Ανησυχία και προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής




Προβληματισμό σε μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας εν γένει, προκαλούν τα υψηλά ποσοστά που αποκόμισαν υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν από την Χρυσή Αυγή στον χθεσινό πρώτο γύρο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Το έγκυρο «Βήμα», σε άρθρο στην ιστοσελίδα του www.tovima.gr, γράφει ότι «λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις η διείσδυση της νεοναζιστικής οργάνωσης στο εκλογικό σώμα».

Στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, εκείνον της Αθήνας, ο Ηλίας Κασιδιάρης πήρε ποσοστό 16,12% και ήρθε 4ος, με ελάχιστες μόνο ψήφους διαφορά από τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, που πήρε 16,92%.

Στην Περιφέρεια Αττικής, η Χρυσή Αυγή κατέλαβε την 4η θέση, με τον υπόδικο υποψήφιό της Ηλία Παναγιώταρο να συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 11%.

Στο 4ο Διαμέρισμα της Αθήνας, που περιλαμβάνει τις συνοικίες Ακαδημίας Πλάτωνος, Κολωνού και Σεπολίων, η Χ.Α ήρθε πρώτο κόμμα, συγκεντρώνοντας το 20,7% των ψήφων.

Στα Πατήσια και στην Κυψέλη, όπου συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην οποία διαμένουν πολλοί μετανάστες, ήρθε 2η με 18,8%, πίσω από τον νυν Δημαρχο Γιώργο Καμίνη που παίρνει εκεί 20,52%. Στους Αμπελοκήπους η δύναμη της Χ.Α. έφτασε το 14%, και στο Κολωνάκι 13,7%.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «είναι επιτακτική η υποχρέωση όλων των κοινωνικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα, να αγωνιστούμε σθεναρά κατά του ναζισμού και της πολιτικής βίας».

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε «ξεφτίλα», αυτό που έγινε με τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, και τόνισε ότι «ασφαλώς και υπάρχει προσωπική ευθύνη των ψηφοφόρων που επέλεξαν να υποστηρίξουν μια νεοναζιστική οργάνωση». Για «επικίνδυνο φαινόμενο», και την υποχρέωση όλων «να αντιδράσουμε σε αυτό», μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), Φώτης Κουβέλης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, είπε ότι δεν θεωρεί πως όσοι ψήφισαν Χ.Α. τον πρώτο γύρο είναι νεοναζιστές, αλλά «πολύ θυμωμένοι πολίτες». Πρόσθεσε δε, ότι όποια ψήφος φύγει από το κόμμα αυτό, «θα είναι κέρδος για την Δημοκρατία».

Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχος Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που θα αναμετρηθεί με τον νυν Δήμαρχο Καμίνη, σε δηλώσεις του χθες το βράδυ, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «ναζιστικό μόρφωμα». Μέχρι στιγμής η Χ.Α. δεν έχει πει αν και ποιους θα υποστηρίξει στον β’ γύρο των εκλογών, ιδίως στην Αθήνα και στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο Πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, και άλλα στελέχη του κόμματος, είναι προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό έπειτα από εισαγγελική εισήγηση, θεωρούμενοι ως ύποπτοι σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: