Αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη Νιγηρία για την ανεύρεση των κοριτσιών




O Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν “ό,τι είναι δυνατό” προκειμένου να βοηθήσουν τη Νιγηρία στις έρευνες για τον εντοπισμό των τουλάχιστον 200 κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, ότι ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντμαν, έχει δεχτεί την προσφορά βοηθείας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί έστειλαν στρατιωτική ομάδα, που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν σχέση με την αλ Κάιντα.

“Σκοπεύουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να παράσχουμε βοήθεια. Στόχος μας είναι, προφανώς, να προσφέρουμε βοήθεια στη διεθνή κοινότητα και την κυβέρνηση της Νιγηρίας και ως μια ομάδα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρούμε τα νεαρά κορίτσια”, είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι βραχυπρόθεσμα “θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ευρύτερο πρόβλημα και τον όλεθρο που προκαλούν αυτού του είδους οι οργανώσεις στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων”.

Πάντως, οι αρχές του Τσαντ και του Καμερούν διέψευσαν ότι οι έφηβες που απήχθησαν τον Απρίλιο στη Νιγηρία από την ισλαμιστική, εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ βρίσκονται στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν νιγηριανές πηγές αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι 223 έφηβες που απήχθησαν από την Μπόκο Χαράμ βρίσκονται στο Τσαντ είναι αβάσιμες” ανέφερε το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας αυτής σε ανακοίνωσή του. “Έχουν ληφθεί μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων μας με όλες τις γειτονικές χώρες”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Διατυπώνονται ισχυρισμοί από τη Νιγηρία ότι ορισμένες από τις 223 νεαρές μαθήτριες (…) μεταφέρθηκαν στο Καμερούν για να παντρευτούν δια της βίας με μέλη της αίρεσης Μπόκο Χαράμ. Δηλώνουμε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί στερούνται βάσης”, τόνισε από την πλευρά του ο Καμερουνέζος υπουργός Επικοινωνιών Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι.

Την Δευτέρα ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπάκαρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για την πρωτοφανή απαγωγή 276 μαθητριών στις 14 Απριλίου από το λύκειο του Τσίμποκ, στην Πολιτεία Μπόρνο της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Πολλά από τα κορίτσια κατάφεραν να το σκάσουν αλλά τουλάχιστον 220 παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών και, σύμφωνα με τον Σεκάου, “θα πουληθούν ως σκλάβες” σε γειτονικές χώρες.

Η Ουάσινγκτον, που χθες ανέφερε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι οι μαθήτριες έχουν μεταφερθεί σε άλλες χώρες, πρότεινε σήμερα να στείλει μια ομάδα ειδικών στη Νιγηρία για να βοηθήσουν τις αρχές να τις εντοπίσουν και να τις απελευθερώσουν. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν και τον διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει μια ομάδα και να συζητήσει “με ποιον τρόπο μπορεί να παράσχει τη βοήθειά της” στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό των κοριτσιών.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, οι ΗΠΑ πρότειναν να συγκροτήσουν μια ομάδα συντονισμού στην πρεσβεία τους στην Αμπούτζα. Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν Αμερικανοί στρατιωτικοί, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και ειδικοί σε περιπτώσεις απαγωγών.

Η Ψάκι σημείωσε ότι ο Κέρι θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και στις συνομιλίες που θα έχουν θα περιληφθεί το θέμα της απαγωγής των κοριτσιών. “Ο πρόεδρος μας ζήτησε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση της Νιγηρίας να βρει και να απελευθερώσει όλες τις μαθήτριες”, κατέληξε η εκπρόσωπος.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα τους μαχητικούς ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ πως δεν υπάρχει παραγραφή αν εκτελέσουν την απειλή του ηγέτη τους και πουλήσουν ως σκλάβες περισσότερες από 200 νιγηριανές μαθήτριες τις οποίες απήγαγαν τον περασμένο μήνα.

Ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ Αμπουμπάκαρ Σεκάου δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, ότι ο Αλλάχ του είπε να πουλήσει τα κορίτσια τα οποία απήγαγαν μαχητές του από σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 14 Απριλίου στο χωριό Τσιμπόκ, στη βορειοανατολική Πολιτεία Μπόρνο της Νιγηρίας.

“Προειδοποιούμε τους δράστες ότι στο διεθνές δίκαιο υπάρχει απόλυτη απαγόρευση της δουλείας και της σεξουαλικής δουλείας. Υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ.

“Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε υπεύθυνος μπορεί να συλληφθεί, να απαγγελθούν σε βάρος του κατηγορίες, να δικασθεί και να φυλακισθεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Έτσι, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλείς τώρα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο θα ισχύει και σε δύο, πέντε ή δέκα χρόνια”, τόνισε.

Ο εκπρόσωπος κάλεσε επίσης τις ομοσπονδιακές και τις τοπικές αρχές της Νιγηρίας να συνεργασθούν για να διασώσουν τα κορίτσια.

Οι Πολιτείες της Νιγηρίας ασκούν σημαντική εξουσία και έλεγχο επί των εδαφών τους και οι αρχές στην Πολιτεία Μπόρνο δεν ανήκουν στο ίδιο πολιτικό κόμμα με τον πρόεδρο της χώρας, δήλωσε ο Κόλβιλ.

“Έτσι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει στενή συνεργασία για το μείζον καλό, αν θέλετε, στην υπόθεση αυτή, το οποίο είναι η απελευθέρωση αυτών των κοριτσιών”, πρόσθεσε.

Οποιοσδήποτε αγοραστής θα κληθεί επίσης να λογοδοτήσει, τόνισε ο Κόλβιλ, επισημαίνοντας πως, σε συνθήκες δουλείας, τα κορίτσια είναι πιθανότατα εκτεθειμένα σε “διαρκή σωματική, ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία” και πως οι καταναγκαστικοί γάμοι μπορεί να έχουν “καταστροφική” επίδραση στα θύματα.

“Η διαφορά ισχύος ανάμεσα στα κορίτσια και τους ‘συζύγους’ τους είναι πιθανό να υπονομεύει οποιαδήποτε αυτονομία, οποιαδήποτε ελευθερία βούλησης και έκφρασης των κοριτσιών. Η κατάσταση στη οποία θα βρίσκονται, θα ισοδυναμεί με δουλεία ή με πρακτικές δουλείας στο πλαίσιο του αποκαλούμενου γάμου”, δήλωσε.

Ο Κόλβιλ υπογράμμισε ακόμη πως οποιαδήποτε απόπειρα διάσωσης των κοριτσιών πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνοντας παλιότερες “κατηγορίες για υπερβολική χρήση βίας από το νιγηριανό στρατό σε επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ”.

Οι άμαχοι δεν πρέπει να εκτίθενται σε κίνδυνο ούτε πρέπει να γίνονται εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ή αυθαίρετες συλλήψεις υπόπτων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: