Τι σκέφτονται οι επιτελείς του ΔΝΤ για την Ελλάδα




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – www.mignatiou.com

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, που ασχολούνται με τις ελληνικές υποθέσεις δεν πιστεύουν -με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον- ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό τους επόμενους 12 μήνες και έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ώστε εάν υπάρξει, αυτό να καλυφθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Υπολογίζουν ότι η κάλυψη θα προέλθει από τις αγορές, από τη συνεχιζόμενη (μέχρι το 2016) χρηματοδότηση του Ταμείου και τη δέσμευση των Ευρωπαίων, το Νοέμβριο του 2012, ότι θα προσφέρουν ομπρέλα προστασίας στη χώρα μας.

«Δεν αναμένουν ότι θα υπάρξει κενό», δήλωσαν πηγές εκτός ΔΝΤ και πρόσθεσαν ότι «και αν ακόμη υπάρξει μπορεί να αντιμετωπισθεί με βραχυχρόνιο δανεισμό. Δεν υπάρχει πρόβλημα για το Πρόγραμμα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η ενθαρρυντική αυτή εξέλιξη δεν επισκιάστηκε ούτε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρεζά Μοκατάμ, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το χρέος παραμένουν πολύ μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Ευρώπη και το Ταμείο στο πλαίσιο μελλοντικών αξιολογήσεων». Πρόσθεσε ότι « οι χρηματοδοτικές ανάγκες των δύο επόμενων ετών θα είναι αρκετά μεγάλες, πολύ μεγαλύτερες από τα ποσά που αντλούνται τώρα από τις αγορές, και θα υπάρξει ανάγκη για συνέχιση της υποστήριξης».

Από το Ταμείο διευκρινίστηκε ότι δεν εννοεί αναγκαστικά τρίτο πρόγραμμα, διότι αυτή τη στιγμή και μέχρι να γίνει η επόμενη αξιολόγηση οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι εξασφαλισμένες. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και οι δηλώσεις του Πολ Τόμσεν στο Mega.

Ο κ. Μογκαντάμ απάντησε ως εξής στο ερώτημα-απορία αν η Ελλάδα χρειασθεί νέα χρηματοδότηση και αν το ΔΝΤ θα λάβει μέρος σ’ αυτήν:

“Tο πρόγραμμά μας προβλέπεται να συνεχισθεί, με τη σχετική χρηματοδότηση, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 και υπό αυτή την έννοια η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση από το Ταμείο είναι ήδη διαθέσιμη. Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης, θα έχετε δει τη δήλωση του Eurogroup: Οι Ευρωπαίοι εταίροι είπαν, όπως είχαν πει και προηγουμένως, ότι θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται όσο παραμένει σε καλή τροχιά. Υπό αυτή την έννοια, έχουμε μία δέσμευση που διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει επαρκή χρηματοδότηση και ότι θα ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με τον κ. Μκατάμ, «η προτεραiότητα ήταν να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, και μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε και θα αξιολογήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες (της Ελλάδας), λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πρόσβαση στις αγορές, ενώ θα κοιτάξουμε το χρέος, την χρηματοδότηση, καθώς και τη μελλοντική εφαρμογή του προγράμματος”.

Το Ταμείο αδυνατεί να αναφέρει το ποσό της χρηματοδότησης που ίσως χρειαστεί η Ελλάδα μέχρι το 2016, αλλά στις αναλύσεις του λαμβάνει υπόψιν την έξοδο στις αγορές, που είναι από μόνη της μία νέα εξέλιξη, χωρίς να επιθυμεί, ούτε να επιτρέπει να εκτεθεί η Ελλάδα στις αγορές αναζητώντας μεγάλα ποσά. Πηγή εκτός Ταμείου πρόβλεψε πάντως ότι θα χρειαστούν και άλλες πηγές εκτός των αγορών και όταν ετέθη το θέμα της άρνησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για νέο μνημόνιο, είπε ότι «θα τα δούμε όλα στην ώρα τους. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν τη δέσμευση των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν το κενό που θα προκύψει».

Οι επιτελείς του Ταμείου θα ήσαν «ευτυχείς», εάν η Ελλάδα επέστρεφε κανονικά στις αγορές αλλά με χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν στηρίζεται με το επιτόκιο που εξασφάλισε η Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη. Ο κ. Τόμσεν φέρεται να έθεσε το θέμα αυτό στην Αθήνα και μάλιστα έχουν συμφωνήσει μαζί του και οι συνομιλητές του, ότι πρέπει να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο επιτόκιο. Οι δανειστές και οι ελληνικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο πορείας προς τα εμπρός και η στρατηγική έχει σχεδιαστεί από κοινού «στη λογική να κτιστεί η καμπύλη ώστε να ωφεληθούν και οι τράπεζες». Το Ταμείο πιστεύει ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καταστεί η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη.

Η συζήτηση μεταξύ του ΔΝΤ και των Βρυξελλών για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων μέχρι το 2016, οπότε και λήγουν οι δανειακές ενισχύσεις προς την Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι επιτελείς του Ταμείου προτιμούν «οτιδήποτε φέρνει το ελληνικό χρέος στη συμφωνημένη πορεία», και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί και η αναδιάρθρωση. Πρόκειται για θέμα ταμπού για τους Ευρωπαίους, αλλά η κ. Λαγκάρντ και τα στελέχη της αποδεικνύονται «σκληρά καρύδια», καθώς δεν αλλάζουν τη θέση τους, ότι το μεγάλο χρέος –για οποιαδήπιτε χώρα-δύσκολα αποπληρώνεται, αλλά «κουρεύεται» με διάφορους τρόπους.

Υπάρχει η ανάγκη τρίτου προγράμματος; Κατά τις εκτιμήσεις μας υπάρχει η ανάγκη χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας, αυτό απαντά στην ερώτηση.

Στο Ταμείο επικρατεί μία απρόσμενη αισιοδοξία και ο κ. Τόμσεν «ακούγεται» πολύ πιό θετικός απ’ ότι ήταν με την επιστροφή του από την Ελλάδα. Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα σημειώνει σταθερή πρόοδο στη δημοσιονομική πλευρά, όπου σημειώθηκε ισχυρή απόδοση, πιστεύουν τελεσίδικα ότι το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ, οι αριθμοί για το 2013 θα είναι πέραν των προσδοκιών και των προβλέψεων.

Επίσης, στη διαρθρωτική πτυχή του Προγράμματος, όπου η Αθήνα μόνιμα καθυστερούσε, μερικές φορές επίτηδες, η Ελλάδα έχει επιβάλει επαναστόχευση του προγράμματος, αν και είναι σε όλες τις πλευρές γνωστό ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας δεν θα ικανοποιηθεί σε επίπεδο απολύσεων και του κατώτερου μισθού, διότι η πολιτική κατάσταση δεν το επιτρέπει.

Οσο και να ακούγεται παράξενο τα μέλη της Αποστολής στις συζητήσεις του παραδέχονται πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια, και υπό το πρίσμα αυτό συμφωνήθηκε να γίνει στροφή στο Πρόγραμμα προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των αγορών υπηρεσιών.

Στο Ταμείο τους απασχολεί η πολιτική κατάσταση αλλά αποφεύγουν τις κακοτοπιές , καθώς είναι ορατά τα πολιτικά εμπόδια για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Την ίδια στιγμή ασχολούνται με άλλα θέματα, που τα χαρακτηρίζουν σημαντικά, όπως η βάση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, και η επιτάχυνση της μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που είναι ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος. Επίσης θεωρείται καλός ο ρυθμός προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

PHOTO: Members of the International Monetary Fund’s European Department address the media during the European Department Press Briefing on Friday, April 11 during the 2014 IMF Spring Meetings at IMF Headquarters in Washington, D.C. IMF Photo/Ryan Rayburn

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: