Θέλουν νομιμοποίηση εποίκων οι κατακτητές: Όσοι έχουν «υπηκοότητα» θα μείνουν και μετά τη συμφωνία…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σαφής είναι η θέση της τουρκικής πλευράς για την παραμονή των εποίκων και μετά από τη συμφωνία στο Κυπριακό. Τη στιγμή που η διαδικασία εισέρχεται σε νέα φάση ενόψει της ολοκλήρωσης των διερευνητικών συζητήσεων αύριο Τρίτη, είναι πρόδηλο πως κάποια ζητήματα έχουν τεθεί υπό μορφή «κόκκινων γραμμών’, αν και όλοι θεωρούν πως στην πορεία κάποιες θέσεις ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν. Έχει, όμως, σημασία πώς τίθενται κάποια ζητήματα στις συζητήσεις των δυο διαπραγματευτών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο θέμα της ιθαγένειας, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως θα πρέπει όσοι σήμερα κατέχουν «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους, να είναι πολίτες του κράτους που θα προκύψει μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό. Αυτή η θέση, σαφώς και παραπέμπει στη γνωστή προσέγγιση της τουρκικής πλευράς για νομιμοποίηση της αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού. Κοντολογίς, να καταστήσει πολίτες της ευρωπαϊκής Κύπρου τους εποίκους, μέσα από μια διαδικασία νομιμοποίησης-πακέτο. Το επιχείρημα της τουρκικής πλευράς είναι πως δεν είναι όλοι οι έποικοι «υπήκοοι» του ψευδοκράτους, ωστόσο, αυτό ισχύει εν μέρει. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των εποίκων είναι «υπήκοοι» ενώ είναι γνωστό ότι πριν από τις τελευταίες ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα είχαν γίνει μαζικές «πολιτικογραφήσεις», γεγονός που αποτέλεσε και «προεκλογική» αντιπαράθεση.

Πάντως, σήμερα θα τα Ηνωμένα Έθνη θα τα πουν χωριστά τους δυο διαπραγματευτές για να προετοιμαστεί το έδαφος ενόψει της αυριανής κοινής συνάντησης. Με βάση τα όσα αναφέρονται από τους εμπλεκόμενους μετά την αυριανή συνάντηση, θα αρχίσει η δεύτερη φάση, που αφορά την λεπτομερή καταγραφή και συζήτηση όλων των πτυχών με  συνδυασμό κεφαλαίων, ώστε να διαπιστωθεί πεδίο συγκλίσεων.Στη φάση αυτή θα προκύψει από τη συζήτηση πού η μία πλευρά είναι ευέλικτη και πού η άλλη. Το τελικό στάδιο θα είναι το πάρε-δώσε και στη συνέχεια θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη.

Στο μεταξύ, στα πλαίσια των ίσων αποστάσεων που τηρούν διαχρονικά τα Ηνωμένα Έθνη έχει κανονιστεί συνάντηση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον κ. Μπαν Κι Μουν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε.- Αφρικής. Ο Έρογλου θα συναντηθεί τη Δευτέρα του Πάσχα, 21 Απριλίου, στην Νέα Υόρκη. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου και η αντιπροσωπεία που θα το συνοδεύει θα αναχωρήσουν από τα κατεχόμενα στις 20 Απριλίου.

Αξιολογήθηκε η τουρκική τακτική  

Η τακτική που θα ακολουθεί για την αντιμετώπιση τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ έχει συζητηθεί την περασμένη Παρασκευή σε διυπουργικό επίπεδο. Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και όπως πληροφορούμαστε, αξιολογήθηκαν κάποια πρόσφατα περιστατικά, τα οποία δεν κρίνονται ανησυχητικά, ωστόσο δείχνουν τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.

Όπως συνάγεται από εκτιμήσεις, οι κινήσεις αυτές συνδέονται με τα παιχνίδια τακτικής της τουρκικής πλευράς, που αναδεικνύουν την ανάγκη της Άγκυρας να δηλώσει παρούσα στην περιοχή και εμμέσως να στέλνει μηνύματα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γενικό συμπέρασμα είναι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι εταιρείες συνεχίζουν απρόσκοπτα τις έρευνες για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από τα τεμάχια που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: