Σπρώχνουν οι ΗΠΑ για Βαρώσι – Στην ατζέντα του Ρούμπιν κατά τις επαφές του στη Λευκωσία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Την Τρίτη το πρωί ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν θα ανέβει τα σκαλιά του Προεδρικού στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στο νησί, ένθεν και ένθεν της κατοχικής γραμμής. Ο κ. Ρούμπιν έρχεται μετά από την  απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να «κρατά ζεστό» το αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό και στην ατζέντα του θα είναι η διαδικασία, το θέμα της Αμμοχώστου ( οι ΗΠΑ θα πληρώσουν τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων), περιφερειακά θέματα αλλά τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων.

Η κάθοδος του Ρούμπιν δεν αποκλείεται να είναι και προπομπός της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, ο οποίος θα έλθει στο νησί εάν και εφόσον η διαδικασία προχωρήσει και φθάσει στο παρά πέντε από μια συμφωνία. Οι Αμερικανοί, πάντως, κινούνται συνεχώς στο θέμα της Αμμοχώστου και παρακολουθούν από κοντά όλες τις δικοινοτικές δραστηριότητες, που θεωρούν ενισχυτικές στο ζήτημα που προωθείται για άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων ( αφορά το 16% της πόλης).

Η τουρκική πλευρά, πάντως, συντηρεί το θέμα του πάρε-δώσε εισάγοντας την παλιά πρακτική Ντάουνερ, για κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με Ρώσο αξιωματούχο στο ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στο θέμα των γεφυρωτικών προτάσεων. Ανέφερε πως οι δυο πλευρές  έχουν ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τα ζητήματα του σχηματισμού της ομοσπονδιακής διοίκησης, εκλογής και λήψης αποφάσεων μηχανισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το ποσοστό των ακινήτων που θα επιστραφεί και τις εδαφικές προσαρμογές. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι απόψεις απέχουν πολύ μεταξύ τους. 

«Θα παραμείνει πάντα η απόσταση όσο εμείς δεν βάζουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι και δεν εισερχόμαστε σε ένα πραγματικό πάρε – δώσε. Κανείς δεν θα θέλει να έρθουν πιο κοντά πριν από αυτό. Εκτός αν, για παράδειγμα στο εδαφικό μας πουν ‘αν δέχεστε αυτό, θα κάνω εγώ αυτό για τη συνθήκη εγγυήσεων’ ή ‘αν δέχεσαι αυτό και εγώ μπορώ να κάνω το τάδε όσον αφορά το δικαίωμα ιδιοκτησίας και επιστροφής στην τ/κ συνιστώσα πολιτεία’». Το ταξίδι του στη Μόσχα το συνέδεσε με τις προηγούμενες επισκέψεις του σε Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Αθήνα και Άγκυρα. Κοντολογίς, με τη λεγόμενη χιαστή διαδικασία.

ΤΟ BARBAROS ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ

ΤΟ BARBAROS εισήλθε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το BARBAROS εισήλθε χθες στις 15:25 μ.μ. εντός ελληνικών χωρικών υδάτων μεταξύ Αμοργού και Κινάρου. Κατά δε τη διάρκεια του πλου της εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το οργανικό ελικόπτερό της εκτέλεσε άσκηση συνεργασίας με το πλοίο προσεγγίζοντας τις ακτές της Κινάρου. Η τουρκική φρεγάτα εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων στις 16:00 μ.μ.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν το τουρκικό πλοίο το οποίο πλέει σε διεθνή ύδατα στην περιοχή της Ικαρίας. Παράλληλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας αναγνώρισαν και αναχαίτισαν το τουρκικό ελικόπτερο. Η τουρκική φρεγάτα είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Ακσάζ.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Πρόταση για αποναρκοθέτηση

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου πρότεινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, την περασμένη Δευτέρα, την αποναρκοθέτηση όλης της Κύπρου αρχής γενομένης από την νεκρή ζώνη. Ενέταξε δε την πρότασή του αυτά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ωστόσο θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είμαι όπως προκρίνει ΜΟΕ που έχουν επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών και όχι για σκοπούς εντυπώσεων.

ην πρόταση του Έρογλου έφερε στο φως της δημοσιότητας η τ/κ εφημερίδα «Κίπρις», η πρόταση περιλαμβάνει δύο μέρη, τέσσερις περιοχές εντός της νεκρής ζώνης που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη και αμέσως μετά αποναρκοθέτηση τόσο στο «βορρά» όσο και στο «νότο». Η ε/κ πλευρά, αναφέρεται, δεν απέρριψε την πρόταση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντησή της. Κατά την αποναρκοθέτηση εντός της νεκρής ζώνης σε περιοχές που ανήκουν η μια στους Τ/κ και οι τρεις σε Ε/κ, συνεχίζει η εφημερίδα, προτάθηκε όπως παρίστανται ως παρατηρητές πρόσωπα και από τις δύο πλευρές.

Στο δεύτερο στάδιο, που αφορά την αποναρκοθέτηση εκατέρωθεν, αυτή θα γίνεται με ίδια μέσα που διαθέτουν οι δύο πλευρές, όπως αναφέρεται. Σε αυτές τις εργασίες, αναφέρεται, μπορούν να συμμετέχουν παρατηρητές από τον ΟΗΕ. Σημειώνεται επίσης ότι από το 2004 έως τον Οκτώβριο του 2010, στο πλαίσιο της αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης, 25.000 νάρκες καταστράφηκαν. Οι εργασίες που επεκτάθηκαν στη νεκρή ζώνη των 180 χλμ, κόστισαν 14,3 εκ ευρώ αλλά και τη ζωή ενός ατόμου καθώς και τον τραυματισμό ενός ακόμη.

Οικονομικοτεχνικές μελέτες για Βαρώσια – Πρόταση από το «δήμαρχο», που βλέπει επιστροφή μετά τη λύση

Την ανάγκη για οικονομικοτεχνικές μελέτες στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου τονίζει ο «δήμαρχος» Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλπ, ο οποίος τονίζει πως η κατάσταση είναι πολύ κακή. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, ο κ. Καγιάλπ ανέφερε ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια για να έρθουν τα Βαρώσια σε σημείο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί.

«Εάν υπάρξει μια λύση, από την ημέρα της λύσης θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να μπορέσει η περιοχή να γίνει κατοικήσιμη». Πρότασή του, είπε, να γίνουν κάποιες προπαρασκευαστικές μελέτες από κοινού για τα Βαρώσια πριν από τη λύση. Υπενθύμισε δε ότι με την προώθηση έργων εντός των Βαρωσίων συμφωνεί και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός και είχαν υπογράψει δήλωση για το θέμα αυτό.

Ο κ. Καγιάλπ ανέφερε επίσης ότι διαφωνεί με τη θέση του κ. Γαλανού όπως τα Βαρώσια παραχωρηθούν άμεσα στα ΗΕ. «Το θέμα των Βαρωσίων δεν πρέπει να εμποδίζει τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος. Και αυτό επειδή το βασικό είναι η λύση του Κυπριακού. Καμία προσπάθεια που θα αποτρέψει ή θα επιβραδύνει τη συνολική λύση δεν θα είναι σωστή». Συμφωνεί, όπως είπε, με την θέση της Τουρκίας ότι τα Βαρώσια θα δοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους με μια συνολική λύση.

Η περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, συνέχισε, οικονομικά έχει πληγεί πολύ σοβαρά και εάν μπορεί να ληφθεί διεθνής βοήθεια, τότε μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες για την οικονομικοτεχνική μελέτη.

Ο  Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο κ. Ravi Bangar.  

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη σταθερή στήριξη της Ινδίας προς την Κύπρο στις προσπάθειες επίτευξης δίκαιης λύσης του Κυπριακού. Αναφερόμενος στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας τόνισε ότι η απόφαση για λύση εναπόκειται στην Τουρκία, η οποία πρέπει να αλλάξει την πάγια άτεγκτη πολιτική της.

Πρέπει, επίσης, πρόσθεσε, να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και των κρατών μελών της, περιλαμβανομένης της Κύπρου, εάν η γείτονα χώρα επιθυμεί πράγματι να καταστεί πλήρες μέλος της Ένωσης.

Από πλευράς του, ο Ύπατος Αρμοστής της Ινδίας επαναβεβαίωσε ότι η Κύπρος και η Ινδία διατηρούν διαχρονικά πολύ στενές και φιλικές σχέσεις. Εξέφρασε δε την επιθυμία όπως αυτές καταστούν ακόμη στενότερες, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Bangar ευχήθηκε επιτυχία στην τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. Τέλος, ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ινδία, ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.    

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης αναχωρεί αύριο για την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), που θα πραγματοποιηθούν την περίοδο 4-5 Απριλίου.

Κατά τις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών των 28 κρατών μελών θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις γύρω από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη, με έμφαση στην αξιολόγηση της κατάστασης σε Ουκρανία και Συρία αντίστοιχα .  Την πρώτη ημέρα των εργασιών η  συζήτηση θα διεξαχθεί παρουσία του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτή κ. Elmar Brok ενώ το Σάββατο έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, σε κοινό πρόγευμα εργασίας, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ. 

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Εσθονό ομόλογό του κ. Urmas Paet. Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο το Σάββατο 5 Απριλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: