region%3DMasthead%26pgtype%3DHomepage%26module%3DSearchSubmit%26contentCollection%3DHomepage%26t%3Dqry632%23%2FGreece%2F24hours%2F

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: