Συνομιλίες για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε.-ΗΠΑ




Στις συνομιλίες που διεξάγονται για μια Δια-Ειρηνική και μια Διατλαντική ζώνη ελεύθερου εμπορίου, αναφέρεται ο David Ignatius σε άρθρο του στην WASHINGTON POST με τίτλο «The U.S. is still indispensable when it comes to free trade», δίνοντας έμφαση στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα κράτη της Ν. Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης για συνεργασία με τη δυναμική οικονομία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα σε σχέση με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership) αναφέρει ότι ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ θα κάλυπτε το 45% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 30% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Ευρώπη περιήλθαν σε αδιέξοδο πέρυσι το καλοκαίρι εξαιτίας των αποκαλύψεων του Edward Snowden για τις παρακολουθήσεις που διενεργούσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, γεγονός που είχε εξοργίσει τους Ευρωπαίους. Υπήρξαν τότε εισηγήσεις για διακοπή των συνομιλιών αλλά επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι και έχουν διενεργηθεί έως τώρα τέσσερις γύροι συνομιλιών.

Για τον εναρμονισμό των προτύπων ασφάλειας των προϊόντων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σχετικά με τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα καλλυντικά, οι ρυθμιστικές αρχές των δύο μερών διεξάγουν απευθείας συνομιλίες, έχοντας ως βάση το μοντέλο για τους κοινούς κανόνες ασφάλειας πτήσεων που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ, πριν από μερικά χρόνια.

Όπως συμβαίνει πάντα στις εμπορικές συνομιλίες, σημειώνει ο αρθρογράφος, οι διαπραγματευτές θα πρέπει να ξεπεράσουν τους τοπικούς προστατευτισμούς. Οι Ευρωπαίοι ισχυρίζονται ότι η Παρμεζάνα πρέπει να προέρχεται μόνο από την Ιταλία και η Φέτα μόνο από την Ελλάδα. Και οι ΗΠΑ διαθέτουν ωστόσο παρόμοιους προστατευτισμούς, ενώ το Κογκρέσο θέτει συχνά προσκόμματα στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου παρά τα οφέλη που προσφέρουν στην απασχόληση.

Η ευρωπαϊκή ανησυχία για τα προγράμματα παρακολούθησης της ΕΥΑ παραμένει, ενώ Ευρωπαίοι πολιτικοί πρότειναν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ‘cloud’, το οποίο θα λειτουργούσε, θεωρητικά, εκτός αμερικανικής παρακολούθησης. Η ρωσική απειλή στην Ουκρανία καθιστά επίσης την εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ περισσότερο ελκυστική, παρά τις επιφυλάξεις για την ΕΥΑ.

http://www.washingtonpost.com/opinions/david-ignatius-the-us-is-still-indispensable-when-it-comes-to-free-trade/2014/04/03/2e43b1a8-bb61-11e3-9a05-c739f29ccb08_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: