ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και Σαμαράς διαψεύδονται από την ίδια την Κομισιόν




«Η ίδια η Κομισιόν διαψεύδει τον κ. Σαμαρά και την κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέο πακέτο μέτρων» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς προσωπικά διαψεύδονται από την ίδια την Κομισιόν, η οποία προαναγγέλλει νέο πακέτο μέτρων – μνημόνιο ύψους 7,7 δισ. για το 2015-17- ενώ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στα 14,9 δισ. για τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο λαός δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την καταστροφική πολιτική για τη χώρα και την κοινωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

«Λάβαμε την επίσημη απάντηση του υπουργού Οικονομικών, στην οποία επί της ουσίας παραδέχεται ότι υπάρχει νέο μνημόνιο» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη Realnews, επικαλούμενος την απάντηση του κ. Στουρνάρα στο αίτημα του, να κατατεθεί στη Βουλή η τελευταία συμφωνία με την τρόικα.

Ο κ. Τσίπρας προσθέτει πως «αυτή η παραδοχή κάνει κομμάτια τους ισχυρισμούς του κ. Σαμαρά ότι το μνημόνιο τελείωσε και δεν θα υπάρξει νέο». Κατηγορεί τον κ. Στουρνάρα ότι προσβάλλει το Κοινοβούλιο, αφού στην απάντησή του λέει πως τα κείμενα αναρτώνται μετά την επικαιροποίηση τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «τωρα τάζουν έξοδο από το μνημόνιο και θα εφαρμόσουν βύθιση στο μνημόνιο. Πιάστηκαν, όμως, όπως λέει ο λαός μας, με την γίδα στην πλάτη… Το νέο μνημόνιο είναι το κρυφό προεκλογικό πρόγραμμα Σαμαρά…».

Οπως υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας, προβλέπεται απελευθέρωση απολύσεων, γενίκευση της ενοικίασης των εργαζομένων ακόμα και στο Δημόσιο, κατάργηση τριετιών, κατάργηση οικογενειακών δικαιωμάτων και νέα μείωση των συντάξεων, ακόμα και των αναπηρικών.

Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ο Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής σχετικά με τη δημοσίευση της έκθεσης αξιολόγησης του Μνημονίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Μνημονίου αναδεικνύει την εμμονή της Τρόικας στην άσκηση μιας πολιτικής που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό χωρίς να αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί. Οι αντιφάσεις της πολιτικής του Μνημονίου, παρά τις όποιες προσπάθειες κυβέρνησης και Τρόικας, δεν μπορούν να κρυφτούν. Ειδικότερα:

– Παρά την καλύτερη, αλλά μη βιώσιμη, επίδοση των δημοσίων οικονομικών το 2013 – λόγω της μεγάλης υποεκτέλεσης των κοινωνικών δαπανών – τα δημοσιονομικά κενά παραμένουν για τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, υπάρχει κενό €2 δις το 2015, €3,8 δις το 2016 και €1,9 δις το 2017, για τα οποία θα απαιτηθεί όχι μόνο η συνέχιση των έκτακτων μέτρων αλλά πιθανά και η λήψη νέων.

– Η κατάρρευση των μισθών, που υποτίθεται ότι θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα, δεν έχει οδηγήσει σε μια σημαντική και βιώσιμη αύξηση των εξαγωγών. Οι προβλέψεις, μάλιστα, της Επιτροπής για την πορεία των εξαγωγών τα επόμενα χρόνια το επιβεβαιώνουν. Παρά την αποτυχία αυτή, προβλέπεται νέος γύρος μέτρων για τις ομαδικές απολύσεις και την ολοκλήρωση της διάλυσης του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά.

– Ενώ και στα υπόλοιπα πεδία πολιτικής παρατηρείται στασιμότητα, η συνταγή παραμένει η ίδια. Τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις προβλέπονται χαμηλότερα, αλλά ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα μεταφραστεί σε χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ τίποτα ακόμα δεν γίνεται για τη συνεχή αύξηση των κόκκινων δανείων. Οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων και προϊόντων προχωρούν, αλλά οι τιμές ακόμα δεν έπεσαν, ούτε έφεραν επενδύσεις.

– Σε σχέση δε με το σημαντικότερο ζήτημα, τη βιωσιμότητα του χρέους, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Εξακολουθούν, βέβαια, Τρόικα και κυβέρνηση, να υιοθετούν την απολύτως παράλογη πρόβλεψη ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, έχοντας πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 4% από το 2016 και έπειτα, ενώ παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα ξεπερνά το 3%.

Θα συνιστούσαμε, τέλος, σε όσους υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, να διαβάσουν το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου στο τέλος της Έκθεσης. Και ας μας εξηγήσουν έπειτα πώς γίνεται να τελειώνει το Μνημόνιο και να προβλέπονται μέτρα όχι μόνο για το 2015, αλλά μέχρι και το 2017. Το πρώτο βήμα για να τελειώσει ουσιαστικά η πολιτική του Μνημονίου είναι να εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Ο κ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

«Δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας.

«”Καμία θυσία για το ευρώ” επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και τόνισε ότι «η κυβέρνηση οδηγεί με σταθερά βήματα την Ελλάδα στην ανάπτυξη και στην οριστική έξοδο από την κρίση».

ΠΗΓΗ: Επίσημες ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ-Κυβέρνησης, ANA-MPA, www.real.gr

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: