Ανοίγει ο φάκελος για τη δολοφονία του Dag Hammarskjold




Εκτενές ρεπορτάζ του διαπιστευμένου στον ΟΗΕ δημοσιογράφο της Wall Street JournalJoeLauriaμε τίτλο UN Considers Reopening Probe into 1961 Crash that Killed Dag Hammarskjold, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του μυστηριώδους αεροπορικού δυστυχήματος, στις 18 Σεπτεμβρίου 1961, που στοίχισε τη ζωή στον τότε Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Dag Hammarskjold.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικού αιτήματος του νυν Γ.Γ. Ban Ki Moon, μετά τη δημοσιοποίηση, το Σεπτέμβριο του 2013, έκθεσης της ανεξάρτητης “Επιτροπής Hammarskjold” που ήγειρε την πιθανότητα η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) να έχει στην κατοχή της μαγνητοφωνημένη ραδιοεπικοινωνία του «μισθοφόρου πιλότου» που εκτέλεσε επιτυχώς την επίθεση κατά του αεροσκάφους που μετέφερε τον τότε Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρειο Ροδεσία (σημερινή Ζάμπια). Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, από την αρχή υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σουηδό διπλωμάτη είτε κατερρίφθη είτε υπέστη δολιοφθορά και ότι η πτώση του δεν οφείλεται σε λάθος του πιλότου, όπως είχαν καταλήξει δύο ξεχωριστές έρευνες που διενεργήθηκαν από τις αρχές της Σουηδίας και της Ροδεσίας. Η αντίστοιχη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε το 1962 χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα, ζητώντας από τον Γ.Γ. να «ενημερώσει τη Ε.Ε. για κάθε νέο στοιχείο που μπορεί να υποπέσει στην αντίληψή του».

Αυτό ακριβώς έκανε ο Γ.Γ. Ban Ki Moon, επαναφέροντας το θέμα στη Γενική Συνέλευση τον περασμένο Μάρτιο, πέντε δεκαετίες μετά, σχολιάζει ο JoeLauria, βασιζόμενος στο νέο βιβλίο “Who Killed Hammarskjold?” που κυκλοφόρησε το 2011, της Βρετανίδας ερευνήτριας SusanWilliams και στα πορίσματα της ανεξάρτητης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702303908804579566353895658502

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: