Οι συνέπειες της κρίσης και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές




Τίθεται σε δοκιμασία αυτή την εβδομάδα η αποστολή του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να άρει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πόσο μαστίζεται η οικονομία από τον αποπληθωρισμό, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Marcus Bensasson (Ελλάδα) και Mark Evans (Λονδίνο) σε ανταπόκρισή τους στο BLOOMBERG με τίτλο «Greek Crisis Legacy Tests Samaras Bid to End Market Exile».

Η φιλοδοξία του Έλληνα Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδυτών, λίγο μετά την επιτυχία του, την προηγούμενη εβδομάδα, με την διασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου, προσκρούει στην κληρονομιά που άφησε η κρίση χρέους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 10 Απριλίου η ανεργία ξεπερνά το 27%, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να μειώνονται, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες του Bloomberg.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των αξιωματούχων στην έκδοση ομολόγων αυξάνεται διαρκώς, καθώς οι αποδόσεις έχουν μειωθεί σε χαμηλό τετραετίας. Η αισιοδοξία τους εξαρτάται από το εάν θα πείσουν τους επενδυτές ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μια εξαετή ύφεση, η οποία λειτουργεί ως παραβολή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους κινδύνους του αποπληθωρισμού για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά θέματα σε σχέση με την Ελλάδα και ειδικά σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνει ο Gianluca Ziglio, στέλεχος της Sunrise Brokers στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «εάν κάποιος έχει πολύ υψηλή ανεργία, χρειάζεται να την στηρίξει με κοινωνικά μέτρα κράτους πρόνοιας, εάν θέλει να αποφύγει τις κοινωνικές αναταραχές, τα οποία προφανώς βαρύνουν τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες του Bloomberg, μεταξύ επτά οικονομολόγων, η ανεργία ανήλθε το Ιανουάριο στην Ελλάδα στο 27,5%, ενώ οι τιμές μειώθηκαν τον Μάρτιο κατά 1,1%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.  Όπως επισημαίνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο, «πρόκειται για ένα μεταβατικό έτος και θα πρέπει να περιμένουμε πιθανώς έως τα μέσα του έτους για να δούμε μια αξιοσημείωτη και βιώσιμη ανάπτυξη στην απασχόληση».

Σημειώνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι οι περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου μήνα θα αποτελέσουν μια δοκιμασία για τον Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, δείχνοντας πόση υπομονή έχει απομείνει στους Έλληνες μετά από μια τετραετία λιτότητας.

http://www.bloomberg.com/news/2014-04-06/greek-crisis-legacy-tests-samaras-bid-to-end-market-exile.html

Στην πρόθεση της Ελλάδας να εκδώσει τριετή έως και πενταετή ομόλογα έως τον Ιούνιο προκειμένου να συγκεντρώσει $5,5 με $6,9 δις, αναφέρεται το Forbes και φιλοξενεί σχετικό βίντεο στον ιστότοπό του, όπου γίνεται επίκληση της μαρτυρίας υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που κάνουν λόγο για την πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ελληνικών ομολόγων μετά την κρίση («Greece Plans first long-term Bond since Bailout»). Η Ελλάδα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το βελτιωμένο περιβάλλον για τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

http://www.forbes.com/sites/wochit/2014/04/01/greece-plans-first-long-term-bond-since-bailout-video/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: