Μπλανσάρ: Πιθανότητα 25% η ευρωζώνη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό ως τα τέλη του 2015




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχει 25% πιθανότητα η ευρωζώνη να ολισθήσει σε αποπληθωρισμό ως τα τέλη του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Προς το παρόν το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός στην ευρωζώνη, είπε ο Μπλανσάρ μιλώντας σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, αλλά «θεωρούμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 25% να δούμε αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη ως τα τέλη του 2015».

Στο μεταξύ στο Βερολίνο ο Γενς Βάιντμαν, πρόεδρος της ισχυρής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, της Μπούντεσμπανκ, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να αναληφθεί δράση εάν χρειάζεται αλλά δεν είναι κατάλληλες όλες οι λύσεις που συζητώνται και το έμμεσο τύπωμα χρήματος, η αγορά δηλαδή αξιόγραφων μπορεί να μη χρειαστεί.

Ο Βάιντμαν αναφερόταν κυρίως στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για τον οποίο το ΔΣ του θεσμού ενδέχεται να αναλάβει περαιτέρω δράση στην επόμενη σύνοδό του την 5η Ιουνίου, αλλά θέλει πρώτα να δει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις για τους δείκτες που καταρτίζουν οι οικονομολόγοι του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ.

«Αν χρειαστεί η Μπούντεσμπανκ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση», είπε ο Βάιντμαν σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα Ντι Βελτ, τόνισε όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως κάθε μέτρο που συζητείται είναι κατάλληλο, ή θα χρησιμοποιηθεί τελικά.

Νωρίτερα σήμερα πέντε πηγές είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει ένα πακέτο μέτρων τον Ιούνιο, περιλαμβανομένων μειώσεων των τριών βασικών της επιτοκίων και της λήψης στοχευμένων μέτρων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Ιβ Μερς, επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε ότι μελετώνται διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Για τον Βάιντμαν πάντως ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης «δεν είναι κατάλληλο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού» όπως έχει σήμερα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επικείμενες ευρωεκλογές, δήλωσε εξάλλου σήμερα ότι δεν θα δίσταζε να προτείνει δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ εάν το ευρώ γινόταν υπέρμετρα ισχυρό.

Ο Βάιντμαν όμως επισήμανε ότι το να τεθούν όρια στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ από την Κομισιόν θα ήταν ασύμβατο με την ανεξάρτητη άσκηση νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ενώ τόνισε ακόμα πως όσοι προειδοποιούν για τους κινδύνους αποπληθωρισμού έχουν διαφορετική προσέγγιση από το θεσμό της Φραγκφούρτης.

«Αντιμετωπίζουμε έναν σχετικά χαμηλό – έναν πολύ χαμηλό – κίνδυνο αποπληθωρισμού, και στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας που διερχόμαστε (. . .) ο πληθωρισμός τείνει να ανεβαίνει και αυτοί οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού θα γίνουν ακόμη μικρότεροι από όσο είναι ήδη. Επομένως, το πρόβλημα σταδιακά γίνεται μικρότερο», σημείωσε ο Βάιντμαν.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: