Αντουάν Ριπόλ: Άνοδος της ακροδεξιάς αλλά η πλειοψηφία παίρνει τις αποφάσεις




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

«Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει αρκετές μη μετριοπαθείς δυνάμεις, οι ψηφοφόροι των οποίων επιθυμούν να δουν σημαντικές αλλαγές στη δομή της ΕΕ ή ακόμα και έξοδο της χώρα τους από την Ένωση» τονίζει ο Αντουάν Ριπόλ, Επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπίας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, σε συνένετυξη που παραχώρησε στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ. Ο κ. Ριπόλ, ωστόσο, επεσήμανε ότι «οι μετριοπαθείς πολιτικές παρατάξεις, που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, παραμένουν πλειοψηφία καταλαμβάνοντας περίπου το 70% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Αντουάν Ριπόλ
Αντουάν Ριπόλ

«Η άνοδος των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών θα παίξει ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο μέλλον» τόνισε ο κ. Ριπόλ σχολιάζοντας το πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, κυρίως χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αποφάσεις σε μια δημοκρατία λαμβάνονται από την πλειοψηφία.
 
«Μπορεί μειοψηφικές ομάδες να έχουν ενστάσεις και αντιρρήσεις για διάφορα ζητήματα αλλά δεν είναι αυτοί που θα λάβουν την τελική απόφαση», ανέφερε ο Αντουάν Ριπόλ.
 
Όσον αφορά τις συνομιλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την υπογραφή συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ο κ. Ριπόλ σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πτυχές της συμφωνίας αυτής. Κατά την προεκλογική περίοδο, μάλιστα, ήταν ένα από τα θέματα που πρωτοστάτησαν στις συζητήσεις που γίνονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι μη μετριοπαθείς δυνάμεις που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές, όπως το κόμμα της κ. Λεπέν στη Γαλλία, έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στην αντίθεση τους στη συγκεκριμένη συμφωνία.
 
«Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό» τονίζει ο κ. Ριπόλ ωστόσο προσθέτει ότι «είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο, όσον αφορά τις συγκεκριμένες συνομιλίες. Ας περιμένουμε να διαμορφωθεί ένα πλήρες κείμενο και όταν αυτό γίνει θα δούμε ποιοι είναι υπέρ και ποιοι κατά».
 
Ο Αντουάν Ριπόλ εκτίμησε, επίσης, ότι οι αλλαγές στην σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν θα επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και κυρίως την στάση της απέναντι στην ουκρανική κρίση.
 
«Η εξωτερική πολιτική της ΕΕ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική που ακολουθούν οι χώρες-μέλη στα διάφορα διεθνή ζητήματα και σε αυτές τις εκλογές αυτό δεν άλλαξε. Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ουκρανίας» τόνισε ο κ. Ριπόλ «έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία να μελετήσουμε το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν εκεί, παρά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».  
 
Τέλος, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στο Αμερικανικό Κογκρέσο, τόνισε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους ευρωπαίους πολίτες για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί πλέον οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες αφορούν σημαντικές παραμέτρους στην λειτουργία των χωρών-μελών και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά ο κ. Ριπόλ ανέφερε ότι οι αποφάσεις για θέματα οικονομίας, μεταναστευτικής πολιτικής και ενέργειας λαμβάνονται, σε μεγάλο βαθμό πλέον, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό.
 
Παράλληλα, ο δεύτερος λόγος για τον οποίο αυτές οι εκλογές ήταν σημαντικές, ανέφερε ο Αντουάν Ριπόλ, «ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν λόγο στην εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των πολιτικών που θα ακολουθήσει».

http://gr.voanews.com/content/interview-with-antoine-ripoll/1923071.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: