Σύγκριση του ελληνικού και του ουκρανικού προγράμματος στήριξης




Παραλληλισμούς μεταξύ του ελληνικού δανείου και ενός μελλοντικού δανείου προς την Ουκρανία από το ΔΝΤ επιχειρεί ο Ian Talley σε άρθρο γνώμης στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «International Bailout of Ukraine, Like Greece Rescue, Faces Major Risks», με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Ταμείου ότι η Ουκρανία θα χρειαστεί δάνειο ύψους $27 δις για να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση και να επανέλθει στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης.

Όπως υποστηρίζει ο Ian Talley, ένα ουκρανικό δάνειο, αντίστοιχα με το ελληνικό, συνιστά «παράτολμο επιχείρημα» και το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να επωμιστεί το βάρος του φορτίου. Παράλληλα, όπως και στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, για το ουκρανικό δάνειο θα απαιτηθεί η έγκριση από το συμβούλιο του ΔΝΤ της «κατ΄εξαίρεση πρόσβασης» (exceptional access) στους πόρους του Οργανισμού, δεδομένου του υψηλού ποσού που θα αιτηθεί η χώρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον David Lipton, τον δεύτερο κατά σειρά υψηλόβαθμο αξιωματούχο εντός ΔΝΤ,  υπάρχουν σαφείς διαφορές με το ελληνικό δάνειο, καθώς η Ουκρανία προέβη στην υποτίμηση του νομίσματός της, επιτρέποντας την ταχεία προσαρμογή της ανταγωνιστικότητάς της και το επίπεδο χρέους του Κιέβου είναι κατά πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό της Ελλάδας.

http://blogs.wsj.com/economics/2014/04/14/international-bailout-of-ukraine-like-greece-rescue-faces-major-risks/?KEYWORDS=Greece

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Σύντομη αναφορά στην εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία φέτος παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 28% πραγματοποίησαν  οι οικονομικές αναλύτριες Olivia Sterns και Lisa Abramowicz στο πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού προγράμματος “On the Markets” του τ/δ BLOOMBERG, με τίτλο «Greece at the Center of Surprise Global Bond Rally». Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, υπογράμμισαν οι δημοσιογράφοι, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία και του υψηλού ποσοστού της ανεργίας στη χώρα, που ανέρχεται στο 27%. 

http://www.bloomberg.com/video/greece-at-the-center-of-surprise-global-bond-rally-6AyezsrzS2SIqR6pzQYsag.html

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΟ CNBC

Συνέντευξη (διάρκειας 2:55΄) του Πάνου Παλαιολόγου, ιδρυτή και CEO της εταιρείας HotelBrain, η οποία διαχειρίζεται 76 πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως στα ελληνικά νησιά, προβλήθηκε στο πλαίσιο της εκπομπής “European Closing Bell” στην ηλεκτρονική σελίδα του CNBC, με τίτλο «Tourists trust Greek tourism sector: CEO».

Ο κ. Παλαιολόγος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και τις εντεινόμενες προσπάθειες περαιτέρω βελτίωσης στον ελληνικό τουριστικό τομέα, καθώς και στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση γεγονός που επηρέασε θετικά την προσέλευση ξένων επισκεπτών, υπογραμμίζοντας ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα 20 εκατομμύρια τουρίστες.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000267001&play=1

PHOTO: International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde (L) and Charlie Rose (not seen) participate in the “Conversation on Global Economy” at George Washington University Lisner’s Hall during the IMF/World Bank Spring Meetings April 10, 2014 at the IMF Headquarters in Washington, DC. (IMF Staff Photograph/Stephen Jaffe)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: