Τόμσεν: Δεν θα μιλήσω για νέο πρόγραμμα




Ο επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν δηλωσε στο Mega Channel, στο Εθνος και στην ιστοσελίδα μας www.mignatiou.com ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές «είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές, να αποκατασταθεί η πρόσβαση της στις αγορες».

Πρόσθεσε ότι «δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται πλήρως μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό. Αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό».

Ολο το κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:

-Κύριε Τόμσεν, επενδυτές και οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η σταδιακή έξοδος της Ελλάδα στην αγορά είναι επικίνδυνη. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτό;

            Όχι αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτού του προγράμματος να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές, να αποκατασταθεί η πρόσβαση της στις αγορες. Και αυτό ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι ‘αυτό. Νομίζω ότι πρόκειται να διευκολύνει και τις εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα να επιστρέψουν στις αγορές. Έτσι, αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα.

– Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, εφόσον διαθέτουν το 85% του χρέους η βιωσιμότητα του χρέους είναι διασφαλισμένη . Εσείς συμφωνείτε με αυτούς;

            Εμείς πιστεύουμε ότι με το χρέος στο 175% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι εξαιρετικά υψηλό είναι απολύτως απαραίτητο για να αποκτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορες και να πάψει να στηρίζεται  στη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα να μειωθεί το χρεος σε χαμηλότερα επίπεδα.

– Μετά από τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος και το χρέος παραμένει υψηλό και η Ελλάδα, είναι προφανές ότι  χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα ή ότι μπορεί να βρει χρήματα από άλλες πηγές;

            Δεν θα μιλήσω για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά αυτό κατά την άποψή μας, θα χρειαστεί περισσότερη χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2016 και κατά την άποψή μας, δεν χρηματοδοτείται πλήρως σε όλο το διάστημα μέχρι το 2016 . Θα πρεπει να βρεθούν πρόσθετα χρήματα και αυτό είναι κάτι που θα απασχολήσει την επόμενη αναθεώρηση. Δεν ψάχνουμε κάποιο μεγάλο ποσό όπως στο παρελθόν. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους βοήθεια από τον επίσημο τομέα.

– Πότε θα επιστρέψετε πίσω στην Αθήνα γιατί υπάρχουν πολλές φήμες ότι η τρόικα θα επιστρέψει το φθινόπωρο και όχι  το καλοκαίρι.

            Πιστεύω ότι θα έχουμε μια σύντομη επίσκεψη τον Ιούνιο για να δούμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι είναι μάλλον ρεαλιστικό να πει κανείς ότι η κύρια αποστολή θα πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

– Τι μπορείτε να πείτε στην ελληνική νεολαία που πιστεύει ότι, ακόμη και μετά από 4 χρόνια προγράμματος δεν υπάρχει μέλλον για αυτούς στην Ελλάδα;

            Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Η ανεργία είναι σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, αλλά ιδιαίτερα η ανεργία των νέων. Το πρόγραμμα βασίζεται στη δημιουργία προοπτικής για ανάπτυξη και στην καλύτερη προοπτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και υψηλότερου εισοδήματος.  Όλες αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η μείωση των φόρων, ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα στο τέλος όλα είναι σχετικά με τη δημιουργία ευκαιριών για ανάπτυξη. Νομίζω θα ήθελα να πω στους νέους ότι η εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι αυτό που φέρνει την ελπίδα για το μέλλον.

ΕΠΙΣΗΣ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63992087

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: