Θετικά σχόλια για την Κύπρο στην έκθεση των ΗΠΑ για την τρομοκρατία




Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ, CNA, ΚΥΠΕ

Εγκωμιαστικές για την κυπριακή Κυβέρνηση είναι οι αναφορές της έκθεσης για την τρομοκρατία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που κυκλοφόρησε σήμερα, σημειώνοντας ιδιαίτερα την επιτυχή δικαστική υπόθεση εναντίον του επιχειρησιακού στελέχους της Χεζμπολάχ, Χοσάμ Γιακούμπ Ταλέμπ.

«Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε στενά με τις ΗΠΑ, την ΕΕ κι άλλες χώρες, διμερώς και πολυμερώς, σε διεθνείς αντιτρομοκρατικές προσπάθειες», αναφέρεται στο σχετικό για την Κύπρο κεφάλαιο.

Σε σχέση με την καταδίκη Γιακούμπ Ταλέμπ, επισημαίνεται ότι στην απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου αναφέρεται ότι η Χεζμπολάχ είναι εγκληματική οργάνωση και τον βρήκε ένοχο για ένα εύρος κατηγοριών για εγκληματικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή και αποδοχή στην εκτέλεση εγκλήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Η υπόθεση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ ως εγκληματικής οργάνωσης από την ΕΕ», γράφει η έκθεση.

Αναφέρεται επίσης στον αντιτρομοκρατικό συνεταιρισμό της Κύπρου με τις ΗΠΑ, στον οποίο περιλαμβάνονται τακτική προστασία μεταφοράς αμερικανικού στρατού, αεροσκαφών και πλοίων, και συμμετοχή στα προγράμματα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας και Περιφερειακή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία ενδυνάμωσαν τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίζει την τρομοκρατία.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στη διαίρεση της Κύπρου μετά το 1974, και σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

«Η διαίρεση της νήσου έχει παρεμποδίσει την αντιτρομοκρατική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι δεν διαθέτουν το αναγκαίο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Εντός αυτών των περιορισμών, οι Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν στην προώθηση ειδικών αντιτρομοκρατικών σκοπών», αναφέρεται.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην εφαρμογή το 2010 του νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στον οποίο ενσωματώνονται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κι επισημαίνεται ότι ο νόμος αυτός εφαρμόστηκε για τη δίωξη και καταδίκη του Γιακούμπ.

Γράφει πως το 2013 ο ασκών χρέη Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης επέβλεψε το έργο άτυπης επιτροπής στην οποία συμμετείχαν διάφορες υπηρεσίες για τη σύνταξη νέας Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Στρατηγικής, βασισμένης σε τέσσερεις πυλώνες, «πρόληψη, προώθηση, προστασία και ανταπόκριση».

«Στόχος της στρατηγικής είναι η μείωση της απειλής της τρομοκρατίας στην Κύπρο, ενώ θα προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες. Η επιτροπή συμβουλεύτηκε συναφείς αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεργάστηκε με αντίστοιχες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, για την προετοιμασία της στρατηγικής. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν σεμινάριο πάνω στην Ενσωμάτωση των Αντιτρομοκρατικών Στρατηγικών σε εθνικό επίπεδο. Άλλα αμερικανικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσαν τη δυνατότητα των Κύπριων δικαστών, εισαγγελέων και διωκτικών αρχών και προχωρήσουν υποθέσεις τρομοκρατίας και να ενισχύσουν την ασφάλεια των συνόρων», αναφέρεται.

Στα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται είναι ο μηχανισμός με χρήση καταλόγου επιτήρησης (screening watchlist mechanism), στην οποία βρίσκονται όλα τα άτομα στους οποίους απαγορεύεται να ταξιδέψουν και στους οποίους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία, βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ. Επίσης, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Κυπριακής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την FRONTEX, έχει ετοιμάσει στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Τέλος, γράφει πως οι κυπριακές διωκτικές αρχές έλαβαν κι εξέτασαν εκθέσεις για πιθανές τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά δεν βρήκαν στοιχεία να αποδεικνύουν τρομοκρατία, ενώ γράφει πως δεν υπήρχε κάποια αξιοσημείωτη δραστηριότητα του PKK τη χρονιά που πέρασε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: