Σημαντικές επαφές Μαυρογιάννη στην Ουάσιγκτον




Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Ουίλιαμς Μπερνς, είπε πως συζήτησαν τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η συνάντηση είναι μέρος των περιοδικών επαφών του Υπουργείου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες του Κυπριακού. Επαναβεβαιώσαμε την πλήρη μας υποστήριξη στην κυπριακής ηγεσίας διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης», δήλωσε.

Καταλήγοντας, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να προτρέπουν αμφότερες τις πλευρές να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης της νήσου ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς.

Παρόντες στην 40λεπτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν – που θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα την Κύπρο- ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλή και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, το κλίμα ήταν πολύ θερμό. Ο Ε/κ διαπραγματευτής ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές τους με στόχο την επίτευξη προόδου και επιτυχή κατάληξη σε διευθέτηση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και στα ζητήματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τους όρους του παιγνιδιού και να δημιουργήσουν θετική δυναμική στις συνομιλίες, όπως είναι τα ΜΟΕ με πρώτο την επιστροφή των Βαρωσίων.

Ο κ. Μαυρογιάννης, που μιλά τώρα στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσινγκτον (CSIS), είχε χθες συναντήσεις στο Κογκρέσο με την ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και συνάντησε πάνω από 60 ανώτερους συνεργάτες βουλευτών και γερουσιαστών. Το βράδυ είχε δείπνο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Αργά το βράδυ σήμερα θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, CNA-ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: