Συνάντηση Λαγκάρντ και Μέρκελ για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης




Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ στις 2 Μαίου, στο πλαίσιο της επίσκεψης της τελευταίας στην Ουάσιγκτον, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

Η συνάντηση με τον κ. Ομπάμα θα γίνει την Πρωτομαγιά και ο Αμερικανός ηγέτης προτίθεται να συζητήσει την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, που επηρεάζει την αμερικανική οικονομία

Είναι λογικό πως το βασικό θέμα της συζήτησης των δύο κυριών θα είναι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, η οποία τις απασχολεί πάρα πολύ. Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να θέσει το θέμα της στήριξης της Ελλάδας, όπως υποσχέθηκαν γραπτώς οι Ευρωπαίοι το Νοέμβριο του 2012, και επίσης την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Πηγή η οποία ρωτήθηκε από το «Μέγκα» είπε ότι η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Το ΔΝΤ, ως γνωστόν, υποστηρίζει το γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιδρούν.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, απαντώντας σε ερώτημα εάν συμφωνεί το ΔΝΤ για τη μετάθεση της απόφασης για το χρέος της Ελλάδας, θύμισε πως υπάρχει συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα. Αναμένουμε, είπε, ότι η διεθνής κοινότητα θα υποστηρίξει την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της χώρας. Τόνισε ακόμα ότι η επιπλέον χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί από τον επόμενο Απρίλιο και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα συζητηθεί στη νέα επιθεώρηση, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το καλοκαίρι.

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο κ. Ράις διαφώνησε. Τόνισε ότι το ελληνικό χρέος κινείται σε υψηλά επίπεδα και σημείωσε πως τα δεδομένα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν έχουν αλλάξει.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στη δέσμευση των Ευρωπαίων, το Νοέμβριο του 2012, για μείωση του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της. «Η Ευρώπη έχει δηλώσει ότι θα είναι σε ετοιμότητα (να βοηθήσει) εάν η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ράις τόνισε ότι το Ελληνικό Πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες. Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση έως τις αρχές του 2016, ενώ για το ποσό που θα απαιτηθεί είπε ότι θα αποφασιστεί στην εκτη επιθεώρηση της Τρόικα.

Ο κ. Τόμσεν και τα υπόλοιπα μέλη της Τρόϊκα, αναμένεται να μεταβούν στην Αθήνα στο τέλος του Ιουνίου σε μία επίσκεψη ρουτίνας, που θα διαρκέσει ολίγες ημέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: