Θετικά μηνύματα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές




Με την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας μετά από τέσσερα χρόνια στις αγορές θα συνοδευτεί με ισχυρή ζήτηση αλλά και δελεαστικό επιτόκιο η κυβέρνηση προχώρησε στο άνοιγμα του προβιβλίου προσφορών, ενώ αύριο το πρωί θα ανοίξει κανονικά το βιβλίο προσφορών.

Σύμφωνα με το MEGA, η χώρα μας αναζητά 2,5 δισ. ευρώ με 5ετές ομόλογο, ενώ το οικονομικό επιτελείο θα θεωρήσει επιτυχία οποιαδήποτε απόδοση με επιτόκιο κάτω από το 5,3%. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, όπου τον ενημέρωσε για την πορεία των προσφορών, ενώ εξερχόμενος δήλωσε:

“Ενημερώσαμε τον πρόεδρο (σσ της κυβέρνησης) για μια θετική, πολύ θετική εξέλιξη θα έλεγα. Δεν μπορώ να σας πω πολλά απόψε, περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε αύριο. Οι προσπάθειες, ο καλός προγραμματισμός επιβραβεύονται. Αύριο κάποια στιγμή θα σας πούμε περισσότερες λεπτομέρειες”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά έχει ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 5 φορές τη ζήτηση καθώς πηγές κάνουν λόγο για προσφροά 15 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα ζητά μόλις 2,5 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει και πτώση του επιτοκίου κάτω από το 5%, ενώ η γενικότερη πτώση των επιτοκίων δανεισμού εκτιμάται ότι θα έχουν ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία που θα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Εύσημα από το ΔΝΤ

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ χαιρετίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και θεωρεί ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν ένας οικονομικός στόχος του προγράμματος, πρόσθεσε δε ότι είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα και αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος.

“Πέφτουν” τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα

Σύμφωνα με το MEGA, οι αγορές έχουν ήδη αντιδράσει θετικά καθώς το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πέφτει κάτω από το 6% και κυμαίνεται κοντά στο 5,7% για πρώτη μάλιστα φορά μετά τον Μάρτιο του 2010. Η είδηση της εξόδου στις αγορές αποτελεί πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times, ενώ το CNBC κάνει ιδιαίτερη μνεία στο χαμηλό τετραετίας των δεκαετών ομολόγων. Η γερμανική Handelsblatt γράφει πως “ο υποψήφιος για χρεοκοπία επιστρέφει στις αγορές”, ενώ ρεπορτάζ για την έξοδο έχει και το Der Spiegel.

Στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά και για τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, θα αποτελέσει η ζήτηση από την οποία θα καθοριστεί και το τελικό ύψος του επιτοκίου.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο Bloomberg, χαρακτήρισε προάγγελο της εξόδου της χώρας στις αγορές τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Πειραιώς, με την τελευταία να ολοκληρώνει και την αύξηση στο εσωτερικό, καταγράφοντας υπερδιπλάσια ζήτηση για τα 175 εκ. ευρώ.

“Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά ύστερα από τα πρόσφατα stress tests, έχουν διευκολύνει την κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: