Ακόμα ένα λάθος: Το Πεντάγωνο θα εκπαιδεύσει αντιπάλους του Ασαντ




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να δώσει άδεια στο Πεντάγωνο να εκπαιδεύσει τους μετριοπαθείς σύρους εξεγερμένους, καθώς ο Λευκός Οίκος ανησυχεί από την αύξηση της ισχύος των εξτρεμιστών που πολεμούν στη Συρία και συνδέονται με την αλ Κάιντα, αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Επισήμως, η αμερικανική υποστήριξη προς τους σύρους εξεγερμένους περιορίζεται από την έναρξη της σύγκρουσης στην παροχή μη θανάσιμης βοήθειας ύψους 287 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και η CIA συμμετέχει σε ένα μυστικό πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης των μετριοπαθών εξεγερμένων στην Ιορδανία.

Ο Ομπάμα ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του αυτή στη διάρκεια της αυριανής ομιλίας του από τη στρατιωτική ακαδημία Γουέστ Πόιντ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. «Ο πρόεδρος θα εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να επεκτείνουμε την βοήθεια που παρέχουμε στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και στους γείτονες της Συρίας που αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές εξαιτίας της κατάστασης που δημιούργησε ο (πρόεδρος Μπασάρ) αλ Άσαντ στη Συρία», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο Ομπάμα δεν αναμένεται να διευκρινίσει πόσοι αντάρτες θα εκπαιδευτούν ούτε που θα γίνει η εκπαίδευσή τους. «Διαθέτουμε εδώ και καιρό μια ευρεία γκάμα επιλογών. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θεωρούμε τη Συρία ένα πρόβλημα αντιτρομοκρατίας και φυσικά λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας στις επιλογές που εξετάζουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Η αμερικανική προσέγγιση «εξακολουθεί να είναι η ενίσχυση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», πρόσθεσε η ίδια, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί εκπαίδευσης των σύρων εξεγερμένων.

Η απόφαση να εμπλακεί ανοικτά το Πεντάγωνο στην εκπαίδευση των σύρων εξεγερμένων είναι, σύμφωνα με τη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, το αποτέλεσμα ενός χρόνου συζητήσεων στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία ήταν διχασμένη μεταξύ της επιθυμίας να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση Άσαντ, του φόβου ότι θα εμπλακεί σε μια νέα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τη δυσκολία να διασφαλιστεί ο μετριοπαθής χαρακτήρας των εξεγερμένων που θα εκπαιδευτούν.

Όμως η ενίσχυση των εξτρεμιστικών ομάδων των εξεγερμένων που δρουν στη Συρία και πρόσκεινται στην αλ Κάιντα και η πίεση που ασκούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, κυρίως η Σαουδική Αραβία, ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση αυτή, αναφέρει η εφημερίδα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο αμερικανικός Τύπος έκανε λόγο για την παροχή αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων TOW σε ομάδες των μετριοπαθών εξεγερμένων, χωρίς όμως να γίνει γνωστό αν τους πυραύλους παρέδωσε η Ουάσινγκτον ή η Σαουδική Αραβία με την έγκριση των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: WALL STREET JOURNAL, AFP, ANA-MPA

PHOTO via WHITE HOUSE: President Barack Obama meets with Senior Advisors in the Oval Office, May 27, 2014. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: