Θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία η Χίλαρι Κλίντον;




Της Άννας Καραγιαννοπούλου

Έχει ήδη αρχίσει στις ΗΠΑ η συζήτηση για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο χρόνια. Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών μια είναι η πιθανή υποψηφιότητα που ξεχωρίζει, η υποψηφιότητα της πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τεράστια πρωτιά της κ. Κλίντον στις προτιμήσεις των δημοκρατικών ψηφοφόρων, ενώ η ίδια έχει δηλώσει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα αποφασίσει αν θα επιδιώξει την προεδρία.  Όμως το ενδεχόμενο και μόνο της υποψηφιότητας της έχει επηρεάσει ήδη σημαντικά τον προεκλογικό αγώνα για το 2016, αλλά η ίδια παραμένει φειδωλή όσον αφορά το πολιτικό της μέλλον.  Στις συχνές ομιλίες της επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες.

«Πιστεύω στην προώθηση των δικαιωμάτων, ευκαιριών και της πλήρους συμμετοχής των γυναικών και των κοριτσιών, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο», είχε πει σε πρόσφατη ομιλία της η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ. «Πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει τον 21ο αιώνα».

Αν τελικά αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, θα είναι εξαιρετικά δυνατή αντίπαλος, λέει ο αναλυτής του πανεπιστημίου Τζώρτζ Ουάσιγκτον, Τζον Σάιντς. «Βρίσκεται στην καλύτερη θέση απ’ οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο.  Η κούρσα είναι δική της αν την θέλει», επεσήμανε ο κ. Σάιντς.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η κ. Κλίντον επιθυμεί να ξαναμπεί στην διαδικασία μιας προεδρικής υποψηφιότητας μετά την απογοητευτική ήττα της το 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Σάιντς σημειώνει: «Όλοι οι ψηφοφόροι την ξέρουν. Δεν χρειάζεται ν’ ανησυχεί για το προφίλ της. Το ερώτημα είναι αν έχει την απαιτούμενη δύναμη και την επιθυμία να μπει και πάλι στο παιχνίδι».

Βέβαια σαν δημοφιλής υποψήφια θα γίνει και πολιτικός στόχος, δηλώνει ο αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, Στήβεν Χές. «Όταν είσαι μπροστά όλοι σε πυροβολούν, όχι μόνο οι άλλοι υποψήφιοι, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης. Από τη μια είναι  εκτεθειμένη, αλλά από την άλλη μπορεί να συγκεντρώσει πολλά χρήματα, γεγονός σημαντικό για την προεκλογική της εκστρατεία» επεσήμανε ο κ. Χές.

Αν τελικά θέσει υποψηφιότητα, η κ. Κλίντον θα έχει ν’ αντιμετωπίσει πολλά ερωτήματα για το θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος του Προξενείου των ΗΠΑ στην Βεγγάζη της Λιβύης, απ’ την οποία έχασε τη ζωή του ο αμερικανός Πρέσβης και τρεις διπλωμάτες. Αλλά το επίμαχο αυτό θέμα δεν έχει βλάψει ιδιαίτερα την δημοτικότητα της κ. Κλίντον, όπως λέει η αναλύτρια Κάρλιν Μπάουμαν.

«Έχω μελετήσει όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει διαχρονικά για την Χίλαρι Κλίντον.  Έχουν τεθεί χιλιάδες ερωτήματα. Αυτό που φαίνεται είναι μια εξαιρετικά θετική εικόνα, όταν τη δει κανείς συνολικά από το 1992».

Το νέο βιβλίο της κ. Κλίντον με τίτλο “Δύσκολες Επιλογές”, που θα αναφέρεται στην θητεία της στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα κυκλοφορήσει τον άλλο μήνα.

http://gr.voanews.com/content/internet-tv-report-clinton/1911488.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: