Το θέμα της Αμμοχώστου στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη – Ρούμπιν




Με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, η οποία διήρκεσε μια περίπου ώρα.

Εξερχόμενος του Προεδρικού ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για “να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που μπορούν να αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο”. Ερωτηθείς για το θέμα των ΜΟΕ και της Αμμοχώστου είπε ότι είναι καλά γνωστές οι προτεραιότητες των δύο πλευρών, ωστόσο απέφυγε να πει περισσότερα για ένα θέμα που όπως είπε συζητείται αυτή τη στιγμή με τους δύο ηγέτες.

Ο ρόλος μας δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές, ανέφερε, και ως τέτοιοι “ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα”.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην είναι μόνες σε αυτή την προσπάθεια αλλά να υπάρξει επίσης υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους.  Σημείωσε την ισχυρή δέσμευση των   ΗΠΑ  να κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Αναφέροντας ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο ήταν πολύ καλή, είπε ότι συζητήθηκε η πρόοδος που υπήρξε και η αισιοδοξία για μελλοντική  πρόοδο στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η στήριξη των ΗΠΑ στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, και η υποστήριξη της χώρας προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

“Συζητήσαμε ιδέες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα και χώρες όπως οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη των προσπαθειών των πολιτών και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αρχίσουν να δημιουργούν πραγματική πρόοδο, σπάζοντας τα εμπόδια που έχουν χωρίσει τις δύο κοινότητες για τόσο καιρό”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η συζήτηση ήταν πολύ υποβοηθητική και πολύ θετική  και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν αυτή τη διαδικασία να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι το θέμα της Αμμοχώστου ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο δεν επιθυμεί να προβεί σε οποιεσδήποτε ανακοινώσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης η συνάντηση κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είχε σχέση με την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων, κατά το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του για αυτή τη φάση της κατάθεσης των αρχικών εισηγήσεων, του λεγόμενου screening, και έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πώς ξεπερνιούνται κάποια προβλήματα που έχουν ήδη διακριβωθεί.

Κατά το δεύτερο στάδιο, εξήγησε, έγινε μια συστηματική και επισταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με αιχμή του δόρατος το θέμα της Αμμοχώστου.

“Αξιολογήθηκαν θέματα που αφορούν και ευρύτερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά το προεξάρχον θέμα παρέμεινε το ζήτημα της Αμμοχώστου”, ανέφερε ο Εκπρόσωποw.

Ως τρίτο θέμα  συζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η αξία και η σημασία αυτής της εμπλοκής και πόσο θα βοηθήσει έτσι ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός και να συγκεκριμενοποιηθεί σε σχέση, κυρίως, με τη συμβατότητα ή τη μη συμβατότητα των προτάσεων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο κ. Στυλιανίδης απέφυγε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού “είναι σωστό να ανακοινώνουμε επί γεγονότων παρά επί συζητήσεων και προθέσεων”.

“Δεν θα μπούμε σε μια λογική αισιοδοξίας – απαισιοδοξίας, δεν έχει νόημα μια τέτοια διλληματική προσέγγιση των πραγμάτων. Νομίζω είναι καλά και για λόγους σοβαρότητας και για λόγους σεβασμού της κοινής γνώμης να μιλούμε επί γεγονότων”.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ “υπάρχουν σκέψεις για μηχανισμούς και πρωτοβουλίες, όμως, θα κάνουμε καλό στη διαδικασία αν αποφύγουμε τη συζήτηση και κακό αν δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε εντυπώσεις πέραν των συγκεκριμένων γεγονότων”.

ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Πολύ πολύ καλή χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, λέγοντας ότι του εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας και την ισχυρή υποστήριξη της χώρας του για τη δέσμευση των δύο ηγετών και των δύο κοινοτήτων για να προχωρήσει η διαδικασία προς μια διευθέτηση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ρούμπιν εξέφρασε επίσης – όπως είπε – την ετοιμότητα και τη δέσμευση των ΗΠΑ να κάνουν ό,τι μπορούν για να δουν αυτή τη διαδικασία να επιτυγχάνει και να βοηθήσουν στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Με άλλα λόγια να βοηθήσουμε να γίνουν πραγματικά τα οφέλη από μια διευθέτηση και στις δύο κοινότητες. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι αυτό θα είναι το έτος μιας ιστορικής προόδου και είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε το ρόλο μας υποστηρίζοντάς την».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε «δεν υπεισερχόμαστε σε λεπτομέρειες. Αυτό, πιστεύω, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών. Μιλούμε γενικά για τη στήριξή μας όχι μόνο στη διαδικασία αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα βοηθήσουν να φανεί ότι υπάρχει πρόοδος και στις δύο κοινότητες».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Αμμόχωστος είναι το κλειδί, απάντησε ότι δεν είναι αυτοί που θα το πουν, αλλά οι δύο ηγέτες που θα αποφασίσουν.

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες του όσον αφορά το νέο αυτό γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι πιστεύει πως οι δύο ηγέτες είχαν μια καλή συνάντηση μεταξύ τους και οι διαπραγματευτές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος. «Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η περίοδος που μπορεί αυτό να γίνει εφικτό. Ελπίζουμε ότι θα αδράξουν την ευκαιρία, ελπίζουμε ότι αν υπάρξουν δυσκολίες, θα τις ξεπεράσουν. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει το όραμα για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση για ένα επανενωμένο νησί».

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διαδικασία με ένα χρονοδιάγραμμα, ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ είπε ότι η δομή, ο χρόνος και όλα αυτά είναι κάτι που αφορά τους ηγέτες και τις δύο κοινότητες. Οι ΗΠΑ, συνέχισε, πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για ταχεία πρόοδο τώρα και ότι «αυτή είναι η χρονιά κατά την οποία θα είναι πιθανόν να κινηθούμε γρήγορα. Αυτό είναι που στηρίζουμε. Δεν αφορά εμάς να πούμε εάν πρέπει να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή οτιδήποτε άλλο, οι πλευρές πρέπει να έχουν άποψη γι’ αυτό».

Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η κατάσταση στην Ουκρανία κάνει πιο επείγουσα μια λύση στην Κύπρο, ο κ. Ρούμπιν χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί πολύ ανησυχητική, όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο όσον αφορά τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, της ειρήνης και της σταθερότητας.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό που η Κύπρος προσφέρει τώρα στον κόσμο είναι ένα θετικό όραμα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συμφιλίωση, μέσω διαπραγμάτευσης, μέσω συμβιβασμού με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον». “Νομίζω ότι η Κύπρος μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο και αυτό το όραμα συμμερίζομαι”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: