Στον Μπαν για εμπλοκή της Ε.Ε.: Ο Πρόεδρος ζητά παρέμβαση για ουσιαστική ανάμιξη της Ένωσης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Βασικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν στις Βρυξέλλες, θα είναι η ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Παράλληλα με το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη σκιά και της προχθεσινής συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Όσον αφορά την ουσιαστική εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, τα Ηνωμένα Έθνη δεν φέρουν καμία ένσταση. Αντίθετα έχουν εντάξει στη διαπραγματευτική ομάδα για το Κυπριακό και τον προσωπικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπαρόζο, Πίτερ Βαν Νούφελ. Το ζητούμενο είναι να πεισθεί και η τουρκική πλευρά, η οποία δεν έχει μεν προβάλλει οποιαδήποτε προσκόμματα στην παρουσία του Ευρωπαίου αξιωματούχου, πλην όμως, δεν τον θέλει να έχει ουσιαστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Κοντολογίς να μην έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης προνοιών που θα συζητούνται στις διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που αυτές δεν συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα επισημάνει προς τον Γενικό Γραμματέα πως η διαδικασία δεν προχωρεί επειδή οι θέσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά αποκλίνουν από το συμφωνηθέν Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Τούτο ως γνωστό έχει εγερθεί και κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος όμως παρέκαμψε τις επισημάνσεις Αναστασιάδη, αναφερόμενος σε άλλα ζητήματα. Είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά διά των τοποθετήσεων της, προβάλλει ουσιαστικά ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο λύσης, ωστόσο, φραστικά αναφέρεται στα συμφωνηθέντα.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, δεν προτίθεται σε αυτή τη φάση να εμπλακεί προσωπικά στο Κυπριακό. Το έχει πράξει στο παρελθόν με παραινέσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Συνεργάτες του αναφέρουν πως η προσωπική του εμπλοκή και παρέμβαση θα γίνει μόνο εάν η διαδικασία προχωρήσει σημαντικά και βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι μπροστά σε μια συμφωνία.

Στο μεταξύ, αναφορικά με τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ότι στην προχθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως τέτοιο θέμα δεν υπήρξε. Σε κάποια φάση υπήρξε αναφορά σε ΜΟΕ από τον Έρογλου, χωρίς να είναι συγκεκριμένος. Ο Πρόεδρος του ανέφερε πως συζητά θέματα που θα έχουν επίδραση στους πολίτες. Για το ζήτημα της Αμμοχώστου υπέδειξε ότι αυτό μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία.

* Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης αναχώρησε χθες για την Ουάσινγκτον για να πραγματοποιήσει επαφές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μαυρογιάννης βρισκόταν στην έδρα του ΟΗΕ για επαφές.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΕΡΟΓΛΟΥ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν είχε ο ηγέτης των κατοχικός ηγέτης,  Ντερβίς Έρογλου.

Όπως  μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου τηλεφώνησε στον  Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχάρη τόσο τον ίδιο όσο και το κόμμα του οποίου ηγείται για την επιτυχία τους στις τοπικές εκλογές.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΨΕΥΔΟΒΟΥΛΗΣ

Εκτακτη συνεδρία θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 2 Απριλίου στις 10:00 το πρωί η ψευδοβουλή μετά από αίτημα λεγόμενων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος. Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα στη συνεδρία θα παρευρεθεί ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου για να ενημερώσει τους λεγόμενους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΛΙΖΑ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αποφασίσει κατά πόσο τα καθήκοντα του τέως ειδικού του συμβούλου, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αναλάβει και επισήμως η Λίζα Μπάντεχαϊμ ή θα διορίσει άλλο. Η Λίζα Μπάντεχαϊμ, πάντως, είναι αποδεκτή από όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό και αυτό είναι ένα δεδομένο που θα ληφθεί υπόψη.

ΝΑΜΙ: Χρειαζόμαστε ειδικό πρόγραμμα της Ε.Ε. – Οι Τ/κ είναι όπως τους Ανατολικογερμανούς

Ο Οζντίλ Ναμί ζήτησε τη βοήθεια του Βερολίνου ενώ παραλλήλισε τους Τουρκοκύπριους με τους Ανατολικογερμανούς. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει, το οποίο τον παρουσιάζει ως «Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου» ο Ναμί αναφέρει ότι έχει ζητηθεί η υποστήριξη της Γερμανίας στην διαδικασία της επανένωσης, επισημαίνοντας ότι «επιτέλους και τα δύο τμήματα της Κύπρου, ο ελληνικός νότος και ο τουρκικός βορράς είναι έτοιμα γι’ αυτό το βήμα, μετά από 40 έτη. «Δεν πρέπει να αποτύχει, είναι μία ιστορική ευκαιρία. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ», αναφέρει ο Ναμί.

Ερωτηθείς πώς μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει, υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί είναι ισχυροί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ειδικοί σε ζητήματα επανένωσης, ενώ προχωρά παραλληλίζοντας τους Τουρκοκύπριους με τους φτωχότερους Ανατολικογερμανούς, διότι δεν αποτελούν κράτος αναγνωρισμένο από την Ε.Ε., όπως συμβαίνει με το νότιο τμήμα του νησιού. Μάλιστα ως παραδείγματα αναφέρει το γεγονός ότι οι Τ/Κ φοιτητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως το Erasmus και το Sokrates, ούτε είναι εφικτές οι απευθείας εμπορικές συναλλαγές με κράτη της Ε.Ε., ενώ δεν υπάρχουν ούτε και απευθείας πτήσεις προς το βόρειο τμήμα.

«Στον νότο του νησιού διαβιούν 860.000 Ελληνοκύπριοι και εμείς οι 300.000 Τουρκοκύπριοι στο βορρά υπολειπόμαστε σε ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να επιτύχουμε τα στάνταρντ της Ε.Ε.», αναφέρει ο Ναμί. Εν συνεχεία τονίζει ότι τα αναξιοποίητα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του νησιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτηση από την Ρωσία. Σε σχετική ερώτηση απαντά ότι θα χρειαστούν μήνες ακόμα για την υπογραφή της συνθήκης επανένωσης και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα.

Απαντώντας δε εν κατακλείδι σε σχετική επισήμανση του δημοσιογράφου, σημειώνει ότι «κανείς δεν επιθυμεί την λύση των δύο κρατών και είναι πολύ περισσότερο ευκταία μία ομοσπονδιακή δομή με δύο ισότιμα κράτη. Η πολιτική βούληση γι’ αυτό υπάρχει. Τώρα πρέπει να δράσουμε».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: