Στόχος η άντληση 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση πενταετούς ομολόγου




Με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ – ποσό, το οποίο μπορεί να αυξηθεί με βάση τη ζήτηση των διεθνών επενδυτών – ανοίγει αύριο το πρωί, το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, την επάνοδο της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια.

Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δηλώνουν απολύτως ικανοποιημένοι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι το καθαρό όφελος για την ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το συγκεκριμένο όφελος προκύπτει από το ότι, η επιτυχία της έκδοσης (και ως προς το ποσό και ως προς το επιτόκιο), θα έχει εξαιρετικά εμφανή επίδραση στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων, τα οποία, κατά την έκφραση στελέχους του ΟΔΔΗΧ, «θα γκρεμιστούν κι άλλο». ‘Αρα, το Δημόσιο θα μπορεί στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, να καλύπτει τις ταμειακές ανάγκες του με πολύ χαμηλότερα επιτόκια (η χθεσινή έκδοση των 6μηνων εντόκων έγινε με επιτόκιο 3,01%).

Απώτερος στόχος είναι, επίσης, να μειωθεί η καμπύλη των επιτοκίων των ομολόγων. Είναι, εν προκειμένω, χαρακτηριστικό, ότι το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων μειώθηκε από το 6,06% το πρωί, στο 5,75% μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την έκδοση.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου και του ΟΔΔΗΧ, υπάρχουν πολλές επιπλέον ωφέλειες: Καθίσταται ευκολότερη η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, μπορούν οι διεθνείς επενδυτές να συγκρίνουν στοιχεία ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας με άλλες οικονομίες, διευκολύνονται οι χρηματοροές προς τη χώρα (και όχι μόνον για δανεισμό) και, επίσης, διευκολύνονται οι ελληνικές τράπεζες για την προσφυγή τους σε αγορές.

Οι παράγοντες του ΟΔΔΗΧ, δεν αποκλείουν, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, να εκδοθεί (χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος) και 12μηνο έντοκο γραμμάτιο, το οποίο θα απευθύνεται και στα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης, δεν αποκλείεται, χωρίς να υπάρχει επί του παρόντος κάποια μελέτη, η έκδοση και 3ετούς ομολόγου.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα αλλάζουν άρδην» (η τελευταία έκδοση ήταν τον Απρίλιο 2010, όταν η χώρα ζήτησε, μέσω 20ετών ομολόγων, ποσό 1 δισ. ευρώ και εισέπραξε 390 εκατ. ευρώ). Προσθέτει, δε, ότι «δεν εφησυχάζουμε, αλλά ούτε πανηγυρίζουμε». Και εξαπολύει βολές κατά της αντιπολίτευσης, και κυρίως της αξιωματικής, λέγοντας «τους αφήνουμε στη μεμψιμοιρία τους, εμείς προχωράμε».

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: