Αντί το φεγγάρι βλέπουν το δάκτυλο: Ο Βοηθός Γ.Γ. χρειάζεται πολύ εξοικείωση




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Το Κυπριακό εισέρχεται σε μια νέα φάση κουβαλώντας τις μεγάλες διαφορές που επαναβεβαιώθηκαν κατά τις διερευνητικές συζητήσεις, από την 11ης Φεβρουαρίου και εντεύθεν, όταν υπογράφηκε το κοινό ανακοινωθέν. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι ούτε και αυτή η φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει από τη στιγμή που οι εν δυνάμει μεσολαβητές επιμένουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Όσοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η διαδικασία αυτή, των ατέρμονων συζητήσεων και της επανάληψη των διαχρονικών θέσεων χρησιμοποιείται από τουρκικής πλευράς για παράλληλες κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους, κοιτάζουν το δάκτυλο που δείχνει το φεγγάρι. Επιμένουν να μην βλέπουν το φεγγάρι.  Όσοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις τουρκικές κινήσεις, όπως οι πρόσφατες με την κατάθεση της συμφωνίας για καθορισμό υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων, δίνουν κάλυψη στους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Πώς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαπραγματεύσεων και η Τουρκία να καταθέτει αυτή τη λεγόμενη συμφωνία, που υπογράφηκε το 2011 στα Ηνωμένα Έθνη; Οι λόγοι είναι προφανείς και συνδέονται με μια σειρά άλλες ενέργειες, όπως η «εξαφάνιση» της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικά βίζας για επίσκεψη στην Τουρκία, αλλά και τις κινήσεις του «Μπαρμπάρος». Οι λόγοι, πάντως,  για τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν αποσύρει τη «συμφωνία» από την ιστοσελίδα τους δεν είναι ξεκάθαροι.

Η επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέρι Φέλτμαν (δεξιά στη φωτογραφία με τον Ερογλου), χθες αξιολογείται ως προς την εικόνα και την «επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος». Ήθελε, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως, να «εξοικειωθεί με το Κυπριακό»,  για αυτό και ήλθε στο νησί. Και φάνηκε από το φραστικό ολίσθημα και την αναφορά του σε δυο λαούς, ότι χρειάζεται πολύ δουλειά…

Το Κυπριακό έχει χαθεί στη σημειολογία. Η άμυνας μας είναι τελικά ο πόλεμος χαρακωμάτων που εκτυλίσσεται για να αποφευχθούν αμφίσημες αναφορές και ορολογίες που αναβαθμίζουν πολιτικά το κατοχικό καθεστώς. Πάντα, όταν πρόκειται για φραστική αναφορά αξιωματούχου, οι σύμβουλοι του επικαλούνται την άγνοια του προϊσταμένου τους. Κοντολογίς, έρχεται, για παράδειγμα ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην Κύπρο, για να «δώσει ώθηση» στη διαδικασία, αλλά δεν ξέρει τις λεπτομέρειες, που είναι και ουσία. Υποτίθεται ότι είναι ο άνθρωπος που έχει το γενικό πρόσταγμα στο Κυπριακό από πλευράς του ΟΗΕ και έπρεπε να γνωρίζει. «Να μην κολλούμε» σε αυτά και να χάνεται η μεγάλη εικόνα, λένε κάποιοι. Σωστά. Αλλά είναι δυνατό πάντα τα λάθη να αφορούν  την ελληνοκυπριακή πλευρά; Ειδικά όταν τα λάθη, μετατρέπονται βαθμηδόν σε κεκτημένο για τους Τούρκους.

Το ζητούμενο με το Κυπριακό δεν είναι να λυθεί με βάση τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, ούτε οποιονδήποτε τρίτων, που μυρίστηκαν φυσικό αέριο και ενέταξαν και τη χώρα μας στους ευρύτερους σχεδιασμούς τους. Το ζητούμενο είναι να λυθεί το Κυπριακό, αλλά να λυθεί σωστά. Η λύση είτε θα είναι δημοκρατική και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων χωρίς διακρίσεις, είτε δεν θα είναι λύση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: