Δεν έχουν βάση οι ισχυρισμοί της Αγκυρας για την ΑΟΖ




Με επιστολή του, με ημερομηνία 19 Μαΐου 2014, προς το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών BanKiMoon, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου, σε απάντηση επιστολής με ημερομηνία 25 Απριλίου του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη προς το Γ.Γ., εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι ισχυρισμοί της Τουρκίας περί των ορίων της υφαλοκρηπίδας της α) δεν έχουν καμία βάση, ούτε σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας ούτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και β) νομικά είναι άκυροι.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, οι ισχυρισμοί της Τουρκίας παραβλέπουν παντελώς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την Υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία τυγχάνει σχεδόν καθολικής συμμετοχής και αντικατοπτρίζει το σχετικό Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Επιπλέον, ως προς τους υπόλοιπους ισχυρισμούς της Τουρκίας, σημειώνεται ότι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 (του 1983) και 550 (του 1984), οι οποίες καταδικάζουν την απόσχιση μέρους της Δημοκρατίας της Κύπρου και θεωρούν ως νομικά άκυρη την διακήρυξη της «ΤΔΒΚ», συνάγεται ότι οποιεσδήποτε «συμφωνίες» με αυτή την παράνομη οντότητα είναι επίσης νομικά άκυρες, abinitio.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η «συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας» στην οποία αναφέρεται η εν λόγω επιστολή της Τουρκίας και η σχετική ρηματική διακοίνωση της 10ης Απριλίου 2014, είναι παντελώς άκυρη και κενή περιεχομένου και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η επιστολή κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 29 Μαΐου 2014, με ημερομηνία 20 Μαΐου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: