“Δεν είμαστε πρόβατα” φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Τουρκία




«Έχουμε το δικαίωμα να διαδηλώνουμε. . . Αυτή η τραγωδία έχει γίνει πολιτικό (ζήτημα)». Με δάκρυα στα μάτια, ο Σααντέτ Γιλμάζ δεν καταλαβαίνει τους λόγους της αστυνομικής βίας στη Σόμα, όπου περισσότεροι από 300 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν σε μια έκρηξη που οφείλεται, σύμφωνα με πολλούς Τούρκους, σε κυβερνητική αμέλεια.

«Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να είναι τίμια, να μας πει πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο, πόσοι πέθαναν;» φώναξε ο Σααντέτ, 52 ετών, που πήγε με την ηλικιωμένη μητέρα του για να εκφράσει «τον θρήνο και την οργή του».

Στη κεντρική λεωφόρο της πόλης των 100.000 κατοίκων, περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν ταυτόχρονα, με τις γροθιές τους υψωμένες, ορισμένοι με δάκρυα που τους θόλωναν τα μάτια το σύνθημα: «Σόμα μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους σου».

Μπροστά στο τοπικό γραφείο του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο πριν απαιτήσουν και πάλι «την παραίτηση της κυβέρνησης», την οποία κατηγορούν για αμέλεια σε αυτήν την τραγωδία.

«Θέλετε πόλεμο;»

Για πρώτη φορά μετά το δυστύχημα, η αστυνομία επενέβη εκτοξεύοντας δακρυγόνα, κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και ρίχνοντας πλαστικές σφαίρες εναντίον του πλήθους, που απάντησε εκτοξεύοντας αντικείμενα.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι, περιλαμβανομένων δύο αστυνομικών, τραυματίστηκαν. Πολλοί διαδηλωτές συνελήφθησαν.

«Θέλετε να τα βάλετε με τους ανθρακωρύχους αυτής της χώρας;», «Θέλετε πόλεμο;», ούρλιαξε ένας διαδηλωτής την ώρα που πολλοί άλλοι καλούσαν τους αστυνομικούς να πάνε με το μέρος τους.

«Εάν αυτό συνέβαινε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση θα είχε παραιτηθεί, όμως αυτοί μας θεωρούν πρόβατα!» είπε ο Εγιούπ Γκιουλμέζ, συνταξιούχος ανθρακωρύχος, στον αστυνομικό διευθυντή που πήγε να τους ζητήσει να διαλυθούν.

«Δεν πρόκειται για ένα χτύπημα της μοίρας, πρόκειται για έναν φόνο» υποστήριξε ο Μπουρχάν Τζελίκ, 23 ετών, απαντώντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σόμα αυτή την εβδομάδα, είπε, αναφέροντας δυστυχήματα σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι φυσιολογικό». Η φράση του αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση η τουρκική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος των χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Σόμα διαδηλώνοντας για τους θανάτους σχεδόν 300 ανθρακωρύχων στο χειρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί σε ορυχείο της Τουρκίας εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου οι αστυνομικοί πυροβολούσαν με πλαστικές σφαίρες ενάντια στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, όπου στεγάζονται πολλά καταστήματα, τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες αλλά και η έδρα του τοπικού εργατικού συνδικάτου.

Οι περίπου 10.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καλούσαν να παραιτηθεί. “Σόμα, μην κοιμάσαι, μην ξεχνάς τους ανθρακωρύχους”, ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στη συγκέντρωση. “Κανένα κάρβουνο δεν θα ζεστάνει τα παιδιά εκείνων που πέθαναν στο ορυχείο” έγραφε ένα χειρόγραφο πλακάτ που ξεχώριζε ανάμεσα στο πλήθος.

Οι συγκεντρωμένοι, που επιχειρούσαν να φτάσουν στο μνημείο των ανθρακωρύχων, στο κέντρο της πόλης, αγνόησαν το κάλεσμα των αρχών να διαλυθούν ησύχως και όταν ξεκίνησε η επέμβαση της αστυνομίας απάντησαν εκτοξεύοντας πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν.

Από τους 787 εργάτες που βρίσκονταν μέσα στο ορυχείο τη στιγμή του δυστυχήματος, οι 284 σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 18 αγνοούνται και πιστεύεται ότι παγιδεύτηκαν μέσα στις στοές.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ: Στιγμιότυπο από διαδηλώσεις στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: