Δεν πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ευρώπη




Σημερινό άρθρο του Toby Vogel στη διαδικτυακή πύλη European Voice με τίτλο «Οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ» προχωρά σε ανάλυση των επιδόσεων των πολιτικών ομάδων της ΕΕ στις Ευρωεκλογές της Κυριακής. Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του αποτελέσματος που πέτυχε η αριστερή ομάδα GUE/NGL.

Ο Vogel εκτιμά ότι, παρά την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου το 27% και εξέλεξε 6 Ευρωβουλευτές, η ακροαριστερή ομάδα στην οποία ανήκει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν πέτυχε θεαματικά αποτελέσματα. Η GUE/NGL φαίνεται ότι θα λάβει στο νέο Ευρωκοινοβούλιο 43 έδρες, 8 περισσότερες από την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, αλλά υπάρχει σχετική απογοήτευση, αφού οι προβλέψεις έδιναν μέχρι και 67 έδρες στην ομάδα, μπροστά ακόμη και από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Η πραγματικότητα όμως φέρνει την ομάδα στην έκτη θέση και υπάρχουν πιθανότητες να υποχωρήσει κι άλλο στην κατάταξη, καθώς άλλες ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες να απορροφήσουν νεοεισελθέντα κόμματα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η άκρα αριστερά δεν πέτυχε καλά αποτελέσματα εκτός Ελλάδας. Η «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία, η οποία είχε καλή πορεία στις δημοσκοπήσεις, κέρδισε μόνο τρεις έδρες.

Ωστόσο, την Κυριακή το βράδυ και μέσω δορυφόρου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αύξηση των μελών της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί επίτευγμα. «Η Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι μια δύναμη που μπορεί πλέον να πιστωθεί μεγάλη επιτυχία. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρόκειται να ασκήσει επιρροή και αυτό είναι σημαντική εξέλιξη. Δε μπορεί να μας αγνοήσει κανείς, έχουμε φωνή που πρέπει να ακουστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Το άρθρο κλείνει με την εκτίμηση ότι με 43 μόλις έδρες η GUE/NGL θα παραμείνει στο περιθώριο του Ευρωκοινοβουλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: