Στουρνάρας στο Bloomberg: Δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο




Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας της δήλωσε σε συνέντευξή του στο BLOOMBERG («Stournaras Says Greece Won’t Need Another Rescue on Recovery», David Tweed και Marcus Bensasson) ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι οι ευνοϊκές οικονομικές εξελίξεις θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά ομολόγων, με την πρώτη έκδοση να πραγματοποιείται το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Θεωρώ ότι τα χρήματα του προγράμματος σε συνδυασμό με τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα των δημοσιονομικών επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τους επόμενους 12 μήνες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το 2016» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Η ανταπόκριση επισημαίνει παράλληλα ότι ο Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, έχει ποντάρει την αξιοπιστία του στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης του 2010. Εάν τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώσουν τον επόμενο μήνα ότι η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, προ καταβολής των επιτοκίων, η Ελλάδα θα είναι σε θέση για νέα απομείωση του χρέους, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος 2 δις ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας προσθέτοντας ότι η οικονομία θα επωφεληθεί επίσης όταν οι τράπεζες αρχίσουν σε λίγους μήνες να δανείζουν ξανά.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε επίσης αισιόδοξος για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι το σύνολο των αναγκαίων κεφαλαίων θα καλυφθεί από τις ιδιωτικές αγορές» τόνισε ο κ. Υπουργός προσθέτοντας ότι το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την άντληση κεφαλαίων από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank δείχνει ότι υπάρχει «τεράστια ζήτηση» για τις ελληνικές τράπεζες στις αγορές.

Σε σχέση με το μέλλον του στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως μολονότι η αρχική αποστολή του και οι στόχοι έχουν ολοκληρωθεί η παραμονή του «εξαρτάται από τη βούληση του Πρωθυπουργού». Ερωτηθείς εάν επιθυμεί να γίνει κεντρικός τραπεζίτης απάντησε «είμαι Υπουργός Οικονομικών τώρα».

http://www.businessweek.com/news/2014-03-31/stournaras-says-greece-won-t-need-third-rescue-as-recovery-gains

Ανταπόκριση των Eleni Chrepa, Nikos Chrysoloras και Rebecca Christie στο BLOOMBERG με τίτλο «Milk Fight Threatened Greek Aid as Lawmakers Granted EU Demands» αναφέρεται στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση της βοήθειας από το σημερινό Eurogroup, ενώ η ενδεχόμενη απόφαση θα αντανακλά επίσης την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και στην μείωση του χρέους. «Κάναμε πολλά και θα κάνουμε περισσότερα» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ωστόσο ο Δημήτρης Κατσίκας, επικεφαλής του ελληνικού think tank Παρατηρητήριο για την Κρίση «η υπόθεση με το γάλα συγκεφαλαιώνει τα προβλήματα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης», καθώς υπάρχει η αντίθεση ισχυρών πολιτικά ομάδων συμφερόντων κατά μιας ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα βεβαρημένο πολιτικό περιβάλλον.

http://www.businessweek.com/news/2014-03-31/milk-fight-threatened-greek-aid-as-lawmakers-granted-eu-demands

*Σε σημερινές του δηλώσεις, πριν από την έναρξη της συνάντησης του Eurogroup στο Ζάππειο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στην τηλεόραση του CNBC («Too early to say if Greece can exit bailout: Dijsselbloem») ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η χώρα θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000263167&play=1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: