Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 24 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων διευθυντικά στελέχη και μέλη του προσωπικού μιας μεταλλευτικής εταιρίας, στο πλαίσιο της έρευνας για την καταστροφή σε ένα ορυχείο την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα τελευταία από τα 301 θύματα τάφηκαν σήμερα.

Πριν από πέντε ημέρες μια πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα διοξείδιο του άνθρακα να διοχετευθεί στο ορυχείο της δυτικής πόλης Σόμα, προκαλώντας το μεγαλύτερο βιομηχανικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας.

Η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με στόχο τους ιδιοκτήτες ορυχείων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι παραμελούν τα μέτρα ασφαλείας για να έχουν μεγαλύτερο κέρδος, και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τους βιομηχάνους και επιδεικνύει έλλειψη ευαισθησίας.

Η αστυνομία σχημάτισε κλοιό γύρω από το δικαστήριο στη Σόμα, καθώς ένα πλήθος από θεατές, δημοσιογράφους και συγγενείς των συλληφθέντων αυξανόταν σταθερά. Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, εισαγγελείς ανέκριναν υπαλλήλους εταιριών, δήλωσε στο Ρόιτερς ένας αξιωματούχος.

Μία γυναίκα είπε πως ο μηχανικός σύζυγός της περιλαμβάνεται στους συλληφθέντες και ένας άνδρας, ο μηχανικός αδελφός του οποίου κρατείται, είπε πως δεκάδες άνθρωποι έχουν ανακριθεί στο πλαίσιο της έρευνας. Και οι δύο ζήτησαν ανωνυμία.

“Ξέρουμε πως έχουμε χάσει 301 αγαπημένα πρόσωπα, αλλά έχουμε επίσης αγαπημένα πρόσωπα εκεί μέσα”, είπε ο άνδρας.

Ο κυβερνήτης της Μανίσα, Αμπντουραχμάν Σαβάς, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως 24 άτομα κρατούνται ως ύποπτοι για αμέλεια και “πρόκληση πολλαπλών θανάτων”, σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης.

Οι εισαγγελείς έχουν παραπέμψει 11 άτομα στο δικαστήριο με το αίτημα να προφυλακιστούν και εξακολουθούν να ανακρίνουν τους υπόλοιπους 13 υπόπτους, αναφέρουν οι πληροφορίες. Το δικαστήριο είναι πιθανό να αποφασίσει για την προφυλάκισή τους αργά απόψε.

Ο γενικός διευθυντής της μεταλλευτικής εταιρίας Soma Madencilik και ο διευθυντής του εργοστασίου περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες, μετέδωσε το CNN Turk, προσθέτοντας πως 28 εισαγγελείς έχουν διοριστεί για την έρευνα.

Εκπρόσωπος της εταιρίας είπε πως δεν έχει οποιαδήποτε πληροφορία για τις συλλήψεις. Αξιωματούχος της αστυνομίας επιβεβαίωσε πως κάποιοι έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επιχείρηση διάσωσης στο ανθρακωρυχείο τερματίστηκε χθες αφού ανασύρθηκαν και οι τελευταίες δύο σοροί εργαζομένων. Η κηδεία τους έγινε σήμερα.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: