Εφυγε σε ηλικία 86 ετών η Μάγια Αγγέλου




Πέθανε η αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα Μάγια Αγγέλου σε ηλικία 86 ετών στη Βόρεια Καρολίνα, όπως ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο του Γουέικ Φόρεστ στο Γουίνστον Σέιλεμ της Βόρεια Καρολίνας, όπου δίδασκε.

«Τα μέλη του πανεπιστημίου του Γουέικ Φόρεστ θρηνούν σήμερα τον θάνατο της ποιήτριας, συγγραφέως, ηθοποιού, ακτιβίστριας των ανθρωπίνων και δικαιωμάτων και καθηγήτριας Μάγιας Αγγέλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

Η Μάγια Αγγέλου, και η ίδια αφροαμερικανή, ήταν «ένας εθνικός θησαυρός η ζωή της οποίας και τα διδάγματα ενέπνευσαν εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, συγγραφέας θεατρικών έργων, η Μάγια Αγγέλου βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχης για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του Μάλκολμ X.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μάργκεριτ Αν Τζόνσον και είχε γεννηθεί το 1928 στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

Έγραψε επτά αυτοβιογραφικά βιβλία, το πρώτο εκ των οποίων με τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί» (1969), που εκδόθηκε σε επτά τόμους και παρακολουθεί την ενηλικίωσή της – από την ηλικία των 3 ετών ως τα 17 – στο εχθρικό περιβάλλον του αμερικανικού νότου των δεκαετιών του 1930 και 1940, ήταν αυτό που την έκανε γνωστή.

Συνολικά έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία – μεταξύ αυτών δοκίμια, ποιήματα, αλλά και μια σειρά από θεατρικά έργα, σενάρια για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σε διάστημα περισσότερων από 50 χρόνων, ενώ έχει τιμηθεί και με πολλά βραβεία.

Η ίδια διάβασε ένα από τα ποιήματά της στην τελετή ορκωμοσίας του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον το 1993.

Εξάλλου έχει κερδίσει βραβείο Γκράμι για τρία άλμπουμ στα οποία απαγγέλλει. Ζούσε στο Ουίνστον-Σέιλεμ στη Βόρεια Καρολίνα, όπου ήταν καθηγήτρια Αμερικανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: