Σπρώχνουν για νέο σκηνικό: Ο Έρογλου στον Μπαν, οι διαπραγματευτές στη Ν. Αφρική, η διαδικασία σε νέα φάση




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Τα Ηνωμένα Έθνη επιχείρησαν χθες με τις χωριστές συναντήσεις που είχαν με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι να διασφαλίσουν ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαδικασίας. Να περάσουν οι διαπραγματεύσεις, δηλαδή, στην λεπτομερή συζήτηση των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, διαμορφώνεται ένα σκηνικό κινητικότητας, παρόλο που επί της ουσίας δεν υπάρχουν σημάδια προόδου.

Η δημιουργία τεχνητής κινητικότητας αποσκοπεί στη διατήρηση του λεγόμενου μομέντουμ, ώστε στην πορεία να διαμορφωθούν συνθήκες για παρεμβάσεις στο Κυπριακό. Στο επίπεδο, λοιπόν, της κινητικότητας εντάσσονται και οι επισκέψεις των διαπραγματευτών στη Νότιο Αφρική και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου ενώ όπως συναφώς πληροφορούμαστε αναμένονται και κινήσεις στο πεδίο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επί του παρόντος η κινητικότητα αφορά τα επόμενα βήματα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα ταξίδια.

Πρώτο, ο κατοχικός ηγέτης, μεταβαίνει στις ΗΠΑ την 2Οη Απριλίου και την επόμενη ημέρα θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Ο Κουντρέτ Οζερσάι έχει επιβεβαιώσει αυτό που ισχύει διαχρονικά. Ότι δηλαδή, επειδή ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε προ δεκαημέρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, έχει τώρα καλέσει και τον Οζερσάι.  Υπενθυμίζοντας πως ο κ. Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, ο κ. Οζερσάι είπε πως η τ/κ πλευρά δεν εκφράζει παράπονα για την ε/κ πλευρά, αλλά θα εκφράσει τις απόψεις της προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα από τη διαδικασία.

Δεύτερον, οι δυο διαπραγματευτές ετοιμάζουν βαλίτσες για τη Νότιο Αφρική για να συναντηθούν με ένα από τους πρωταγωνιστές της συμφιλίωσης στη Νότιο Αφρική, τον Roelof Petrus (Roelf) Meyer, για να ακούσουν τις εμπειρίες του. Όπως επιβεβαίωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, την επίσκεψη οργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.  Πρόσθεσε πως κατά τις συναντήσεις τους εκεί οι δύο διαπραγματευτές θα ακούσουν τις εμπειρίες που αφορούν την επίλυση των συγκρούσεων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει να συντηρεί «κλίμα λύσης», χωρίς ωστόσο να αλλάζει τη στάση της επί της ουσίας. Ο  Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο βρισκόταν στα κατεχόμενα, δήλωσε πως αναμένουν  λύση στο Κυπριακό μέσα στη χρονιά αυτή. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι διαπιστώνουν πως η ε/κ πλευρά είναι πιο θετική από τις προηγούμενες περιόδους.

Σε δηλώσεις του σε Τούρκους  δημοσιογράφους, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η τ/κ πλευρά στο νησί στηρίζει τη διαδικασία λύσης. “Υπάρχει μια σοβαρή επιθυμία και αποφασιστικότητα στην κοινότητα. Ο Έρογλου υπέβαλε πρόταση για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε τέσσερα στάδια. Μια συμφωνία συνεταιρισμού για διερεύνηση των θεμάτων, διμερείς συνομιλίες και αργότερα μια συμφωνία συνεταιρισμού με τα Ηνωμένα Έθνη στην οποία θα συμμετάσχουν και Ελλάδα και Τουρκία και δημοψηφίσματα”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος αξιωματούχος ρωτήθηκε   εάν αυτή τη χρονιά θα ανοίξουν κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι από τις επαφές που είχαν βλέπουν ότι υπάρχει μια τέτοια αποφασιστικότητα.

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Πληροφορίες για 40.000 «υπηκοότητες» από τον Ντ. Έρογλου

Μία σοβαρή πληροφορία για να διερευνηθεί διαβίβασε χθες προς την Κυβέρνηση ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ. Όπως δήλωσε, μη διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, να παραχωρεί σε 40,000 Τούρκους πολίτες “υπηκοότητα” στα κατεχόμενα. Ο Άντρος Κυπριανού, ο οποίος επικοινώνησε με συνεργάτη του Προέδρου (ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται εκτός Κύπρου), κάλεσε την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα σε περίπτωση επαλήθευσης των πληροφοριών.

Σε δηλώσεις ο Άντρος Κυπριανού είπε πως η πληροφορία αυτή έφτασε στον ίδιο χθες το πρωί και πως, αν και δεν έχει διασταυρωθεί, «είναι πάρα πολύ ανησυχητική και θεωρώ ότι πρέπει να δει το φως της δημοσιότητας και να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους».

Δήλωσε ότι «έφτασε κοντά μου η πληροφορία ότι ο κ. Έρογλου προτίθεται να παραχωρήσει 40 χιλιάδες υπηκοότητες σε Τούρκους πολίτες στα κατεχόμενα» και πρόσθεσε πως «αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά πολύ αρνητική εξέλιξη και θα επηρεάσει πολύ σοβαρά τις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως θα μεταβιβάσει την πληροφορία αυτή στην Κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να διερευνήσει το θέμα άμεσα και αν επιβεβαιωθεί, “να ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα για να αποτραπεί μια τέτοια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη”.

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», σύμφωνα με το οποίο στις συναντήσεις Μακρυγιάννη – Οζερσάι η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα νομιμοποίησης όλων των εποίκων που έχουν λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους. «Είναι προφανές ότι στόχος της Τουρκίας και της Τ/Κ ηγεσίας είναι η νομιμοποίηση του εποικισμού», αναφέρει η ΕΔΕΚ και κάλεσε την Κυβέρνηση  να θέσει τέρμα στη συζήτηση ενός τέτοιου θέματος.

Το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι  πληροφορίες που έφτασαν στον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού για παραχώρηση σε χιλιάδες εποίκους της λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους καθώς και οι πληροφορίες που δημοσίευσε ο «Φ» ότι η τουρκική πλευρά θέτει θέμα νομιμοποίησης όλων των εποίκων που έχουν λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους, είναι πολύ ανησυχητικές.

Είναι φανερό, αναφέρει,  ότι έχουμε σε εξέλιξη ακόμα μια πράξη του κατοχικού καθεστώτος για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης και της αλλοίωσης που συντελείται από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Η νέα αυτή πρόκληση του κατοχικού καθεστώτος θα πρέπει να διερευνηθεί και να καταγγελθεί με στοιχεία τόσο στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και στην ΕΕ της οποίας η Τουρκία θέλει να καταστεί μέλος, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: