Washington Post: Ομοσπονδία ξενοφόβων στην Ευρώπη




Στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τη δύναμή τους στις προσεχείς ευρωεκλογές, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση του  Anthony Faiola από το Παρίσι στην WASHINGTON POST με τίτλο «A confederacy of xenophobes in Europe?» δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια της Γαλλίδας πολιτικού, Marine Le Pen, να δημιουργήσει μια συμμαχία των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η Γαλλίδα πολιτικός επιχειρεί, όπως επισημαίνεται, να διαμορφώσει ένα πιο μετριοπαθές εθνικιστικό μοντέλο, απορρίπτοντας τις ρατσιστικές εξάρσεις του πατέρα της και υποβαθμίζοντας τους παλιούς δεσμούς του κόμματός της με τους συνεργάτες των Ναζί. Για τη διεύρυνση της επιρροής της βασίζεται στην αντιδράσεις που προκαλεί η οικονομική κρίση και η διαχείρισή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς τώρα αναμένεται η διεύρυνση της επιρροής των εθνικιστικών, ακροδεξιών κομμάτων στις προσεχείς εκλογές, από την Σουηδία έως την Αυστρία και από την Βρετανία έως την Ιταλία, η Marine Le Pen επιχειρεί να ενώσει αυτά τα κόμματα σε μια συμμαχία κατά της ΕΕ.

Όλοι μαζί, όπως επισημαίνει, θα εργασθούμε κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των ανοιχτών συνόρων, που καθόρισαν τη μοίρα της Ευρώπης μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. «Κρίνουμε το δέντρο από τα φρούτα του και τα φρούτα της ΕΕ είναι σάπια» δήλωσε η Γαλλίδα πολιτικός προς την Washington Post.

Μία ένωση ωστόσο των εθνικιστών και των ξενόφοβων δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, όπου υφέρπουν ακόμη οι διαμάχες του παρελθόντος. Το ακροδεξιό Jobbik στην Ουγγαρία πχ βρίσκεται σε διαμάχη με τους ομοϊδεάτες του στη Ρουμανία και στη Σλοβακία σχετικά με τους ουγγρόφωνες περιοχές σε αυτές τις χώρες, κατάλοιπα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, μεταξύ άλλων, η Marine Le Pen, δήλωσε ότι δεν συνεργάζεται με την ελληνική Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτηρίζει ως νεοναζιστική, όπως και με το ουγγρικό Jobbik, ένα ηγετικό στέλεχος του οποίου ζήτησε τη δημιουργία ενός εθνικού καταλόγου με τους Εβραίους, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

http://www.washingtonpost.com/world/a-confederacy-of-xenophobes-in-europe/2014/04/13/be44ab42-17c9-4cbb-b7b8-742fab0e2433_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: