“Σκιές” για το εκλογικό αποτέλεσμα της Τουρκίας από την Ουάσιγκτον




Η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει την τελική έγκριση του Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας πριν τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των εκλογών. Και η θέση αυτη, εφόσον δεν αλλάξει, αφήνει σκιές για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα προκαλέσει νέα πρόβληματα στις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας, σύμφωνα με παρατηρητές στην αμερικανική πρωτεύουσα, που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χάρφ δήλωσε ότι παρακολουθήσαμε τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία και τονίζουμε ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα τα τελικά αποτελέσματα. Επιιθυμούμε, είπε, να συγχαρούμε τον λαό της Τουρκίας για τη συμμετοχή του στιις εκλογές. Και δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω ή να αναλύσω τις εκλογές, πριν τα αποτελέσματα εγκριθούν από το Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά.

            Οταν τέθηκε το ερώτημα-τοποθέτηση ότι υπάρχουν παράπονα για εκλογική απάτη, και αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αυτό, η κ. Χαρφ είπε ότι είδε τα δημοσιεύματα και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς αυτούς.

            Ρωτήθηκε εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα θα τηλεφωνήσει στον κ. Ερντογάν για να του μεταφέρει τα συγχαρητήρια του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Η αναπληρωτής εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη τί θα πράξει ο Αμερικανός ηγέτης. “Εγώ γνωρίζω αυτά που δηλώνω εγώ”, είπε

            Υποβλήθηκε επίσης ερώτηση και για τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην Αμερική, επειδή ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σ’ αυτόν στην ομιλία του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

            Η κ. Χαρφ, έντονα ενοχλημένη, απάντησε λέγοντας ότι ακόμα και αν ο κύριος αυτός διαμένει στη Πενσυλβάνια ο κ. Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο να κλείσει το Τουίτερ, και δεν έχει κανένα λόγο να κυνηγά τους αντιπάλους του. Αυτές οι ενέργειες δεν γίνονται επειδή ένας Τούρκος πολίτης διαμένει στην Πενσυλβάνια, τόνισε η κ. Χαρφ.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, τις οποίες κέρδισε το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα.

Δύο ημέρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέθεσε προσφυγή στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) για “παρατυπίες” στα αποτελέσματα της πρωτεύουσας, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κέρδισε με μικρή διαφορά.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από χίλιοι οπαδοί του CHP συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου στην Άγκυρα για να ζητήσουν νέα καταμέτρηση των ψήφων φωνάζοντας “κλέφτης” και “υπερασπιστείτε την ψήφο σας”.

“Πιστεύω πως η ψηφοφορία αυτή στιγματίσθηκε από νοθεία. Γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι εδώ, θέλω τίμιες εκλογές”, δήλωσε ένας διαδηλωτής ο Τουλάι Οζτούρκ. “Μας έκλεψαν τις εκλογές μας”, είπε ένας άλλος, ο Αϊχάν Σουλεϊμάν.

Ο υποψήφιος του CHP για τη δημαρχία της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς διαβεβαίωσε, σε μήνυμα το οποίο δημοσιοποίησε μέσω του Twitter παρά τον αποκλεισμό του ιστότοπου που αποφάσισε η κυβέρνηση, πως μια νέα καταμέτρηση θα επέτρεπε “να ειπωθεί η αλήθεια”.

Ο πολύ λαϊκιστής και αμφιλεγόμενος δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το πρωί ότι κέρδισε μια πέμπτη διαδοχική θητεία συγκεντρώνοντας το 44,79% των ψήφων, έναντι 43,77% που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Μανσούρ Γιαβάς. Τους δύο αντιπάλους χωρίζουν μόνο 32.000 ψήφοι σε 3 εκατ. εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Ο υποψήφιος του CHP στην Κωνσταντινούπολη, ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο οποίος ηττήθηκε καθαρά την Κυριακή, αμφισβήτησε κι αυτός σήμερα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας σ’ αυτή τη μεγαλούπολη των 15 εκατ. κατοίκων.

“Όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να καταμετρηθούν και πάλι ώστε οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης να αποδεχθούν ήρεμα τα αποτελέσματα”, δήλωσε ο Σαριγκιούλ προς τους δημοσιογράφους, “η χώρα μας είναι πολύ σημαντική για να γίνει παίγνιο εκλογικής νοθείας και πολιτικών ελιγμών”. Ο απερχόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος ανήκει στο AKP, επανεξελέγη την Κυριακή με 48% των ψήφων, έναντι 40,1% του Σαριγκιούλ.

Ενδεικτικό της πολιτικής έντασης που επικρατεί στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι και το κυβερνών κόμμα αμφισβήτησε την νίκη, με μικρή διαφορά, του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) στα Άδανα (νότια Τουρκία).

Μπροστά σ’ αυτή τη χιονοστιβάδα από προσφυγές, ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν κάλεσε τους ψηφοφόρους και τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν ηρεμία. “Είναι μια νομική διαδικασία, θα δούμε τι θα βγει”, δήλωσε.

Ερωτηθείς για τις πολυάριθμες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη χώρα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ απέρριψε όλες τις υποψίες.

“Αυτοί που έχασαν δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις βλάβες της ηλεκτροδότησης για να δικαιολογήσουν την ήττα τους”, δήλωσε ο Γιλντίζ, ο οποίος εξήγησε πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης η οποία υποχρέωσε ορισμένα εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα να καταμετρήσουν τις ψήφους υπό το φως κεριών, οφειλόταν σε μια γάτα. “Δεν αστειεύομαι (…) μια γάτα μπήκε μέσα σ’ ένα μετασχηματιστή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο”, εξήγησε ο Τανέρ Γιλντίζ στους δημοσιογράφους.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: