Bloomberg: Προειδοποίηση για Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ




To Πρακτορείο Bloombergμε τίτλο “Greece’s Syriza Wins EU Electionsi n Warning to Samaras” σημειώνει ότι το ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πρώτο στις ευρωεκλογές χωρίς ωστόσο η διαφορά να είναι τέτοια ώστε να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Σαμαρά. «Αυτοί που επιχείρησαν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα απέτυχαν…απέτυχαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες αστάθειας, αβεβαιότητας και πολιτικής ακυβερνησίας», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Σαμαράς.

Οι ευρωεκλογές μαζί με τις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρήθηκε ως ένα τεστ για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Είναι η πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία που ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς κερδίζει τις εκλογές με πραγματική διαφορά…Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών προσφέρει ελπίδα στη χώρα και είναι θετικό για την Ευρώπη», δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, η εθνικιστική Χρυσή Αυγή κατέλαβε την τρίτη θέση και έβγαλε 3 ευρωβουλευτές. «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι το πιο ανησυχητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτή τη φορά ήταν μια συνειδητή ψήφος για τους εξτρεμιστές. Τώρα οι ψηφοφόροι δεν μπορούν πλέον να πουν ότι δεν γνωρίζουν τι πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή» δήλωσε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Χρήστος Δήμας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Τέλος το Bloomberg αναφέρεται και στο καινούργιο κόμμα, το Ποτάμι, που κέρδισε δύο θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-05-25/greece-s-syriza-leading-in-eu-elections-exit-poll-shows.html

ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΔΕΞΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΥΡΕΚΛΟΓΩΝ

Τα αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά κόμματα πέτυχαν χθες υψηλά ποσοστά στις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο σε ορισμένα κ-μ της ΕΕ, κεφαλαιοποιώντας την οργή των ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας και επιφέροντας με τον τρόπο αυτό πλήγμα στους θεσμούς των Βρυξελλών, στις κυβερνήσεις των κ-μ και στα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα, επισημαίνει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες της GabrieleSteinhauser στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Anti-EU, Far-Right Parties Post Strong Gains in European Elections».

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ, που αντιτίθετο στα μέτρα λιτότητας λόγω του μνημονίου, κέρδισε το 27% των ψήφων αφήνοντας πίσω την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συγκέντρωσε το 23%. Η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή κέρδισε περίπου το 9%.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ανά την Ευρώπη καταδεικνύουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις στα εθνικά κράτη να αντλήσουν κάποιες εξουσίες από τις Βρυξέλλες και να ληφθούν μέτρα για τη μετανάστευση.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304811904579583503825611192?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304811904579583503825611192.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: