Τη χρεοκοπία συνιστά στην Ελλάδα ο Wolfgang Münchau




Κατά τον Wolfgang Münchau, η παρούσα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς έχει εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν εξαρτάται από τους δανειστές («This could be the moment for Greece to default»).

Βασισμένος σε έρευνα του Γιάννη Βαρουφάκη (2,3 εκ. νοικοκυριών δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το 48,6% των οικογενειών βασίζουν την επιβίωσή τους σε συντάξεις, τα 3,5 εκ. εργαζομένων συντηρούν τα 4,7 εκ. των ανέργων και ανενεργών) καταλήγει, σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES ότι, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση ή σε ανάκαμψη, αλλά έχει ήδη καταρρεύσει.

Ταυτόχρονα η ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας γνώρισε τεράστια επιτυχία, όχι μόνο μεταξύ των hedge funds αλλά και πιο παραδοσιακών επενδυτών. Τα παραπάνω αποκαλύπτουν, κατά τον Münchau, την επίσημη στρατηγική της ΕΕ για την Ελλάδα που συνίσταται στη δημιουργία μιας τεράστιας χρηματοπιστωτικής επενδυτικής φούσκας, με την ελπίδα ότι κάποια από τα επενδυθέντα χρήματα θα φτάσουν στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Το προβληματικό τραπεζικό σύστημα δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση επενδύσεων από το εσωτερικό ενώ δεν πραγματοποιούνται ουσιαστικές επενδύσεις από το εξωτερικό. Επομένως, ο συντάκτης εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι αποσκοπούν στη δημιουργία μιας κακής τράπεζας, που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις μετοχές της οποίας θα έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση σε πλειστηριασμό.

Μετά τα στρες τεστ της ΕΚΤ θα προκύψει ένα καινούργιο σύστημα. Θα χρειαζόταν μια τεράστια φούσκα για την επίτευξη του σκοπού αυτού, υποστηρίζει. Ο μόνος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές προσέτρεξαν στην αγορά ελληνικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι η έκδοση ομολόγων αποτελούσε συνδυασμό της προσδοκίας για μεγάλες αποδόσεις και του προφίλ ωρίμανσης του υπάρχοντος ελληνικού χρέους, χαρακτηριστικά που καθιστούν τη χώρα βραχυπρόθεσμα αξιόχρεη.

Κανείς λογικός επενδυτής δεν πρόκειται να επενδύσει μακροπρόθεσμα σε μία χώρα με μακροπρόθεσμο μη βιώσιμο χρέος, εκτός και αν υπάρξει παραγραφή του σε σχετική συζήτηση, κάτι για το οποίο οι πιστωτές δεν θέλουν καν να ακούσουν. Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει, να υιοθετήσει νέο νόμισμα που θα υποτιμηθεί, κάτι που απαιτεί απορυθμισμένες αγορές εργασίας και προϊόντων και θα τάραζε αρχικά τους επενδυτές. Καθώς όμως δεν πρόκειται μια χώρα να χρεοκοπήσει εκ νέου, αμέσως μετά τη χρεοκοπία της, οι επενδυτές θα επέστρεφαν. Η Ελλάδα, κατά τον Münchau, έχει τώρα επιλογή.

http://www.ft.com/cms/s/0/26f7a326-c0d6-11e3-bd6b-00144feabdc0.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: