Αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Γλέζου




Η δήλωση του 91χρονου Μανώλη Γλέζου παλαίμαχου πολιτικού, και υποψήφιου Ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ότι στις πιθανές λύσεις που έχει το κόμμα του για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δημοσίου στην περίπτωση που έρθει σε ρήξη με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδος είναι «και ο εσωτερικός δανεισμός για εισοδήματα από ένα ποσό και πάνω», έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε προεκλογική ομιλία του χθες στην Τρίπολη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος σε αυτήν ακριβώς την δήλωση του επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αν ο κόσμος το πίστευε αυτό θα είχαμε εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα» και συμπλήρωσε «αλλά ο κόσμος δεν τους παίρνει στα σοβαρά».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη προτεινόμενη λύση από τον κ. Γλέζο ως «δέσμευση καταθέσεων αλά-Κύπρος», και τόνισε ότι κάτι τέτοιο, εάν συμβεί, «θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων (bank run), κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, και τελικά, χρεοκοπία».

Η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήλθε από το στόμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος είπε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν, εννοώντας όχι από την εφημερίδα, αλλά από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά.

«Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, εκτός του ότι είναι αδιάβαστος, είναι και πανικόβλητος. Και όταν ένας πρωθυπουργός είναι πανικόβλητος, είναι επικίνδυνος. Αφήνει τους συμβούλους του στου Μαξίμου να τον ενημερώνουν και πέφτει στην παγίδα της διαστρέβλωσης», είπε ο κ. Γλέζος. Και διευκρίνισε ότι, αναφερόμενος στον εσωτερικό δανεισμό, ποτέ δεν μίλησε για καταθέσεις «αλλά μόνο για εισόδημα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα ζητηθεί «από το φτωχό λαό να συνεισφέρει», όπως έκανε, λέει, και εθελοντικά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αμέσως, ο κ. Κεδίκογλου ανάρτησε στο Διαδίκτυο την πλήρη δήλωση του κ. Γλέζου που, αναφερόμενος στο πώς θα τα βγάλει πέρα η Ελλάδα εάν έλθει σε ρήξη με δανειστές και εταίρους, είπε: «Θα μπορέσει. Πρώτα θα μειώσει τις σπατάλες που ακόμα και σήμερα συνεχίζονται στα υπουργεία. Δεύτερον, θα εισπράξει τους φόρους που διαφεύγουν. Και τρίτον, εάν χρειαστεί, θα κάνει ένα εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο».

Στην ίδια συνέντευξη τού ετέθη το ερώτημα τι θα κάνει μία ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα στη περίπτωση που, στην αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, που είναι από τις βασικές προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μέρκελ δεν συμφωνήσει εξαρχής, ο κ. Γλέζος απάντησε με ερώτηση: «Και τι θα κάνει δηλαδή, θα μας κόψει τα δάνεια;»

Και όταν ο δημοσιογράφος του απάντησε «Φυσικά…», εκείνος σχολίασε: «Καλύτερα. Δεν τα θέλουμε. Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τι εστί δανεισμός και χρέος. Το ξέρουμε από τον πολιτισμό που κουβαλάμε. Διαβάστε, ας πούμε, τον Πλούταρχο που αναφέρει: “το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν”! Επομένως, πρέπει να σταματήσουμε αυτόν το συνεχή δανεισμό και να σταθούμε στα πόδια μας».

 

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: