“Γενί Ντουζέν”: Αναστασιάδης και Έρογλου συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν για την Αμμόχωστο




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου έχουν καταλήξει, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» σε κοινό ανακοινωθέν για την πρόσβαση ειδικών στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, για να ετοιμάσουν τεχνο-οικονομική μελέτη για την ανοικοδόμησή της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, «αναμένεται να ανακοινωθούν σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου».

Στο ανακοινωθέν προβλέπεται, με βάση το δημοσίευμα, ότι ομάδα ειδικών από Κύπριους και ξένους θα αρχίσουν την τεχνο-οικονομική μελέτη, ενώ το πώς θα παραχθεί ένα αποτέλεσμα από αυτή την εργασία θα αποφασιστεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Στη μελέτη, που θα ετοιμαστεί, θα περιλαμβάνονται και απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως «πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι στην Αμμόχωστο», «πώς μπορεί να ανοίξει η Αμμόχωστος για διεθνείς κρουαζιέρες και εμπόριο», «ποιο είναι το κόστος της ανοικοδόμησης».

Σε δηλώσεις στη «Γενί Ντουζέν» ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε:

«Σε αυτό το στάδιο αυτό μπορώ να πω. Άλλωστε, δεν είναι σωστό να πω ο,τιδήποτε περισσότερο για να μην προκαλέσω οποιαδήποτε ζημιά στη διαδικασία. Εάν προκύψει κάποιο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα είναι υποβοηθητικό σε μια συνολική λύση, μπορούμε να πεισθούμε γι’ αυτό και αν υπάρχει μια δίκαιη ισορροπία, εμείς θα διαπραγματευτούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια δέσμευση που αναλάβαμε και από το κοινό ανακοινωθέν (της 11ης Φεβρουαρίου)».

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα για την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο «υπουργός Εξωτερικών» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος Οζντίλ Ναμί, ανέφερε ότι στο επίκεντρο θα είναι η συνολική λύση και το πώς μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου είναι μέρος μιας συνολικής λύσης» τόνισε.

Ο κ. Ναμί υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν επικεντρώνεται σε μια περιεκτική λύση που να συμπεριλαμβάνει και την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου. Γι’ αυτό, κατέληξε, δεν νομίζει ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: