Δέσμευση Πούτιν σε Μέρκελ και Ολαντ για Ουκρανία – Επίθεση εναντίον Κάρολου




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Μόσχα “θα σεβαστεί τη βούληση του ουκρανικού λαού” που θα εκφραστεί στις αυριανές προεδρικές εκλογές και “θα συνεργαστεί με τις μελλοντικές αρχές” του Κιέβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ο Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα με τον Ολάντ και την Μέρκελ. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι “είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας στην Ουκρανία οι αυριανές εκλογές να διεξαχθούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες”.

Στην τηλεφωνική αυτή επικοινωνία τους έκαναν επίσης έκκληση “να συνεχιστεί η διαδικασία του εθνικού διαλόγους που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία με την υποστήριξη του ΟΑΣΕ, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση”. Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση “θα πρέπει κυρίως να συμβάλει στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του ουκρανικού συντάγματος”.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν εξάλλου “να ενθαρρύνουν τη γρήγορη διευθέτηση των θεμάτων που σχετίζονται με τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας με φυσικό αέριο, τα οποία συζητιούνται ήδη από τους εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, “οι επαφές τους προβλέπεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες”.

Πούτιν: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τον βρετανό πρίγκιπα Κάρολο για απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν ταιριάζει σε βασιλείς αναφερόμενος στη σύγκριση που έκανε ο Κάρολος του Πούτιν με τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Πούτιν είπε ότι δεν άκουσε το σχόλιο αλλά ζήτησε από δημοσιογράφους να μεταφέρουν το μήνυμά του στον Κάρολο και στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

“Αν είσαι θυμωμένος, σημαίνει ότι έχεις άδικο”, είπε στους δημοσιογράφους από διεθνή πρκατορεία ειδήσεων–περιλαμβανομένου του Ρόιτερς–στην Αγία Πετρούπολη όπου πραγματοποιείται το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

“Δεν άκουσα αυτό το σχόλιο. Αν ειπώθηκε, τότε είναι απαράδεκτο. Θεωρώ ότι και ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Είναι ένας άνθρωπος με καλούς τρόπους. Τον γνωρίζω προσωπικά καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή δεν είναι συμπεριφορά βασιλέων. Αλλά έχω συνηθίσει τα πάντα στη διάρκεια των χρόνων”.

Εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει μείωση στην τιμή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τόνισε ότι η διαφωνία για το θέμα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και όχι τελεσιγράφων.

“Είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά αυτός δεν θα πρέπει να γίνει μέσω αβάσιμων απαιτήσεων και τελεσιγράφων, αλλά με βάση την πολιτισμένη συνεργασία των αγορών”, είπε ο Πούτιν σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματά τους σε χρυσό είναι ασφαλή.

“Για εμάς (τη Ρωσία και την Κίνα) είναι σημαντική η κατάθεσή τους (των αποθεμάτων χρυσού και των συναλλαγματικών αποθεμάτων) με έναν τρόπο λογικό και ασφαλή. Και μαζί πρέπει να σκεφτούμε πως θα το πράξουμε αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία”, είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι Πεκίνο και Μόσχα θα εξετάσουν τρόπους μετάβασης στη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων για τις διμερείς συναλλαγές τους.

ΠΗΓΗ: Reuters, AFP, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: