301 οι νεκροί στη Σόμα – Ερντογάν: Αν με γιουχάρεις θα σε χαστουκίσω…




Τα συνεργεία ανέσυραν και τις τελευταίες δύο σορούς των ανθρακωρύχων που παρέμεναν παγιδευμένοι στις στοές του ανθρακωρυχείου της Σόμα, ανεβάζοντας στους 301 νεκρούς τον τελικό απολογισμό της τραγωδίας. “Η αποστολή διάσωσης τερματίσθηκε. Δεν υπάρχει πλέον κανένας ανθρακωρύχος στις στοές του ορυχείου”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί στο κατεστραμμένο ορυχείο, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις ανάσυρσης των θυμάτων.

Η καταστροφή στη Σόμα συγκλόνισε την Τουρκία και προκάλεσε νέο κύμα οργής κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατηγορείται για αμέλεια ως προς την ασφάλεια των ανθρακωρύχων και για αδιαφορία ως προς την τύχη τους.

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Αν με γιουχάρεις, θα σε χαστουκίσω

Νέο βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα, στο οποίο ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιεί έναν διαδηλωτή, πως θα τον «χαστουκίσει αν τον γιουχάρει», πυροδοτώντας ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή στο πλήθος, τέσσερις ημέρες μετά το χειρότερο θανατηφόρο ατύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν που επισκεπτόταν την πληγείσα πόλη της Σόμα στις 14 Μαϊου, συμμετείχε σε συμπλοκή με διαδηλωτές. Αφού αποδοκιμάστηκε και χλευάστηκε από αρκετούς ανθρώπους μέσα στο πλήθος, μπήκε σε σούπερ μάρκετ μετά από καταδίωξη ενός διαδηλωτή, λέγοντας: «Έλα και γιούχαρέ με κατά πρόσωπο».

Στο βίντεο, που λήφθηκε λίγες στιγμές μετά, το χέρι του Ερντογάν φαίνεται να κατευθύνεται προς έναν άνδρα στην είσοδο του σούπερ μάρκετ, προτού βγει από το χώρο μαζί με την ομάδα ασφαλείας του.

Ο άνθρωπος αργότερα αναγνωρίστηκε ως ο Τανέρ Κουρουτσού, έναν νεαρός μεταλλωρύχος, που δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον χαστούκισε «ακούσια» στο πρόσωπο, παρόλο που δεν ήταν ένας από τους διαδηλωτές που καλούσε τον Ερντογάν να παραιτηθεί.

Στο τελευταίο βίντεο, ο Ερντογάν, φαίνεται να πλησιάζει έναν άλλο νεαρό άνδρα που βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών στην Σόμα. «Μη φέρεστε με αγένεια. Ότι έγινε, έγινε (στο ορυχείο). Είναι θέλημα του Θεού. Αν γιουχάρετε τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας, θα σας χαστουκίσει» ακούγεται να λέει στον άνδρα.

Ένας άλλος άνδρας τότε φαίνεται να απαντά στα λόγια του Ερντογάν: «Φυσικά και θα μας χαστουκίσετε, κύριε Πρωθυπουργέ. Σας αγαπάμε τόσο πολύ, αλλά υποφέρουμε».

Πηγή: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, Εφημερίδα Hurriyet, ANA-MPA – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: