Το πρωτογενές πλεόνασμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης




To θέμα της ανακοίνωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά το κυρίως θέμα ελληνικού ενδιαφέροντος στα αμερικανικά, τα βρετανικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα κοινοτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την Πέμπτη 24 Απριλίου.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ &ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ελλάδα –Οικονομία-Πρωτογενές πλεόνασμα

  • Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5 δις ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ για το 2013 θέτει την Ελλάδα σε θέση να πετύχει περεταίρω μείωση του χρέους , αναφέρει πρακτορειακή ανταπόκριση του Harry Papachristou από τις Βρυξέλλες (Reuters) . H ανταπόκριση παραθέτει μεταξύ άλλων  δηλώσεις του Αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ Σταϊκούρα ότι μετά από 4 χρόνια σκληρής δοκιμασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η χώρα και η οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση . Παρατίθεται επίσης δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ Simon O’Connor ότι οι συζητήσεις για περεταίρω ελάφρυνση  του χρέους θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
  • Το κατόρθωμα της Ελλάδας θα βοηθήσει την Ευρώπη να αφήσει πίσω της την κρίση, αναφέρει πρακτορειακή ανταπόκριση (ΑΡ μέσω WP), προσθέτοντας ότι η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος εκ μέρους της ΕΕ, ανοίγει τον δρόμο για περεταίρω μείωση του χρέους της Ελλάδας. Παρατίθεται η δήλωση του πρωθυπουργού κ Σαμαρά ότι η χθεσινή ανακοίνωση για το πρωτογενές πλεόνασμα συνιστά μία μεγάλη στροφή για την ελληνική οικονομία και ότι χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού απομακρυνόμαστε σταδιακά από την κρίση και βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα.
  • Αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος , αλλά και στην εκπλήρωση των στόχων των οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης κάνει άρθρο του David Jolly στους ΝΥΤ.
  • Στο θέμα αναφέρεται έτερη ανταπόκριση του Reuters (μέσω CNBC) καθώς και άρθρο του Ιαν Wishart στο Bloomberg

Αλλα θέματα

  • Εκτενές αφιέρωμα στην Αθήνα των Marcus Bensasson και  Nikos Chrysoloras, δημοσιεύεται στο Bloomberg.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Επιβεβαίωση πρωτογενούς πλεονάσματος-Συζήτηση για ελάφρυνση χρέους

  • Μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, οι πιστωτές ανοίγουν τη συζήτηση με την Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση των Andrew Byrne από τις Βρυξέλλες και Kerin Hope από την Αθήνα στους FT. Η ελάφρυνση δε συνιστά διαγραφή χρέους, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θα τους απέφερε ζημία, αλλά επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων και μείωση των επιτοκίων. Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα θα θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους στη συνάντηση εργασίας του eurogroup την Πέμπτη.
  • Στην επιβεβαίωση του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος και την επιτυχή δημοπρασία δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων με απόδοση 3,57%, σημάδια ανάκαμψης για την ευρωζώνη, αναφέρεται ρεπορτάζ των FT. Στο ίδιο θέμα BBC
  • Για δημιουργική λογιστική στον υπολογισμό του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος, με τη συνέργια της ΕΕ, κάνει λόγο o Larry Eliott στο blog του στην ιστοσελίδα της Guardian. Η οικονομία στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε κατά 23% και μόνο εάν αφαιρεθεί το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (μια μέθοδος που χρησιμοποιείται μόνο από την Ελλάδα) προκύπτει πλεόνασμα, όπως υποστηρίζει ο Eliott.

Ευρωεκλογές

  • Στις πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές μετά την κρίση του 2008 ετοιμάζεται η ΕΕ και το αποτέλεσμα δε θα κριθεί σε λεπτομέρειες χάραξης πολιτικής, αλλά θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υποστηρίζει ο Gavin Hewitt, συντάκτης ευρωπαϊκών θεμάτων για το BBC, καθώς σημειώνεται άνοδος αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων τόσο αριστερών όσο και δεξιών, κερδίζοντας την υποστήριξη των ψηφοφόρων, βασιζόμενα στον ευρω-σκεπτικισμό και την πολιτική κατά της μετανάστευσης. Στην Ελλάδα, ένα νέο φιλο-ευρωπαϊκό κόμμα κερδίζει ώθηση και αφαιρεί ψήφους από το ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στο ρεπορτάζ.
  • «Ο πόλεμος της αφίσας εξαπλώνεται στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του BBC που αναφέρεται στην προεκλογική εκστρατεία των ευρωπαϊκών κομμάτων. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ όπου απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel υπό τη λεζάντα «Η υπομονή μας εξαντλήθηκε- 25η Μαΐου- ψηφίζουμε, φεύγουν».

Ευρωζώνη

  • Βιώσιμο εκτιμά, ο Daniel Gros, Director, Centre for European Policy Studies, Brussels, το ποσό των επιτοκίων του χρέους που καλούνται να πληρώσουν οι έξι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπως υποστηρίζει σε επιστολή του που δημοσιεύεται στους FT. Οι χώρες αυτές πρέπει να πληρώσουν περισσότερο από 10% των εσόδων τους σε τόκους, αλλά η κατάσταση τη δεκαετία του 1990 δεν ήταν καλύτερη, καθώς οι ίδιες χώρες πλήρωναν το 20% των εσόδων τους σε τόκους δανείων. Υπάρχει σαφώς χάσμα μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα και της περιφέρειας: οι πρώτες έχουν μια άνεση, ενώ οι δεύτερες βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα μεσαίο προς χαμηλό χρέος με ιστορικά στάνταρ, σύμφωνα με τον Gros.
  • Αργή πρόοδο σημειώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στη μείωση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του BBC. Ορόσημο για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, αναφέρεται ρεπορτάζ των Times.
  • Την «πρόωρη ένταξη» της Ελλάδας στην ευρωζώνη αναλύει άρθρο του Economist.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ KAI ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

Ελλάδα, πρωτογενές πλεόνασμα

  • Η Ελλάδα επιτυγχάνει πλεόνασμα, η Πορτογαλία βγαίνει στις αγορές, γράφει το DPA/Stern. Το πλεόνασμα είναι ένα καθαρά αριθμητικό μέγεθος, αλλά είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ότι η Ελλάδα προχωρά στον έλεγχο των εξόδων του κρατικού μηχανισμού. Είναι τώρα θέμα των Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφασίσουν για ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε εκπρόσωπος του Επιτρόπου OlliRehn. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ.Σταϊκούρας. [Focus, Bild, Zeit]
  • Με τίτλο «Η Αθήνα σε πλεόνασμα» η SZ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια η Ελλάδα έχει περισσότερα έσοδα από ό,τι έξοδα. Το πλεόνασμα αποτελεί προϋπόθεση για πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει σύντομα σχετική έκθεση, που θα αναφέρεται και στις προϋποθέσεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Η ελάφρυνση του χρέους θεωρείται βασικός παράγοντας.
  • H Ελλάδα επιτυγχάνει πλεόνασμα, γράφει στο πρωτοσέλιδο η FAZ, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Σταϊκούρα. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έχει κουσούρια, είναι ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ της FAZ στις εσωτερικές σελίδες, αναφερόμενο στην αμφισβήτηση του πλεονάσματος από το ευρωσκεπτικιστικό AfD.
  • Την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας σε σχέση με την κατάσταση της χώρας το 2010, υπογράμμισαν οι Βρυξέλλες. Η πρόοδος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει τους στόχους, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Επιτροπής Simon O’Connor. Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και θα μειωθεί σημαντικά, όπως έχει συμφωνηθεί, συμπλήρωσε. [derStandard]
  • Η Ελλάδα κάνει τη στροφή, τιτλοφορείται πρωτοσέλιδο άρθρο της Handelsblatt. Η χώρα παράγει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια. Η Επιτροπή χαρακτήρισε το γεγονός ως αξιόλογο βήμα της Ελλάδας προς τη εξυγίανση των οικονομικών της. Αν συνυπολογιστούν οι τόκοι των δανείων και τα χρήματα που διοχετεύθηκαν στο τραπεζικό σύστημα, το έλλειμμα της Ελλάδας φτάνει το 12,7%, αρκετά μεγαλύτερο από πέρυσι. Το δημόσιο χρέος παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη, φτάνοντας το 175,1%. Με το πρωτογενές πλεόνασμα εκπληρώνει η Ελλάδα έναν όρο για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. [Handelsblatt]
  • Στην ευρωζώνη το έλλειμμα για το 2013 μειώθηκε ελαφρώς, αλλά το δημόσιο χρέος αυξήθηκε. Στην Ελλάδα τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος αυξήθηκαν παρά τις προσπάθειες για εξοικονόμηση, γράφει το AFP/Stern.  [επίσης SZ] Το χρέος της Ελλάδας αυξάνεται και πάλι.  [FAZ]
  • H Ελλάδα έχει επιτέλους πλεόνασμα. [Welt]
  • Ελπίδες δημιουργεί η Ελλάδα. Η χώρα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα. [Handelsblatt]

Ελλάδα, πρωτογενές πλεόνασμα, σχόλια-αναλύσεις

  • H Ελλάδα εμφάνισε πλεόνασμα –μπορεί όμως να πάρει κανείς τα στοιχεία τοις μετρητοίς; Διερωτάται oJ.Dams της Welt. Ή το πιστεύεις ή όχι, σημειώνει. Η λογιστική της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ για τους τρίτους διαφανής. Εξάλλου,  λίγο πριν τις ευρωεκλογές και ενόψει της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, ένα είναι σίγουρο: ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, κι όχι μόνο οι Έλληνες χρειάζονται «καλά νέα» αναφορικά με την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης.
  • Η Ελλάδα έχει να επιδείξει πλεόνασμα –σημάδι ότι δε ζει πια πέρα από τις δυνατότητες της, γράφει το Spiegel. Πρόκειται για αποτέλεσμα σκληρής λιτότητας αλλά και αμφίβολης λογιστικής.  Είναι θετικό σημάδι, αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι –πολλά «βάρη» δε συνυπολογίζονται, σημείωσε ο Henning Klodt του IfW θεωρώντας την Ελλάδα «χρεοκοπημένη» παρά την επίτευξη πλεονάσματος. Το ύψος του ελληνικού χρέους παραμένει, ωστόσο, αμείωτο. Το μόνο πράγμα που θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα θα ήταν μια αισθητή του μείωση. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε ήταν περισσότερο αποτέλεσμα λιτότητας παρά μεταρρυθμίσεων, καταλήγει το Spiegel.
  • Για μερική νίκη της Ευρώπης κάνει λόγο ο Christoph B. Schiltz στη Welt και συστήνει σεβασμό στους πολίτες των υπερχρεωμένων χωρών που κατάφεραν πολύ περισσότερα απ’ όσα ανέμεναν οι κάθε είδους σκεπτικιστές. Όσο για την Ελλάδα, ποτέ δε θα μπορέσει να αποπληρώσει μόνη το χρέος της, σημειώνει ο Schiltz. Και θα χρειαστεί πολλή λιτότητα ακόμα μέχρι να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να κυβερνηθεί η χώρα από ριζοσπαστικές δυνάμεις που αμφισβητούν τις πολιτικές λιτότητας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλά δομικά και οικονομικά προβλήματα αλλά και εύθραυστες πολιτικές δομές. Γι’ αυτό και εξέπληξε  το γεγονός ότι με τόσα προβλήματα βγήκε επιτυχώς στις αγορές
  • Το ESM δεν έχει πολλά περιθώρια ελάφρυνσης των όρων του ελληνικού δανεισμού καθώς η Ελλάδα δανείζεται ήδη εξαιρετικά φθηνά. Μία περαιτέρω μείωση του επιτοκίου θα σημαίνει πρακτικά κούρεμα, κάτι που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, που έχουν ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους –ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία- δεν μπορούν να αντέξουν, σχολιάζει στη Handelsblatt η RuthBerschens.
  • «Ας κάνουμε το σταυρό μας», γράφει στη Handelsblatt ο StefanMenzel. Η Ελλάδα δίνει σωστά δεδομένα στις Βρυξέλλες. Το επιβεβαιώνει και η Επιτροπή. Η χώρα έχει βελτιώσει την αξιοπιστία της, και τα οικονομικά της πάνε καλά.
  • Ο πρόεδρος του AfDBerndLucke, είτε δεν γνωρίζει τη συνήθη πρακτική του ΔΝΤ στον υπολογισμό του ελλείμματος, πράγμα που δεν τον τιμά ως οικονομολόγο, είτε χρησιμοποιεί πολιτικά κόλπα για να πιέσει τους αντιπάλους του, γεγονός που καταρρίπτει την εικόνα του ως επιστήμονα που λέει ξεκάθαρα πράγματα, σχολιάζει η Zeit. Τις προηγούμενες ημέρες ο BerndLucke, με επιστολή του στον WolfgangSchäuble είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη μεγάλη διαφορά που δίνουν στο ελληνικό έλλειμμα η τρόικα και η Eurostat.
  • Ο ισχυρισμός του AfD ότι η Τρόικα προσάρμοσε καταλλήλως τον ορισμό του ελλείμματος είναι λανθασμένος, υποστηρίζει ο WernerMussler στην FAZ, τονίζοντας ότι ο πυρήνας του ελληνικού προβλήματος δεν έχει να κάνει με το έλλειμμα αλλά με το πώς θα γίνει το χρέος βιώσιμο.
  • Με τίτλο «Αχτίδα ελπίδας και προσεκτική αισιοδοξία στην Αθήνα» ανάλυση του DPA/Focus επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μετά την επίτευξη πλεονάσματος ελάφρυνση του χρέους, αλλά γνωρίζει ότι η απόφαση δε θα ληφθεί πριν το φθινόπωρο λόγω των ευρωεκλογών. Ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σκοπεύει να παρουσιάσει ένα «εθνικό σχέδιο» για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Παρά τους θετικούς αριθμούς το κλίμα μεταξύ των πολιτών είναι τεταμένο. Λαϊκιστικές και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις ισχυροποιούνται.
  • Δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, σχολιάζει η Bild, επισημαίνοντας ότι το 1,5 δισ. πλεόνασμα δε λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα κάνει έντιμες προσπάθειες να εκπληρώσει τους όρους της ΕΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (sic). Αλλά οι μεγάλες κρατικές μεταρρυθμίσεις αναμένονται ακόμα. Παντού κυριαρχεί η διαφθορά.  Οι γραφειοκράτες συνεχίζουν τις προχειροδουλειές και τα συνδικάτα μπλοκάρουν την ελεύθερη αγορά.
  • Ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας σχεδόν όλοι οι ειδικοί αναμένουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω εξωτερική βοήθεια, η Πορτογαλία φαίνεται να έχει την ευκαιρία να σταθεί στο μέλλον από μόνη της στις αγορές, επισημαίνει ηFAZ.

Ευρώπη, οικονομία

  • Αυξάνεται η αισιοδοξία των ευρωπαίων καταναλωτών, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς GFK. Η Ελλάδα παραμένει προβληματικό παιδί, αλλά και εκεί το καταναλωτικό κλίμα σταθεροποιείται. Τόσο η αισιοδοξία για την οικονομία όσο και οι προσδοκίες για το εισόδημα σημείωσαν αύξηση. Ωστόσο οι Έλληνες απέχουν πολύ ακόμα από τη διενέργεια μεγάλων αγορών. [DPA/Stern, Handelsblatt]
  • Η Ευρώπη εξακολουθεί να σωρεύει χρέη αλλά με πιο αργό ρυθμό, γράφει το Spiegel. Το συνολικό χρέος έχει ωστόσο στο μεταξύ αυξηθεί. [Zeit]
  • Τα βάρη της ευρωδιάσωσης είναι βαρύτερα για τα πιο αδύναμα κράτη της ευρωζώνης. Η Γερμανία δεν επιβαρύνεται σημαντικά, αν ληφθεί υπόψη η δύναμη της οικονομίας της. [Spiegel]
  • Οι πολιτικές λιτότητας φέρουν καρπούς. Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στις υπερχρεωμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα, γράφει ο TobiasKaiser στη Welt.

Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, έρευνα

  • Για τις χώρες της ΕΕ η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε ευεργετική, σύμφωνα με έρευνα του NauroCampos και τριών συνεργατών του από το πανεπιστήμιο BrunelUniversity του Λονδίνου. Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα. Μετά την είσοδο στην ΕΕ το 1981 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι θα αναπτυσσόταν εκτός ΕΕ, σύμφωνα με το σενάριο της έρευνας. Εκτός ΕΕ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας θα ήταν 15% υψηλότερο το 2008. [Zeit]

ΠΓΔΜ

  • Νίκη των συντηρητικών αναμένεται στην ΠΓΔΜ στις εκλογές της Κυριακής. Κομματική πελατεία οι εκλογείς, γράφει η derStandard.

Ελλάδα/τουρισμός

  • Ελλάδα: η μητέρα όλων των τουριστικών προορισμών. Πουθενά αλλού οι διακοπές δεν έχουν τόση ποικιλία. [Zeit]

Γερμανία, ευρωεκλογές, Τουρκία

  • Το CSU υποστηρίζει τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης τάσσεται εναντίον της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. [FAZ] ToCSU λέει «ναι, αλλά» στην Ευρώπη ασκώντας κριτική στην ΕΕ, και λόγω του ανταγωνισμού από το ευρωσκεπτικιστικό AfD. [SZ]

ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Ελλάδα – Επιβεβαίωση Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα

  • Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα  της τάξης 1,5 δις ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) το 2013, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση  της Eurostat, γεγονός που  σημαίνει ότι μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της ύψους 240 δις, γράφει ο Benjamin Fox από τις Βρυξέλλες στον κοινοτικό ιστότοπο EUobserver. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Simon O’Connor, επαίνεσε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα για την αναδιόρθωση των δημσιονομικών της από το 2010. Επίσης στο EurActiv.
  • Η Ελλάδα που ήταν το επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης από τα τέλη του 2009, έχει για πρώτη φορά «πρωτογενές» πλεόνασμα το 2013, της τάξης 0,8% του ΑΕΠ της [Les Echos]

 

Μείωση δημόσιου ελλείμματος  στην ευρωζώνη το 2013

  • Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα για το 2013 στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. είναι ενθαρρυντικά, αναφέρει η Marie Charrel στη Le Monde. Στην ευρωζώνη το δημόσιο έλλειμμα από 3,7% μειώθηκε σε 3% επί του ΑΕΠ μεταξύ 2012 και 2013 και από 3,9% σε 3,3%  στο σύνολο της Ε.Ε. Δέκα χώρες έχουν πάντα δημόσιο έλλειμμα πάνω από το όριο 3%, με πρώτες τη Σλοβενία (-14,7%) και την Ελλάδα (-12,7% από -8,9% το 2012. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες λιτότητας των κρατών μελών αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Η Πορτογαλία έφερε σε πέρας εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση του ελλείμματός της και ανακοίνωσε νέες περικοπές 1,4 δις ευρώ για το 2015. Η ανησυχία, όμως παραμένει για την Ελλάδα, παρά την αισθητή μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, ενώ οι επόμενοι μήνες προμηνύονται ευαίσθητοι. « Το δημόσιο χρέος είναι τόσο μεγάλο που είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι η Αθήνα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει χωρίς νέα ελάφρυνση του χρέους », επισημαίνει ο Thibaut Mercier ειδικός για τη χώρα στη BNP Paribas.

Γερμανία – Το  πρόγραμμα «Η δουλειά της ζωής μου», θύμα της επιτυχίας του

  • Άρθρο στη Le Monde (έντυπη έκδοση) αναφέρεται στη διακοπή για το 2014, λόγω εξάντλησης των προβλεπόμενων πόρων, του γερμανικού προγράμματος «Η δουλειά της ζωής μου», που ξεκίνησε το 2012 (επίσημο όνομα MobiPro-EU), και έχει ως στόχο τη βοήθεια νέων από τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση στην εκπαίδευση και εξεύρεση εργασίας στη Γερμανία.

Γερμανία – Οικονομία/Ελλάδα

  • Η έντυπη έκδοση της Le Monde, αναφέρεται σε δημοσκόπηση του γερμανικού έντυπου Der Spiegel, σύμφωνα με την οποία 80% των Γερμανων δηλώνουν αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι από την κατάσταση της χώρας τους, ιδιαίτερα το ποσοστό αυξάνει στο 85% στους νέους και τους πάνω από 60 χρονών. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή Bild 39% των Γερμανών εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Τουρκία – Αρμενική Γενοκτονία

  • Σε χθεσινό ανακοινωθέν-σοκ ο Τούρκος πρωθυπουργός Erdogan εξέφρασε για πρώτη φορά τα συλληπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτωντων Αρμενίων που δολοφονήθηκαν το 1915 στη Τουρκία. Οι Αρμένιοι δεν ικανοποιήθηκαν και διαδήλωσαν στο Ερεβάν, ζητώντας την επίσημη συγνώμη της τουρκικής κυβέρνησης και την αναγνώρηση της Αρμενικής γενοκτονίας. [Euronews]

ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Ελλάδα –  Διαπραγμάτευση χρέους

  • «Η Ελλάδα ετοιμάζεται να διαπραγματευτεί το χρέος της μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» τιτλοφορείται ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την ElPaís. Η επίσημη επιβεβαίωση της επίτευξης του πλεονάσματος από την Eurostat σημαίνει παράλληλα και την έναρξη της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση του χρέους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Το πιο πιθανό είναι τους επόμενους μήνες να υπάρξει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η χώρα. Στο ίδιο θέμα, σύντομο δημοσίευμα της ElPaísαναφορικά με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το 2013 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο ίδιο θέμα, πρακτορειακό δημοσίευμα για την επίτευξη πλεονάσματος και στην ElMundo.

Ερντογάν –  Συλλυπητήρια στους «εγγονούς» των θυμάτων της αρμένικης γενοκτονίας

  • Ως κίνηση συμφιλίωσης μπορεί να θεωρηθούν τα συλλυπητήρια του Ερντογάν προς τους εγγονούς των Αρμενίων που έχασαν τη ζωή τους «στο πλαίσιο των αρχών του 20ου αιώνα», χωρίς να αναγνωρίζεται, όμως, έτσι η γενοκτονία. [El País]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: