Στα …κάγκελα οι Αμερικανοί, προειδοποιούν τον Πούτιν




Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση για την Ουκρανία. Η νέα επιθετικότητα της Ρωσίας έχει αφήσει στην κυριολεξία άφωνους τους Αμερικανούς, που γνωρίζουν πρώτα και πάνω απ’ όλα, ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε πόλεμο. Εχει αποκλειστεί, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, και προσπαθούν από χθες, με συνεχείς επαφές με Ρώσους αξιωματούχους να πείσουν τη Μόσχα να κάνει ένα βήμα πίσω.

Στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνονται συνεχείς συσκέψεις με την  παρουσία βεβαίως και του Προέδρου Ομπάμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συνομιλεί με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε στην ουσία νέα μέτρα λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν συνεχιστούν ανάλογες ενέργειες στην Ουκρανία με αυτές που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες.

            Η κ. Πάουερ, δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία φέρουν “σημάδια από ανάμειξη της Μόσχας”. “Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι κυρώσεις έχουν αποτέλεσμα και αν συνεχιστούν οι ενέργειες σαν αυτές που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, θα δείτε αύξηση αυτών των κυρώσεων”.

            Χθες, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να ανακοινώσει επίσημη του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, δύο ημέρες μετά το Πάσχα, ελπίζοντας ότι η Μόσχα θα λάβει το μήνυμα, αλλά φαίνεται πως ότι είναι να γίνει, θα γίνει πολύ σύντομα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαΐου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος. Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στο Κίεβο είναι σαφής επίδειξη συμπαράστασης υψηλού επιπέδου προς την Ουκρανία, ανέφερε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας .

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε δε τη Ρωσία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική δράση στην Ουκρανία και ενώ ένοπλες ομάδες φιλορώσων κατέλαβαν κυβερνητικά γραφεία στην ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ και το αστυνομικό κτίριο στην πόλη Κραματόρσκ Οι ενέργειες αυτές όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος θυμίζουν αυτά που συνέβησαν πριν περιοχή Κριμαία. «Ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ενωμένη, δημοκρατική Ουκρανία, η οποία κάνει τις δικές της επιλογές για τη μελλοντική πορεία της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο

«Ο αντιπρόεδρος θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία , όπου φιλο-ρωσοι αυτονομιστές προφανώς με τη στήριξη της Μόσχας, συνεχίζουν μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία υποκίνησης και σαμποτάζ για να αποσταθεροποιήσουν το ουκρανικό κράτος» αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Ο Τζο Μπάιντεν, που είναι εκ των κορυφαίων συνεργατών και συμβούλων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εξωτερικής πολιτικής , έχει, ήδη συμμετάσχει ενεργά σε αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η κρίση με τις πρώτες διαδηλώσεις στο Κίεβο, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη χώρα από την έναρξη της κρίσης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επισκέφθηκε στις αρχές Μαρτίου για να εκφράσει επίσης την υποστήριξη του στην ηγεσία της Ουκρανίας.

ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΝ ΚΙ ΜΟΥΝ 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στην κρίση της Ουκρανίας να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση» και να ξεκινήσουν διάλογο για τη μείωση της έντασης.

Ο Μπαν Κι –μουν χαρακτηρίζοντας «πολύ ανησυχητική» την έξαρση της βίας που αυξάνει τους κινδύνους στη χώρα, κάλεσε όλες τις πλευρές να προσπαθήσουν να διευκολύνουν μια ειρηνική επίλυση του προβλήματος σεβόμενοι το νόμο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας κατήγγειλε χθες Σάββατο την «επιθετικότητα» της Ρωσίας μετά από σειρά ένοπλων επιθέσεων φιλορώσων ακτιβιστών σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας όπου κατέλαβαν αστυνομικά και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: